Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Rejtélyes időkapszulák nyomában

Központ október 31, 2016 Kávé mellé

– Üzenet a jövőnek –

Az időkapszula olyan, akár egy becsomagolt névjegy: elküldjük valakinek, aki még a világon sincs, aki meg sem született. Kapja az ismeretlen jövő embere, de, hogy ki lesz az, és mikor fogja átvenni: száz év múlva vagy tízmillió év elteltével? Persze feltevődik a nagy kérdés, hogy lesz egyáltalán élet akkor még a bolygónkon.

idokapszula

Komolyra fordítva a szót, az időkapszula egy olyan tartály, amely fontos vagy annak vélt tárgyakat, információkat tartalmazz a régmúlt korokból vagy a mostaniból. Maga a kifejezés 1937 óta használatos, de az ötlet feltehetően egyidős az emberi civilizációval. Bátran nevezhetjük időkapszulának az egyiptomi piramisokat is, hiszen az örökkévalóságnak épültek. Végül is minden időkapszula, amit a régészek kiásnak, vagy előkerült a múltunkból.

A civilizáció kriptája

Ezt a nevet kapta a világ első időkapszulája, amelyet a georgiai Oglethorpe Egyetem professzora Dr. Thornwell Jacobs nevezet el 1936-ban, amely valójában egy lepecsételt, bebetonozott és lehegesztett terem az egyetem pincéjében korabeli tárgyakkal berendezve. Rozsdamentes ajtajának belépési időpontja : 8113-ban, azaz röpke 6097 év múlva.

1937-ben a New York-i Világkiállítás rendezői előrukkoltak egy „időzített bombával”, vagyis két rézből, krómból és ezüstből készült kapszulahüvelyt megtöltöttek vetőmagokkal, használati tárgyakkal, filmhíradókkal, egy csomag cigarettával, illetve beletették Albert Einstein üzenetét is – aki aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyre több földlakó öli egymást – és elásták 5000 évre. Mivel az időzített bombát túl harciasnak találták, elnevezték időkapszulának, elsőként a világon. Ezt az első, Westing-house nevet viselő kapszulát 1965-ben követte egy másik, és rövid idő leforgása alatt, igencsak trendi lett az időkapszulázás.

Palackposta. Vannak még csodák…

De vajon honnan eredhet az időkapszula ötlete? Feltehetően a hajózás hőskorából, amikor még nem találták fel a távírót, és az otthoniak hónapokig, évekig nem kaptak hírt a távoli tengereken bolyongó szeretteiktől.

Néhány éve találták meg a világ legrégebbi palackpostáját, amely 98 évig hánykolódott a hullámokon. Eddig összesen 1890 palackot halásztak ki, többségük tudományos célokat szolgált, és a bennük talált vízmintákból máig is érvényes megállapításokat nyerhettek az oceanológusok. Persze volt olyan is köztük, hogy egy tengerész az éppen süllyedő hajóról küldött üzenetet úgy száz éve, a majdan megszületendő unokájának Skóciába, hogy gondoljon rá. A postát nem kis meglepetésére, a már 18 éves unokája vehette át.

… Az intergalaktikus őrületekig

Korunk legújabb és legörültebb vívmányai a palackpostától félévnyi távolságra esnek, a világűrben keringő időkapszulák. Ezekből jelenleg négy is száguld az űrben, bolygónkról származó mintákkal, távoli civilizációk nyomát kutatva.

Az USA 1958-ban indította az első, időkapszulának is tekinthető mesterséges holdat a Holdra (Pioneer-0), ám egy perccel a start után felrobbant a hordozórakéta, a szonda pedig a tengerbe landolt. 1972-ben tért rá bolygóközi pályájára a Pioneer-10, s ha semmi nem jön közbe, kb. kétmillió év múlva közelíti meg a Bika csillagkép legfényesebb csillagát. Ez a következő évben útitársat is kapott, amely 1974-ben 43 ezer kilométerre közelítette meg a Jupitert. Ki tudja, hogy azóta merre jár…

Ezeket követte az 1977-ben egymás után felbocsátott Voyager 1 és 2, amelyeknek arannyal galvanizált hanglemezeire fotókat, természetes hangokat – szélzúgás, madarak rikoltása, bálnák éneke – tettek fel, még használati utasítást is mellékeltek hozzájuk az intelligens űrlényeknek. Hogy mivel fogják lehallgatni, legyen az ő gondjuk.

Az ötödik időkapszula, a KEO – lézeres geodinamikai műhold – tíz éve készülődik a nagy útra, de mindig módosítják az indulási időpontját. Amikor elindul végre a kozmoszba, visz magával egy gyémántot, amelybe vércseppet, egy kis levegőt, tengervizet és földet zártak be, egyik oldalára rávésték az emberi DNS mintáját, gömb alakú felületére a Föld térképét. Visszatérése 50 ezer év múlva esedékes. Hát ez az, amit mi már nem „kell” visszavárjunk.

Az élelmes üzletemberek viszont gondoskodtak róla, hogy addig se unatkozunk, így újabban reklámfelületnek használják a világmindenséget. Szólhat nagyobbat egy chipsreklám annál, hogy a a Spitzbergákról sugározzák a világűrbe, és a Földtől 46 fényévnyire is fogható? És ez nem egyedülálló! A Krími Obszervatóriumból állítólag már 1999 óta küldhet bárki – nem csekély összegért – személyes üzeneteket a világűrbe. Elképzelem, hogy a chipset ropogtató űrmanók, milyen jól mulatnak a Földről érkező őrültségeken.

Jönnek-mennek az üzenetek

Visszatérve a Földre, itt is jönnek-mennek a kapszulás üzenethordozók. Ohióban, a General Electric archívumában nemrég százéves villanykörtét találtak elrejtve, amely még mindig működött. A veszprémi Pannon Egyetem felújításakor tízmilliót találtak időkapszulában az építőmunkások. Sajnos, nem forintot, hanem pengőt 1949-ből. Nagyobb szerencsével járhat az, aki 2968-ban megtalálja a Helium Monument – a hélium felfedezésének 100. évfordulójára emlékeztető oszlop – utolsó kapszuláját, mivel az ebben elrejtett tízdolláros bankszámla – kamatostól több mint egy billiárd dollár – beváltható az Oklahoma City Bankban. Röpke ezer év múlva. De a régi pénz is értékes lehet. Tavaly Bostonban nyitottak fel egy 220 éves időkapszulát, az abban talált 1652-es Pine Tree Shillingért (Fenyőfa shilling) ma 75 ezer dollárt – húszmillió forintot – is megadnak a régiséggyűjtők.

Vajon miket találnak majd évszázadok, évezredek múltán a távoli jövő emberei a nekik szánt, nem tudományos kapszulákban? Kínai műanyag tárgyakat, újságot, iPad-eket, szerelmes leveleket, vagy pénzt, csak felértékelődik ezer év múlva, mint antikvitás. …Bármi lehet az, hiszen ma már mindenki küldhet időkapszulát az ismeretlen jövőnek.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 813

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.