Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Rontja a memóriát a fotózási őrület

Központ június 3, 2014 Kávé mellé

Rontja a memóriát a fotózási őrület

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a fényképezési mánia káros hatással lehet a memóriánkra. Egy új-zélandi pszichológus azt állítja, hogy az emberek egyre kevésbé képesek a pillanatnak élni. Maryanne Garry, a Victoria Egyetem pszichológusa azt vizsgálja, hogyan befolyásolják a fényképek a gyermekkori emlékeinket. „Ezernyi fényképük van, és csak bedobozolják valahová a fotókat, és nem is nagyon nézik meg később ezeket, mert nagyon nehéz felcímkézni és elrendezni” – mondja a szakértő.

 

Mindnyájan emlékezni szeretnénk fényképekkel a gyerekek születésnapjára, a régóta várt családi nyaralásra és az ehhez hasonló jelentős eseményekre. Ha azonban valaki olyan típus, hogy nem bírja megállni az állandó kattogtatást, végül elfelejti az egészet. Egy korábbi kutatás azt mutatta, hogy túl sok fénykép készítése megakadályoz bennünket a részletgazdag emlékek létrehozásában.

A Psychologycal Science szaklapban közzétett új kutatásban a szakértők egy csoport egyetemi hallgatót vezettek végig egy múzeumon, és a csoport egyik felét arra kérték, hogy fényképezzenek, a másikat pedig arra, hogy próbálják megjegyezni a kiállítási darabokat. Másnap az összes hallgató memóriáját tesztelték. Kiderült, hogy nehezebben ismerték fel azokat a tárgyakat, amelyeket lefényképeztek, mint azokat, amelyeket csak megnéztek. A lefényképezett tárgyak részleteit is rosszabbul tudták felidézni.

Dr. Linda Henkel, a connecticuti Fairfield Egyetem kutatásának vezetője így összegezte az eredményeket: „Az emberek gyakran gondolkodás nélkül kapják elő a fényképezőgépüket. Amikor túlzottan a technikára támaszkodnak az emlékezésben, az negatív hatással lehet élményeik memorizálására.”

Forrás: hazipatika.com

Share Button
Ennyien olvasták: 311

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.