Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Szerelem az oviban – mennyire komoly?

Központ október 10, 2016 Kávé mellé

Anyu képzeld, szerelmes vagyok egy kisfiúba az oviból, ő lesz a férjem! Igen gyakori eset, amikor hazaérve egy kisgyerek efféle vallomásokat tesz a szülőknek csillogó, szerelmes szemekkel. Hogyan is reagáljon erre megfelelően egy felnőtt, hogy gyereke érzéseit megfelelően kezelje és ne tiporja szét?

1

A magyar nyelvnek megvan az a csodája, hogy képes különbséget tenni szerelem és szeretet között, és ne higgyük azt, hogy ezt csak egy felnőtt szív értheti meg. Ezek az érzések ugyanúgy képesek behálózni egy kisgyerek életét és rózsaszín ködbe burkolni napjait. A legtöbb gyerek már az oviban átéli a szerelem csodálatos ízét, lehet, hogy csak egyszer, de az sem meglepő, ha akár többször is.

A kezdet

Minden család életében eljön az a pillanat, amikor a gyerek már nemcsak anyut és aput szereti, kilép a családi fészek teljes menedékéből, elkezd óvodába járni, ahol megismer új embereket, barátkozik, kapcsolatokat alakít ki, esetleg szerelembe esik. Az első lépés mindig a játékban nyilvánul meg, különösen a fogócskázásban. A kis szerelmesek így próbálják kimutatni, hogy ki az, aki iránt mélyebb érzéseket táplálnak. Míg egy felnőtt számára az ilyesfajta udvarlási rituálé ijesztő dolog lenne, addig a kis csemeték számára ez maga a mennyország. Idővel a testi érintések is fontossá válnak, mint például az arcra puszi vagy kéz a kézben sétálni. Ilyenkor döbbennek rá a lányok és a fiúk a „leskelődések” alkalmával, hogy sok minden nem egyforma rajtuk, ami normális dolog, hiszen ilyenkor fedezik fel saját testüket, ezért ne lepődjünk meg, ha hirtelen sok kínos kérdése lesz.

Best friends

Best friends

A választott

Hogy ki lesz a választott sok mindenen múlhat, mint például ki mond neki szépeket, ki ül éppen mellette, kivel játszik a legtöbbet. A szülő legfőbb feladata ilyenkor, hogy semmi esetre se szólja le a kiszemeltet, és ne próbáljon meg bűntudatot ébreszteni benne azáltal, hogy már nemcsak őt szereti, hiszen így kényszerhelyzet elé állítja, hogy kit válasszon és kinek is feleljen meg.

Komolyan vegyük?

Ahhoz, hogy megfelelő módon reagáljunk erre, meg kell értenünk, hogy egy ovis szerelem legalább annyira fontos, mint egy tiniszerelem, bár mosolyt csal az arcra, nem szabad lenézni és fölösleges dolognak tartani.
Egy gyermekkori szerelem a felnőttkori kapcsolatok megalapozója. Ahhoz, hogy érzelmi fejlődése és a másik nem iránti érzései a helyes irányba fejlődjenek, elengedhetetlen feltétel egy szülő pozitív hozzáállása és támogatása, hiszen ekkor tanulja meg, hogyan kell viselkednie egy kapcsolatban. Tehát ha egy szülő kineveti, ostobaságnak tartja, esetleg lenézően reagál rá, komoly lelki sérelmek okozója lehet.

Two happy kids with valentines heart or birthday gift - isolated

Two happy kids with valentines heart or birthday gift – isolated

Mit tegyünk?

Ne fojtsuk belé a szót, hagyjuk, hogy beszéljen arról, hogy ki az ő választottja, miért ő az, milyen élményekben volt része. Ez a legtöbb gyereknek nem okoz problémát, hiszen ők nem riadnak vissza attól, hogy őszintén kimutassák szerelmüket, az ő kis érzelmi világuk egyszerű és könnyen áttekinthető. Sok esetben ezek a kapcsolatok nem tartanak pár hétnél, hónapnál tovább, ennek ellenére nagyon fontosak, hiszen az első konfliktusokat, csalódásokat, esetleg visszautasításokat is ekkor élik át. Ilyen esetben pedig elengedhetetlen a szülői segítség. Lássuk el reális tanácsokkal az ő korosztályának megfelelően, hogy ne maradjon egy lezáratlan és megoldatlan ügyként az életében.

Annak ellenére, hogy ezek a kapcsolatok általában rövid élettartamúak és folyton váltakoznak, nagyon fontosak. Nézzük a jó oldalát, a szerelem ott van minden ember életében, és ahogyan a felnőtteket is csapdába csalja tüzes lángja, úgy a gyermeki szív sem kivétel alóla.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 754

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.