Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Szeretne jobban aludni? – Egyen cseresznyét és meggyet!

Központ május 31, 2016 Kávé mellé

Kezd beindulni a cseresznye- és meggyszezon, ami nem csupán azért jó hírt, mert egy újabb ízletes és egészséges gyümölcs kerülhet az asztalunkra és színesítheti az étrendünket, hanem azért is, mert a cseresznyétől és a meggytől könnyebb lesz elaludni, és nyugalmasabban telnek majd az éjszakák is.

meggy

Ha folyamatosan kimerültség kínozza, nem tudja kialudni magát, túl sok a stressz az életében, álmatlanok az éjszakái, és még messze a szabadság, nem kell mást tennie, mint felkeresni a legközelebbi piacot, zöldségest vagy a friss gyümölcskínálattal bíró szupermarketet, és beszerezni egy kiló cseresznyét és/vagy meggyet, ugyanakkor ennek alternatívájaként egy üveg vagy doboz cseresznye- vagy meggylevet – írja a purewow.

Mindez nem csupán lakossági megfigyelés: a nagy-britanniai Northumbria Egyetem szakemberei bizonyították be néhány évvel ezelőtt, hogy a meggylé jelentősen megemeli az alvási ciklust szabályozó melatonin hormon szintjét a szervezetben, amely többek között a minőségi, pihentető alvásért felel.

Az egyetem kutatásában húsz önkéntes vett részt: a csoport egyik fele egy héten keresztül naponta kétszer három deci meggylevet fogyasztott lefekvés előtt, a másik fele pedig meggylére hasonló placebo italt kapott. A kutatók a résztvevőktől az alvási ciklus előtt és után is vizeletmintát vettek, hogy meghatározzák az alvási ciklust szabályozó melatonin hormon szintjét. A résztvevők alvási és ébrenléti periódusait egy csuklóra erősíthető, mozgásfigyelő eszköz, egy ún. aktigráf segítségével vizsgálták.

A meggylevet fogyasztók csoportjánál a melatoninszint 15-16 százalékos emelkedését figyelték meg, továbbá azt, hogy a csoport tagjai 25 perccel többet aludtak, és 5-6 százalékkal növekedett alvásuk hatékonysága a placebót fogyasztó csoporthoz képest. Nem meglepő, hogy ők napközben is sokkal aktívabbak voltak.

Ha nem szereti a cseresznyét vagy a meggyet, a kivivel is hasonló hatást lehet elérni, bár érdemes inkább az itthon termő, autentikus gyümölccsel próbálkozni.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 691

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.