Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Szeretné tudni, mitől érzi rosszul magát? – A stressz 7 leggyakoribb rejtett oka

Központ november 9, 2015 Kávé mellé

Szinte már kívülről fújjuk, melyek a stressz legtipikusabb forrásai: munka, kollégák, pénzügyek, egészség, politika, párkapcsolatok. Azonban léteznek kevésbé ismert jelenségek, amelyek ugyanúgy komoly stresszfaktort jelenthetnek az életünkben. Például az ételallergia, a rendetlenség, a közösségi média és a környezetünkben lévő pesszimista emberek. Gyűjteményünkből most kiderül, hogy melyek a stressz leggyakoribb rejtett okai, amelyeket nem szabad elbagatellizálni.

stress_man_hand

  1. Egészségtelen, mozgáshiányos életmód = stresszes életmód

Az életmódunk is bőven adhat okot a „rejtett stresszre”. Mit is jelent ez? A túlzott koffein, alkohol, cukor és gyorséttermi étel fogyasztás is komoly stresszforrás lehet, ugyanúgy, ahogy a kevés, a hét, nyolc órát nem meghaladó alvás naponta, továbbá az is, ha hetente nem edz legalább százötven percet. A stresszes életmódhoz hozzájárulhat az is, ha nem eszik elég zöldséget, gyümölcsöt, továbbá az, ha a szükséges folyadékmennyiséget is lespórolja naponta.

  1. Folyamatosan online

Időnként minden gépet hagyni kell töltődni, ki kell kapcsolni, és újra kell indítani. Az emberi agynak rendre ugyanerre van szüksége. Jelentős stressz alá helyezi magát, ha folyamatosan SMS-ezik, telefonál, e-mailezik és csetel. A sürgős elintéznivalók tengerében előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor az agy kikapcsolása és újratöltése is sürgőssé válik. Ne várja meg ezt az állapotot, kapcsoljon ki mielőtt a „gép végleg lemerül!”

  1. Kezeletlen ételallergia és ételérzékenység

A fel nem ismert és a kezeletlen ételallergia épp elég ahhoz, hogy megkeserítse a hétköznapjait. Okozhat például gyomorégést, hasfájást, puffadást, hányingert, hasmenést, fejfájást vagy csak általános rossz közérzetet. Ha krónikusan ilyesmit tapasztal, érdemes lehet vérképet csináltatni, és/ vagy szakemberhez fordulni.

  1. A „kimaradok valamiből érzés” is mérgező lehet

A közösségi média oldalak könnyen felébreszthetik bennünk a félelmet, hogy kimaradunk valamiből. Ezeken az oldalakon csak úgy zúdulnak ránk a képek, a videók, az eseménymeghívók, a hírek és az egyéb tartalmak, amelyek felébreszthetik bennünk azt a szorongást, és azt az érzést, hogy lemaradunk valamilyen fontos eseményről. Mindez irreális elvárásokat támaszthat bennünk saját magunkkal és a környezetünkkel szemben, ugyanakkor sosem szabad elfeledkezni arról, hogy mindez csak virtuális tér, a valóság máshol, nem az üzenőfalunkon történik.

  1. Túlzott önkritika és irreális elvárások

A verseny alapú munkaerőpiacon, a versengésre alapuló társadalomban gyakran mi vagyunk önmagunk legnagyobb ellenségei, amikor azt érezzük, és azt mondogatjuk magunknak, hogy nem vagyunk elég jók. Az emberi természet sajátja, hogy új célokat generálunk magunknak, miután elértük korábban kitűzött céljainkat, ami állandó elégedetlenséggel tölthet el bennünket. Dőljünk néha hátra, és azt is vegyük számba, hogy milyen eredményeket értünk el, és soroljuk fel a sikereket és a kis győzelmeket is!

  1. Mérgező barátok, lehúzó környezet

Hiába próbálunk pozitívan gondolkodni, folyamatosan stressz hatás alatt leszünk, ha mérgező környezetben élünk, mert mérgező emberek vesznek körül bennünket, akik szívják a vérünket és az energiánkat. Kik ők? Akik állandóan csak panaszkodnak, pesszimisták, negatív energiát árasztanak, negatív üzeneteket sugároznak felénk, rabolják az időnket, vagyis lehúznak. Próbáljuk meg nagy ívben elkerülni őket!

  1. Rendetlenség mindenütt

Elképesztő hatást érhet el vele, ha a munkából hazaérve tisztaság és rend várja otthon. Ha az otthonában áldott állapotok uralkodnak, az otthona a stresszes munka után igazi béke szigeteként funkcionálhat, ahol béke és nyugalom várhatja minden alkalommal. Ugyanúgy nagy segítség lehet, ha az irodájában rendet rak az asztalán, amivel nyugodt munkakörülményeket teremthet.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 450

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.