Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

„Született feleségek” régen és most: az igazi reklámfogások!

Központ augusztus 1, 2016 Kávé mellé

Még a 21-ik században is élénk kép és fantázia tárul elénk, ha az 1950-es évek asszonyaira gondolunk: tökéletes frizura és smink, karcsú derék, pörgős szoknya, szolid gyöngysor a nyakukon, így várják haza minden nap a „ház urát” egy háromfogásos elit vacsorával. Természetesen mindezt teszik nagy mosollyal, határtalan boldogsággal. Igazi aranykor volt ez, vagy csupán egy jól bevált marketingfogás?

4

A mai emancipált nőtársadalommal ellentétben az ötvenes években stabilan kijelölték az asszonyok szerepét és helyét az életben. A korabeli tanácsadó magazinok útmutatása alapján a következő szabályokhoz igazodtak:

  1. Ne beszélj! Amikor a férj hazaérkezik, nem szabad a magad bajával terhelni, mivel az ő mondanivalója sokkal fontosabb.
  2. Főzz kiválóan! Ha otthon mindig finom vacsora várja, akkor örömmel tér haza, de ha a koszt rossz, akkor inkább máshová megy. A legjobb, ha mindig az ő kedvencét főzöd, persze mindamellett a lakás is legyen mindig makulátlan, a gyerekek tiszták és mosolygósak.
  3. „Forró steak legyél, ne olcsó disznóhús!”

Az intelem a hálószobára vonatkozik, azaz legyél kívánatos a férjed szemében, különben máshol éli ki vágyait.

  1. A szabadság jár! A férjednek! Ha néha elcsámborog, kimarad, akkor életbe lép az első szabály: Ne beszélj róla! Bocsáss meg neki, és felejtsd el. A legjobb, ha meggyőződ magad, hogy nem történet semmi.
  2. Életed legfontosabb (lehetőleg egyetlen) célja minden áron boldoggá tenni a férjedet és gondoskodni a gyerekekről. A sorrend nem felcserélhető!

Élet a háború után!

5

Világos történelmi, gazdasági és politikai okai voltak annak, hogy miért éppen a háborút követő évtizedben alakult ki ez a családi „idilli” kép. A férfiak a harc helyett újra munkába álltak, így a nők számára kevesebb munkahely maradt, és ha már otthon a férj, mindenki örült, hogy gyarapszik a család. Különösen a közép- és felső osztálybeli nők körében emelkedet meg a szülési ráta, a család nagyon fontos lett, a boldogság egyenlő lett az otthon nyugalmával. A propaganda része volt, hogy mindenki lássa, mennyivel többet ér a hagyományos papa-mama felállás, mint a kommunista modell, ahol az asszonyok a gyárban dolgoznak keményen.

Férjhez menni mindenáron!

A nők hatalmas nyomás alatt éltek, hiszen a társadalom elvárta, hogy egy nő minél hamarabb menjen férjhez, ha lehet időben, de legkésőbb 20 éves korukig szüljenek. Ez volt az az időszak, amikor jelentősen visszaesett a felsőoktatásban résztvevők száma, mivel ennek következtében sokan nem is diplomáztak le.

Az ötvenes évek olyan eszményi háziasszonyokat termelt ki, akik remek szakácsok, gondoskodó anyák és lojális feleségek.

Az asszonyok nagy része valóban elégedett volt azzal, hogy csak feleség és anya, aki pedig nem, azt hamar meggyőzte a média és a társadalom. A reklámokban szereplő nők jellemzően gyerekeikkel társalogtak önfeledten, közben főztek, mostak, takarítottak.

Született feleségek a médián keresztül

Mielőtt azt gondolnánk, hogy más világot élünk, érdemes kicsit körülnézni, hiszen ott van a hatalmas sikert befutott Született feleségek című sorozat, kinek főszereplői részben megtestesítik a régi korok ideálját.

2

Ott van Bree, a takarítás és tökéletes piték megszállottja, Lynette, aki sorra szüli a gyerekeket, emiatt háttérbe szorul karrierje, Gaby, az otthonülő feleség, akit csak saját szépsége érdekel, és Suzanne, aki gyengének és elesettnek érzi magát férfi nélkül.

A sorozat görbe tükröt tart a tökéletes háziasszonyokról alkotott kép elé.

A média egy általuk elképzelt képet közvetített a hétköznapi emberek fele, de ahogyan napjaink kismamái sem tökéletes frizurával, karcsún cserélnek pelenkát, úgy az ötvenes évek amerikai asszonyai sem kiáltottak repülősóért, ha megkapták álmaik konyharobotját.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1217

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.