Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Tanuljunk élni a svédektől!

Központ október 24, 2018 Kávé mellé

A boldogság svéd receptje, vagyis a lagom azt jelenti: nem túl kevés, nem túl sok, azaz éppen elég. A svédek irigylésre méltó életstílusába érdemes betekintést nyerni, és ellesni tőlük azokat az ötleteket, módszereket, amelyeket mi is könnyedén alkalmazhatunk a mindennapjainkban. Linnea Dunne újságíró, szerkesztő Lagom című könyvében megtanulhatjuk az „éppen elég” művészetét, ami által kiegyensúlyozott és örömteli életet élhetünk. 

ÉS, hogy mi is a lagom törvénye? A kifejezés valami olyasmit ír le, ami éppen elég, vagy pont helyes – mint a megfelelő mennyiségű tej a kávéban vagy a tökéletes mértékű nyomás masszázs közben. Lagom az, ha elfogadjuk egy barátunk meghívását, hogy nála töltsük a hétvégét, de magunkkal visszük a saját ágyneműnket, mert úgy tisztességes, ha nem kell még mosnia is utánunk. Lagom az, hogy csak az egyik falat festjük ki dizájnosra a nappalinkban, a többit fehéren hagyjuk. Lagom az, ha élénkvörös rúzst viselünk, ám a sminkünk többi részét szolidra vesszük.

A kávészünet szentsége

Kevés dolog van Svédországban, ami jobban segíti a munkaidőbe iktatott pihenők és a szabadidő megbecsülését, mint a kávészünet (svédül a fika). A munkatársak délelőtt és délután tizenöt perces kávészünetet tartanak, ami nemcsak kávézás, hanem kommunikáció, a kapcsolatok ápolása. Arról szól, hogy kilépnek az adott feladatból, és részt vesznek a közös rituáléban a munkatársakkal, méghozzá igazi lagom stílusban. Ha pedig ez azt is jelenti, hogy a munkatársak nem csupán a monitoroktól távolodnak el tizenöt perce, hanem élénk beszélgetésbe bocsátkoznak a szakma híreiről vagy a délután tartandó prezentációról, akkor ez új szintre emeli mind a vállalati kultúrát, mind a cég termelékenységét. A kávészünet a svédeknek az, ami az angoloknak a pub, az olaszoknak az aperitivo: lehetőség arra, hogy elszakadjanak a teendőiktől. A közösségi média folyamatos üzenetei és az éjjel-nappal érkező e-mailek világában a fika módot ad arra, hogy megálljunk, ellazuljunk, és kötődjünk – önmagunkhoz, a szeretteinkhez, a munkatársainkhoz.

Egyenlőség a családban

A svéd apák előszeretettel vesznek ki apasági szabadságot, és gyakori látvány a fél kézzel babakocsit toló, fél kézzel kávés poharat tartó svéd férfi. 1974-ben Svédország volt a világ első állama, ahol a szülési szabadságot felváltotta a nemhez nem kötött szülői szabadság. Ez akkor háromhónapnyi fizetett távollétet biztosított mindkét szülőnek, de az apa a magáét az anyára ruházhatta, ha így volt előnyösebb. Az igazi változást a „használd fel, vagy elveszíted” szabály bevezetése hozta 1995-ben: az „apák hónapja” már nem volt átruházható, mára pedig mindkét szülőre „kiróják” a háromhónapnyi szülési szabadságot. Az Európai Unión belül egyébként Svédországban a legnagyobb a dolgozó nők aránya: 78,3%. De az apákat illető szülési szabadságon túl vannak más útjai is a családon belüli nagyobb egyenlőségnek. Például komolyabb részt vállalhatnak az otthoni feladatokban – a beteg gyerek ápolásán túl a tízórais doboz összeállításáig vagy a szennyessel foglalkozásig. Elvégre a lagom az élet apró dolgaiban rejlik…

Könnyed kiegyensúlyozottság

„Ha folyton az örömöket kergetjük, nem vesszük észre magát az örömöt – így néha unatkoznunk is kell” – állítja az egyik népszerű svéd gyerekkönyvfigura. Sok pszichológus és társadalomkutató is egyetért ezzel. Nemcsak azzal, hogy az élet összetettségének elfogadása alapvető a pszichés jólétünkhöz, hanem azzal is, hogy a túlzott optimizmus önteltséghez és a veszély semmibevételéhez vezethet. A svédeket sokkal inkább jellemzik a „kiegyensúlyozott” jelzővel, mint a „rendkívül boldog” kifejezéssel.

A rendrakás csodája

A svéd dizájn híres a minimalizmusáról és a tiszta vonalairól, ebben pedig a tárolás és a rendezettség alapvető tényező. A faltól falig könyvespolcoktól az okos, lépcső alatti tárolóegységekig a svédek nagyon jól tudják, hogyan érdemes lagom módra rendet rakni. Mindez azt is jelenti, hogy megtaláljuk a tökéletes helyet a növényeinknek és a kedvenc könyveinknek, miközben tisztán tartjuk az asztalokat és a többi felületet, valamint jól eldugjuk a kábeleket, kulcsokat és más tárgyakat, melyek elronthatnák minimalista törekvéseink eredményét.

Jókedvű testmozgás a szabadban

A Friskis & Svettis Svédország egyik legnagyobb sportszervezete, rengeteg taggal, önkéntesek által üzemeltetett klubokkal. Alapértékei a jókedv és szórakozás, a foglalkozásoknak pedig semmi közük sincs a hagyományos edzőtermi atmoszférához. A mozgalom tekinthető a megtestesült lagomnak: elérhető, társasági, rugalmas és egészséges, ahol senki nem nevet ki minket a felszerelésünk vagy a mozgásunk miatt. Egy svéd kisvárosban élő háromgyerekes anya például arról posztolt a közösségi médián, hogy új kezdeményezés indult a környékükön: egy szabadtéri közösségi fitneszklub. Heti pár alkalommal találkoznak a szomszédok, ismerősök és felváltva vezetik az összejöveteleket – a katonai stílusú tréningtől a joggingon át az alkalmi fociig. Mindenki tudja, hogy a többiek is kint lesznek, így meg sem nézik, milyen lesz az idő – jutalmuk pedig az, hogy jó társaságban, boldogsághormonok mámorában tölthetik el azt az egy órát. A hastáncon át a tollasozástól bármivel megpróbálkozhatnak – a lényeg, hogy élvezzük! Vagyis: nincs rossz idő, csak rossz öltözet.

A közösség ereje

A svédek szeretnek az otthonukban társasági életet élni. A sikeres házi összejövetel titka az, hogy tudjuk, mi köt össze bennünket a vendégeinkkel. Ha az irodalmi érdeklődésünk közös, alapítsunk könyvklubot, és kávé fölött vitassuk meg az olvasmányainkat. Ha pedig remek főzőtudásunkat vagy az új, édes kis gyerekágyat szeretnénk megvillantani, akkor se rettenjünk vissza a házibulitól. Csak arra ügyeljünk, hogy ne tegyük túl magasra a lécet – legalábbis ha azt szeretnénk, hogy majd hívjanak is vissza a barátaink.

Ahol a takarékosság erény

Gazdagságuk ellenére a svédekre nem jellemző, hogy pazarolnának. Tanuljuk el tőlük a pyttipannát, ami nem más, mint a maradékok felhasználása, amivel nagyon sokat spórolhatunk, és például a megmaradt ételek sem mennek a kukába. Az egyik nemzeti ételük semmi másból nem áll, mint maradékokból. Vegyünk elő krumplit, húsgolyókat, répát, kolbászt, vágjuk apróra mindet, majd pirítsuk meg forró vajon, és tálaljuk sült tojással. De bármi megmaradt alapanyagból varázsolhatunk fejedelmi lakomát.

Végre péntek!

A végre péntek érzést a szeretteink körében töltött idő otthonosságával ötvöző fredagsmys a svéd kultúra szinte kultikus fogalmává vált. A rágcsálnivalók és a melegítősálak jegyében eltöltött esték csak a kikapcsolódásról és az ellazulásról szólnak. Jó példa arra, hogyan lehet tökéletes, gyors vacsorát varázsolni mártogatós ropogtatni valókkal, elnyúlva a kanapén. Lehetne ennél igazibb lagom stílusban indítani a hétvégét? S, hogy mi ebben a lagom? Egyrészt az, hogy a fredagsmys ellensúlyozza az egészséges étkezésnek és az iskolai napok korai lefekvésének kötelmeit, és egyszerűen arra ösztönöz, hogy azt csináljuk, ami jólesik. A fredagsmys bármire lehet alkalom, ürügy, kifogás – mindaddig, amíg nem jár túl sok erőfeszítéssel.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1084

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.