Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Úgy tervezik, hogy elromoljon?!

Központ december 6, 2016 Kávé mellé

– Villanykörtétől a mosógépig –  

 electronikus

Ha elromlik egy háztartási gépünk, a szerelő sokszor fejét csóválva közli, hogy érdemesebb újat venni. A „tervezett elavulás” elmélete szerint a gyártók éppen azon munkálkodnak, hogy termékeinket minél gyakrabban kicseréljük.

Egy aprócska pukkanás. Ez jelzi általában, hogy lejárt a villanykörte élettartama. Van, hogy hamarabb, van, hogy később következik be – attól függően, hogy mennyit használjuk az égőt. De az egyszer biztos, hogy az otthoni izzókat egy évben minimum egyszer ki kell cserélni. Nem úgy van az, mint az amerikai Livermore városka hatos számú tűzoltólakrészében! Ott ugyanis van egy izzó, ami 1901 óta folyamatosan világít, szinte megszakítás nélkül, amit web kamerán keresztül meg is lehet csodálni. (http://www.centennialbulb.org/) Mint minden ritkaságnak, ennek a villanykörtének is népes rajongótábora van, a 100. születésnapjára például hatalmas bulit szerveztek neki.

Elavulás, azaz több vásárló?

De miért is van akkor jelentősége ennek az izzónak? Azért, mert a tervezett elavulás elméletének történetével foglalkozók azt vallják, hogy minden ott kezdődött el! Az 1920-as években született fogalom idejére tehető, hogy a nagy gyártók elkezdték szándékosan lerövidíteni termékeik élettartamát. Az első szomorú példája ennek az 1924 karácsonyán megalakuló Phobeus kartell tevékenysége, amely azzal a céllal jött létre, hogy szabályozza a villanykörteipart és felossza a világpiacot. Ennek tagja volt a világ összes villanykörtegyártó cége, akik közösen meghatározták, hogy a vásárlók minél többször cseréljenek körtét, mivel a hosszú izzó élettartama gazdasági veszteséget okoz. Ettől kezdve egy izzó maximálisan 1000 órát üzemelhetett, ha pedig valaki mégis magasabb élettartamú izzókat gyártott, az büntetést fizetet érte.

Szemfelszedők

A túlságosan jól sikerült találmányok új példája a nejlon volt 1938-ban. A női lábakat még vonzóbbá varázsoló ruhaneművel csak egy baj volt: olyan erős volt az anyag, hogy akár autókat is lehetett vontatni vele, anélkül, hogy elszakad volna. A fogyasztók imádták, a gyártók feje viszont csak főtt, hiszen épp emiatt nem tudtak eleget eladni belőle. Úgy döntöttek, hogy a cég legjobb embereit újratervezéssel bízzák meg, hogy könnyebben szaladjon fel rajta a szem. Ezzel folyamatosan újvásárlásra ösztönözték a hölgyeket, és megteremtették a szemfelfedő szakmát. A mai generáció talán nem is hallott erről, de még a 90-es években is szemfelszedőkhöz kerültek a kiszakadt vagy kikopott harisnyák.

Divatőrület…

Nem szabad a tervezett elavulás jelenségből kihagyni a divatot sem, hiszen a 21. században ez az egyik legnagyobb profitot termelő üzletág. Bár a második világháborúban, Európában a gyártók még arra törekedtek, hogy olyan ruhákat gyártsanak, amiket az ember egy életen át hordhat, ezzel szemben Amerikában már akkor az volt a cél, hogy a fogyasztók egy idő után megunják a terméket és lecseréljék. Ez ma sincs másképp, az élelmiszerek mellett a ruhaneműkből vásárolunk sokkal többet annál, mint amire szükség van. Marketingszakértők ezrei munkálkodnak azon, hogy a fogyasztókat pszichológiai módszerekkel befolyásolják a vásárlás érdekében.

Élet a Földön az ember után

Ijesztő, hogy egy amerikai dokumentumfilm Élet az emberiség után bemutatja, hogy mi történne, ha egyik pillanatról a másikra eltűnnénk a Földről. Óráról órára, napról napra, hónapról hónapra, évről évre kísérhetjük végig a bolygó rehabilitációját. Megrendítő tény, hogyha eltűnnénk a Földről, körülbelül 150 év után már csak alig látható nyoma lenne annak, hogy léteztünk, ugyanakkor az egyetlen dolog, ami nem tűnne el még 500 év elteltével sem, az a fosszilis polimer anyag, vagyis az a sokmilliárd műanyag elem, ami jelenleg is körülvesz minket. Talán ezért is annyira érthetetlen, hogy miért állít be az ipar 500 éves életciklust egy joghurtos pohárnak, aminek tartalma maximum 1 hónapig szavatolt minőségű, és utána mindenképp szemétté válik.

Szerencsére ma már rengeteg olyan cég van, amelyik belátta, hogy hosszú távon elképzelhetetlen következményekkel jár a folyamatos túlterhelés. Ezek a cégek a fenntartható tervezést részesítik előnyben, ami azt jelenti, a forgalom fenntartása mellett minimálisra csökkentik a környezetterhelést, és növelik a pozitív társadalmi hozzájárulást.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 604

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.