Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Valami még a kevés alvásnál is sokkal rosszabb

Központ november 3, 2015 Kávé mellé

Sokkal kevésbé kapcsol ki az alvás, ha néhány óránként felébred, mintha eleve csak pár órát aludna – derül ki a Sleep című tudományos folyóiratban megjelent friss kutatási eredményből.

alvas

A Johns Hopkins Egyetem kutatóorvosai 62 nő és férfi alvási szokásait vizsgálták. A kutatás résztvevőinek három napot (és éjszakát) kellett egy alvásmegfigyelő laborban tölteniük. A szakemberek alvás előtt egy hangulatfelmérő kérdőívet vettek fel a kísérleti alanyokkal, akiknek aztán mérték alvásuk minden egyes mozzanatát.

Az alanyok egyharmadát alvás közben véletlenszerű időközönként felébresztették néhányszor, egyharmadukat későn hagyták aludni (de utána nem zavarták meg őket), a kontrollcsoportként szolgáló harmadot pedig egyszerűen csak hagyták nyugodtan aludni.

A kutatás eredményeiről beszámoló Time azt írja, hogy az első és a második csoport tagjainak is romlott valamennyivel a hangulata, már az első éjszaka után. A második éjszakát követően a keveset, de zavartalanul alvók hangulata nem romlott tovább, miközben a rendszeresen fel-felébresztett emberek hangulatszintje tovább zuhant.

A tudósok szerint akiket véletlenszerű időközönként felébresztettek, azoknál összességében sokkal rövidebb ideig tartott a nyugodt mélyalvás, márpedig ez pihentet igazán.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 502

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.