Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Varga Győző: A felelősség az államé!

Központ november 19, 2015 Kávé mellé

Magyarországi előadóművészek a Colectiv-tragédiáról

Mára már több mint 56 fiatal hunyt el abban a tűzesetben, ami a bukaresti Colectiv klubban ütött ki két hete. A tulajdonosokat és a szórakozóhelyek biztonsági állapotát ellenőrző hivatalok felelőssége kétségtelen, ám mi arra keressük a választ, hogy a fellépők és a bulizó fiatalok, valamint az ő szüleik mit tehetnek a biztonságos szórakozásért. Lapunknak Tóth Vera és Terecskei Rita énekesek, valamint Varga Győző, az Irigy Hónaljmirigy tagja nyilatkozott.

Terecskei Rita szerint a legfontosabb, hogy soha ne induljunk el egyedül szórakozni. „Sajnos nem csak egy tűzesetre, hanem sok más veszélyre is fel kell hívnunk a fiatalok figyelmét. Mivel mi nem tudjuk megvédeni őket, ezért nagyon fontos, hogy egymásra vigyázzanak, és ennek egyik módja, hogy soha ne menjenek egyedül bulizni. Nem lehet kivédeni az alkoholfogyasztást, de biztonságosabbá lehet tenni azzal, ha csak olyasmit isznak meg, amit maguk vásároltak, előttük bontanak ki, és ha lehet, nem hagyják őrizetlenül az italukat – nyilatkozta a Zanzibár énekese, aki maga is önkénteskedik a Tiszta Jövőért Alapítványban, és nemrég egy promóciós videó elkészítésében is részt vett, ami egy olyan szervezet munkáját mutatja be, ami a biztonságos szórakozás megteremtését és elterjedését tűzte ki célul.

Tóth Verát mélyen érintették a bukaresti események, mert a szerettei biztonsága is eszébe jutott és a klubvezetés felelőssége is elgondolkodtatta. „Sokszor felmerül bennem, hogy az a hely, ahol énekelek, mennyire biztonságos” – fogalmazta meg gondolatait Vera. „Van olyan fellépőhely, ami föld alatt van, de számtalan kijárat biztosítja a menekülést tűz esetében, így azt gondolom ez megoldható lett volna. Persze egy pánikhangulatban nem feltétlen tud minden szabályszerűen működni, és ez okozhat tragédiát is. Mint láthatjuk, sajnos egy szikra is elég ahhoz, hogy tűz üssön ki. Ha ennek tudatában van valaki, és mégis beenged a szórakozóhelyére ötven-hatvan emberrel többet, mondván, nem lehet baj, az súlyos kockázatot vállal. Ebben az esetben kötelessége lenne extra óvintézkedéseket tenni. Bár nem lehet úgy színpadra lépni, hogy az ember fél, tudatosult bennem, hogy előadóművészként ránk is leselkedik a veszély. Remélem, hogy ez a szörnyű eset arra sarkallja a szórakozóhelyek vezetőit, hogy ne vállaljanak ekkora kockázatot a profitért, és hogy a tragédia magával vonja a törvények szigorúbb betartatását is. – mondta el lapunknak Tóth Vera, aki egyúttal sajnálatát és együttérzését fejezte ki.

image1

A Colectivban egy fellépő zenész is életét vesztette, így felmerül a kérdés, hogy az előadók mit tehetnek a saját és a közönségük biztonságáért. Varga Győző azt mondja, hogy erről ő maga sem tud sokat. „Sok szórakozóhelyen megfordulok fellépőként, mégsem vagyok tisztában azzal, hogy melyik klub vagy bár biztonságos, vagy, hogy hol van a vészkijárat, ha van egyáltalán – nyilatkozta lapunknak az Irigy Hónaljmirigy énekese. „Amikor a fellépéseket szervezzük, az engedélyek meglétét ellenőrizzük, és ha ezekkel rendelkezik a hely, akkor nekem azt kell feltételeznem, hogy azért kapta meg, mert betartja az előírásokat. Mást nem tehetek, mert nem vagyok abban a helyzetben, ahogy a szórakozni vágyó fiatalok sem, hogy ellenőrizzem a biztonsági feltételeket. Épp ezért tragikus, de szülőként sem lehet egy ilyen esetre felkészíteni a gyerekedet és megvédeni sem tőle, csak akkor, ha egyáltalán nem engeded el sehová, mert valójában még az utcán sincs biztonságban. A törvényi szabályozás, és az azok betartatása tudja megakadályozni ezeket az eseteket, és ez az állam felelőssége” – mondta az énekes, aki egy tizenkét éves kisfiú apukája, és maga is gyakran fellép Erdélyben.

varga_gyozo_mirigy

BE

Share Button
Ennyien olvasták: 961

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.