Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

18 000 kilométer kisrepülőn: Sydney-től Makfalváig

Czimbalmos Ferenc-Attila november 10, 2017 Sport

Ritkaságszámba menő teljesítményt jegyezhetett a makfalvi Fülöp Zoltán repülős, aki az idén júniusban beutazta a fél világot, ugyanis egymotoros repülőgéppel tért haza az ausztráliai Sydney-ből Makfalvára, ahol a saját repterén landolt.

Zoltán Ausztráliából vágott neki az útnak, két hét alatt három kontinens 12 országát érintve 17.987 kilométert tett meg, ezalatt az országokban többnyire pihenni és tankolni szállt le. A 44 éves pilóta – aki repülőoktató a marosvásárhelyi Sportrepülőtéren – útja során átlagban négyezer méter fölött repült napi hat órát, de a szél és időjárás függvényében volt, amikor 9 órát volt a levegőben a tervezett táv megtételekor.
A marosszéki pilóta egy barátja felkérésére ment Ausztráliába, ahonnan egy francia gyártmányú, négyszemélyes kisrepülőt kellett elhoznia, s bár úgy volt, hogy ketten teszik meg az utat, a másik személy végül nem tudott elutazni, így a 12 éve repülőoktató egyedül indult neki a hosszú útnak. Szerinte romániai pilóta nem tett meg még ekkora repülőutat ilyen géppel, azaz hazai szinten egyedi eredményt tudhat magáénak.

Milyen országokban szállt le?

Fülöp Sydney légikikötőjéből felemelkedve Mont Isa, majd Darwin repülőtereit érintve hagyta el az ötödik kontinenst, aztán Indonézia érintésével Malajziában (Denpasar, Jakarta és Kuala Lumpur kikötői), Thai­földön (Csiangmaj) landolt, utána Burma fölött átrepülve Banglades (Dakka), India (Nágpur) következett, de a pakisztáni Karacsi repterén is időzött. Innen Ománba (Al Ain) repült, aztán a Perzsa-öböl és Szaúd-Arábia látványa után Kuvaitban is leszállt, innen elhaladt Izrael mellett Jordániáig (Akaba). A Vörös-tengert, a Szuezi-csatornát, Kairót és a Nílus deltáját is megcsodálhatta a magasból, majd a Földközi-tenger átrepülése után Görögországban (Számosz szigete) szállt le, aztán utolsó szakaszban Bulgária érintésével a marosvásárhelyi repülőtéren fejeződött be az útja, ahol néhány barátja üdvözletét fogadta. A Marosvásárhely– Makfalva távolság már rövidnek tűnt a 14 napos repülőút után, viszont útja legutolsó állomásán szinte népünnepély fogadta a nem mindennapi teljesítményt elérő pilótát.

Látványos két hét, számtalan emlék

A maratoni repülése során Zoltán nemcsak felhőket láthatott, hanem számos érdekességet is észlelhetett: átrepült tengerek, szigetek és országok fölött – nem utolsó sorban az Egyenlítőn is –, emellett megcsodálhatta a sivatagok szikláit és mérnöki pontossággal kialakított mezőgazdasági termőterületeket monszun szél kíséretében. Leszállásai során nem csak a pihenésre és az üzemanyag-utántöltésre fektetett hangsúlyt, hanem sétákat tett az illető városokban, éjszakáit a repülőtéren kívül bérelt hotelekben töltötte, ugyanakkor emberekkel, kultúrákkal, szokásokkal ismerkedett a 14 nap alatt. Reggelije néhol szegényes volt, amit néhány szem mogyoró és gyümölcsbogyó jelentette, máskor meg igen bőségesen ellátták a hotelban, de egészségi és műszaki problémák nem akadályozták bátor vállalkozásában.

Számára a repülés már életforma

Fülöp Zoltán már 12 éve repülőinstruktor, így több száz óra repülés van mögötte, sőt turistákkal és családjával is gyakran repül hazai és külföldi utazásai során. Számára ez gyerekkori hobbi, lassan életforma is, amit nem az anyagiak miatt űz, de végtelenül tetszik neki. Az Ausztráliából Marosvásárhelyig való hazarepülése során nem unatkozott egy pillanatig sem, nem is félt, sőt az időjárás viszontagságai sem okoztak problémát számára.
Mint említette, a súlytöbblet és az oxigénpalack miatt döntöttek úgy, hogy egyedül fog hazautazni, de mindennek dacára bátran vállalta a kéthetes utazást, amely élete eddigi leghosszabb és legérdekesebb légi utazása volt.
Fülöp – ahogy a Központnak is említette –, gyakran jár kisrepülővel külföldi utakra akár kirándulni is a családdal, de ha lehetősége nyílik, vállalni fog még hasonló utazásokat.

A Sydney–Makfalva repülőútról Fülöp így vélekedett a Központnak:

– Számomra a repülés és az, hogy pilóta vagyok, tulajdonképpen egy gyerekkori álmom megvalósítása, de sok tényezőt kellett előtérbe helyeznem, hogy ezt az utazást elvállaljam. Az út szakmailag kihívás volt, de a repülés a hobbim is meg a hivatásom is. Akár egy labdarúgónak a futball, aki a világ bármely részén képes játszani

– mondta a marosvásárhelyi repülőoktató, aki több egymotoros, többmotoros, kétszemélyes, négyszemélyes és hatszemélyes repülőgéppel rendelkezik.

Share Button
Ennyien olvasták: 4032

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.