Központ
2020. november 24. kedd, Emma

18 év után kezdte újra, és többszörös országos bajnok lett

Központ június 20, 2012 Sport

Rozalia18 év után kezdte újra,
és többszörös országos
bajnok lett

Interjú Barabási Rozáliával

A vásárhelyi születésű, 37 éves Barabási Rozália líceumi évei alatt atletizált, majd abbahagyta és a továbbtanulás mellett döntött. 18 esztendővel később, fia egyik edzésén találkozott hajdani edzőjével, aki felkérte, térjen vissza az atlétikapályára. Azóta többszörös veterán országos bajnok, készül a második Balkán-bajnokságra, igaz, a Csíki Futókör színeiben. 11 éves fia, Dávid viszont az Iskolás Sportklubnál atletizál, ugyanakkor sikeresen focizik az FC Junior egyesületnél.

– Hihetetlen, hogy szinte két évtized után kezdtél újra atletizálni. Kinek köszönhetően?

– Fiamnak meg egykori edzőmnek köszönhetően kezdtem újra róni a kilométereket. A 11 éves Dávid fiam még óvodás volt, amikor a Bolyai Líceumban jártunk, ahol megmutattam neki az egykori edzőpályát, ahol hajdanán Baczó László edző kezei alatt én is atletizáltam. Annyira megtetszett neki, hogy be is írattam szaladni, sőt rövid időn belül meg is nyerte az első terepversenyt, amin részt vett. Arra a szovátai versenyre engem is meghívtak a veteránok mezőnyébe. Csodálkoztam, de ugyanakkor a szívem a torkomban dobogott. Elképzeltem, hogy végre újra atletizálni fogok, hiszen mindig is ez volt a hobbim, de az iskolai tanulmányok miatt annak idején szertefoszlott a gyerekkori álmom.

– Milyen volt az első verseny, milyen számokban indultál, és hányadik lettél?

– Szavakban kifejezhetetlen öröm volt számomra, de ugyanakkor nagyon izgultam a versenyszámok előtt, arra gondoltam, egyáltalán kibírom-e a négy kilométeres síkfutást. Sikeresen versenyeztem, 18 év után III-ik lettem a Szovátán megrendezett 4 kilométeres távon. Fiam, Dávid ugyanott az első helyen végzett a közös – kezdők, fiatalok, veteránok és idősek számára kiírt – cross-versenyen.

– Az első versenyt több más is követte. Azokon milyen eredményeket értél el?

– Az első versenyen elért sikeremnek köszönhetően más versenyekre, amatőr, majd nagyobb méretű hazai rendezvényekre hívtak meg, ahol jobbnál jobb eredményeket értem el. De megjegyzem, mindezt szinte edzések nélkül. Sajnos nincs időm edzésekre járni, mivel három váltásban dolgozom, és hivatásos családanya vagyok. A versenyekre kedvtelésből, önszorgalomból és szinte csak saját költségből utazunk ki Dáviddal.

Időközben a sepsiszentgyörgyi futónapokon, majd a csomafalvi napokon diadalmaskodtam a női 35-39 éves veterán kategóriában. Majd országos versenyeken is pódiumra léphettem.

Érdekességként említem meg, hogy a tavalyi, június 4-5-e között megrendezett országos versenyen elért eredményeim gyengébbek voltak a szeptemberi veterán Balkán-bajnokságon elért eredményeimnél, ami tulajdonképpen alulmaradt a 2012-es, azaz idei eredményektől. Jelenleg a Csíki Futókör színeiben szaladok a csíkszeredai Keresztes Gyulának köszönhetően, mivel Marosvásárhelyen nincs kimondottan csak ilyen, veteránokat magába tömörítő atlétikai klub.

– Visszatérve a szaladásra, gondolom, nem volt könnyű 18 év után az újrakezdés…

– Egyáltalán nem, sőt ezzel kapcsolatosan el kell mondanom, hogy miután elmentem az első versenyekre, a fiam segített, hogy bemelegítsek, hiszen már kiestem az edzési módszerekből. Az edzések alkalmával általa elsajátított bemelegítő gyakorlatokat követtem, elmondhatom, hogy sokat segít a felkészülésben. Hihetetlen, de őt az egyik edzőmnek tekintem.

– Mint hallottam, korához képest fiad is tehetséges, ugyanakkor elszánt, határozott, ügyes sportoló. Ő is atletizál?

– Igen, eddig már számos versenyen nyert. Hetente három atlétika és három labdarúgó edzésen vesz részt. Számos oklevele van, imádja az atlétikát. Ezzel párhuzamosan az FC Junior színeiben focizik, a hajdani kiváló labdarúgó, Márton László edző által edzett, 2002-es születésű korcsoport egyik legjobb játékosa. Csatárt játszik, sok fontos gólt lő, mindig hasznos játékosa az együttesnek. Emellett ügyes a tanulásban is. Elmondhatom, hogy nagyon harmonikus kapcsolat van köztünk, amire kölcsönösen büszkék vagyunk.

– Minden dicséretet megérdemelsz, hisz a szülők zöme a sport helyett inkább a tanulás felé irányítja gyermekét.

–Engem annak idején a szüleim nem támogattak kellőképpen, ezért abbahagytam az atlétikát, majd kézilabdázni kezdtem. Az atlétikának köszönhetően, gyors és technikás kézilabdázó lettem, de a nyolcadik osztály végén abbahagytam. Épp ezért támogatom maximálisan őt, arra gondolván, ha nekem nem valósulhatott meg a gyerekkori álmom, akkor legalább neki sikerüljön. De egy biztos: ha focizni akar, akkor atletizálni is kell neki, hisz a kettő kiválóan kiegészíti egymást.

.…….

Share Button
Ennyien olvasták: 427

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.