Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

20 éve működik az Apollo Sporttánc Klub

Központ március 6, 2014 Sport

20 éve működik az Apollo Sporttánc Klub

t1

A sporttánc már két évtizede elismert és közkedvelt sportág a mozgást, egészséges életmódot, de ugyanakkor a múlt remekeit szeretők és elismerők között. Mert az angol és bécsi keringő, a tangó, a slow fox, a quickstep, vagy éppenséggel a szamba, cha-cha-cha, esetleg a rumba, paso doble, illetve jive „figuráit” elsajátítók, s majd aztán a táncparketten ördögei, szemet-lelket örvendeztető kecsességgel bemutató párok valahogy, ha csak néhány percre is, a régi, romantikus időket hozzák vissza.  Mintegy bizonyítékaként annak – vagy ha úgy tetszik figyelmeztetésként –, hogy nem minden, ami régi, rossz vagy idejétmúlt. Sőt, örök érvényű, hasznos és szép.  A marosvásárhelyi dr. Szőke István egyetemi adjunktus, a Művészeti Egyetem tanára immár 20 éve tanít sporttáncot városunkban. Vele készült a következő interjú.

 

– Ön ismert és elismert tánctanár városunkban. Mióta is tanít sporttáncot?

– Már hajdanán elsajátítottam a sporttáncot, sőt, még 1987-ben részt is vettem egy országos méretű táncversenyen Piteşti-en, de már a nyolcvanas évektől próbálkoztam a sporttánc tanításával. Az Apollo Sporttánc Klubot 1994. november 10-én többedmagammal hoztam létre az Egyetemista Diákházban, 1995-től vagyunk hivatalosan is bejegyezve a Román Sporttánc Szövetségben. Ennek az idén pontosan 20. éve, tehát kerek évfordulót ünnepelünk. Azóta szinte naponta, reggeltől estig sporttáncot tanítok.

– Ön mikor sajátította el a tánc, azon belül a sporttánc alaplépéseit?

– Gyerekkoromban néptáncoltam, majd a néptáncon keresztül Szabó Éva nénivel (nyugodjék csendesen) kezdtem el 1979-ben oktatói képzést a Népművészeti Iskolában, amit folytattam vele 1982-ig.  1982-1984 között szintén a  Népművészeti Iskola keretében egy modern tánc tanfolyamot végeztem el, Mihalache Mihaela tanárnő vezetésével, aki aztán kiment Németországba, majd Sárosi Évától szintén modern táncot tanultam. Aztán Kemendi Liával balettet, Benedek Misi bácsival néptáncot sajátítottam el a nyolcvanas években.

– Hogyan fejlődött az Apollo Sporttánc Klub?

– Idővel a klubból leváltak más egyesületek, például a New Dance, ahol volt egy elkötelezett szülői gárda, aztán átment hozzájuk volt diákom, Somodi Márton, aki megalapította a Dance Art egyesületet.  Idővel Szászrégenbe is elmentem táncot tanítani, ott indítottuk a Gliga tánciskolát. Két év elteltével Gliga Vasile megalapította a Mirona tánciskolát, így mi visszahúzódtunk. Dicsőszentmártonban is nyitottunk egy tánciskolát, amelyik ma is működik.

t2

– Az évek során hazai és nemzetközi szinten egyaránt szép eredményeket értek el versenyzőik. Jelenleg más városban is van a klubnak alegysége?

– Az Apollo Sporttáncklubnak Ludason is van alegysége, ahol táncot tanítunk, ott Bentea Alexandru tartja az edzéseket a helyi Művelődési Házban. A marosludasi gyerekek tavaly Angliában, Brightonban léptek parkettre a Dance World Cup 2013-as csoportos világbajnokságon, két évvel korábban pedig az IFMD World Championship of Modern Dance világbajnokságon vettek részt Balatonfüreden.

– Ön jelenleg is tart felkészítőket az iskolákban, ahol népszerűsíteni próbálják a sporttáncot?

– Hajdanán, amikor az elemiben a tornaórákat a tancik tartották, nekem is lehetőségem volt ott táncot oktatni. De idővel már nem engedélyezték ezt, habár opcionális tárgyként erre lehetőség lenne.

– Az idők folyamán hogyan alakult Marosvásárhelyen a sporttánc helyzete?

– Elég hullámzóan, hiszen amikor a tévében sporttáncot közvetítenek, azt követően megugrik az érdeklődők száma. Utána pedig elül. Sokan azt gondolják, hogy a sporttánc könnyű pénzszerzési lehetőség, de én mondom: türelem, odaadás, kemény munka, egyszóval profizmus szükséges ahhoz, hogy valaki eredményeket érhessen el. Aki szívvel-lélekkel csinálja, az nem gazdagodik meg ebből.

– Mi szükséges a sikerhez?

–Itt is megvan a kemény „szelekció”, 100 gyerekből egy-kettő, ha alkalmasnak bizonyul arra, hogy a siker reményében készüljön. Egyetlen példát említek, a vásárhelyi Moldovan Paul és Tătar Cristina világbajnok sporttáncpárosét, akik nálam, az Apollonál kezdték, és néhány évnyi kemény munka után váltak bajnokká a Dance Art színeiben.

Rareş Cojoc, többszörös román sporttáncbajnok is nálam kezdett el táncolni, idővel ő is más egyesületnél ért el kiváló eredményeket. Én minden egykori bajnokommal tartom a kapcsolatot, örvendek, hogy Somodi Katalin és Márton felsőbb szintre tudták „vinni” a sporttáncot. Örvendek, amikor a diákom meghaladja a mesterét.

– A sporttánc egy elég komplex sport, hiszen minden izmot megdolgoztat. Az ön diákjai, tanítványai melyik fajta táncot sajátítják el hamarabb?

– A gyerekek általában szeretik a latin-amerikai táncokat – cha-cha-cha, samba, rumba, paso doble, jive –, amelyek ritmusosabbak, azokat jobban élvezik. A standard táncoknál (angolkeringő, tangó, bécsi keringő, slowfox, quickstep) nagyobb munkabírásra van szükség, itt fontosabb a pontosság, az irányváltoztatást, lépéseket kell itt megtanulni, nagyon fontos a lábtechnika is. Általában a 16 éven felüliek esetében már el lehet dönteni, melyik táncstílusra alkalmasabbak, melyikre összpontosítsanak. Addig azonban közös munka folyik.  

– Mi a sporttánc: sport vagy művészet?

– A kettő ötvözete.

– Hol tartja dr. Szőke István a gyakorlásokat?

– A 18-as Általános Iskolában kedden és csütörtökön 17-18 óra között a kiscsoportnak (3-6 év közötti gyerekek), 18-19 óra között a kezdő csoportnak (7-14 év közötti gyerekek) és 19-21 óra között a haladó korcsoportnak (14 év fölöttiek számára).

Minden hétfőn szerdán és pénteken 17-18 óra között a Tudor negyedbeli Dacia Gimnáziumban 7-14 éves kezdők számára. Valamint a Kistemplomnál (Ştefan cel Mare utca 28.) hétfőn és szerdán 19-21 óra között tartunk sporttáncoktatást, ugyanott minden kedden és csütörtökön 18-19 óra között kezdőknek, 19-20 óra között felnőtteknek tartunk oktatást.

Emellett a Dr. Bernády György Általános Iskolában minden kedden és csütörtökön 19-20 óra között az V-VIII. osztályos diákok számára, majd a kövesdombi Liviu Rebreanu Gimnáziumban minden hétfőn és szerdán 18.30-19.30 között az I-IV. osztályos diákok számára Vinitor Erzsébet tanárnő tart sporttánc órákat (bővebb felvilágosításért hívják Szőke Istvánt a  0744/394-964-es telefonszámon-szerk.megj.)

.

Share Button
Ennyien olvasták: 547

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.