Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

4×4 év a közösség szolgálatában

Központ április 2, 2012 Sport

 4×4 év a közösség szolgálatában

jnosi

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) által kezdeményezett önkormányzati képviselők–sajtó képviselői találkozósorozatának legutolsó állomása Nagyernye község volt. Az eseményre egy hónapja került sor.

 

A hagyományokat tiszteletben tartva futballmérkőzés is részét képezte a találkozónak. A közel két éve átadott 150 férőhelyes községközponti sportcsarnokban lépett pályára a sajtó képviselőiből verbuválódott csapat, s próbálták bizonygatni, hogy tollforgatáson és fotózáson kívül a sportban is helyt állnak. A házigazdák vették a lapot, s alig egy gólos előnnyel nyerték a játszmát. A meccs végét jelző sípszót figyelmen kívül hagyva még egy utolsó támadásba lendültek a sajtósok, s kajánul egyenlítettek. Az ernyeiek ezt nem vették zokon, ahogyan azt sem, hogy az első fiatalkorukon túl levő sajtósok erősítésnek tizenéves félprofi labdarúgót csempésztek a csapatba.

A találkozó a Zöld Tó Panzióban folytatódott, ahol a negyedik mandátuma vége felé járó, s a júniusi helyhatósági választásokon újra induló Jánosi Ferenc polgármester a megvalósításokról, a község gondjairól, s további célkitűzésekről beszélt.

–   Immár másfél évtizedes munkásságom alatt mindvégig az a cél vezérelt, hogy falumnak hasznos polgára legyek, vezetőjeként pedig hatékonyabban járuljak hozzá a fejlődéséhez. A község hat faluja közül ötbe bevezettük a földgázt, kormányprogramból történő beruházásként kiépítettük és működésbe helyeztük az ernyei ivóvíz-hálózatot, Szengyelben aszfaltoztunk, új művelődési otthont építettünk, rendbe tettük az iskolát – válaszolta újságírói kérdésre Jánosi Ferenc. Iklandon új kultúrotthont építettek, új iskolát Székesen, Székelykálban új rendelő nyitotta meg kapuit, felújították a klubtermet, és egyik részében gyógyszertárat létesítettek.

Óvoda a sportcsarnokban

 Ezután a polgármester a továbbra is megoldatlan problémákra tért ki. Második éve, hogy az óvoda a sportcsarnok öltözőjében működik. Eddig a több mint száz gyerek a Bálintitt-kastélyban berendezett termekben tanulhatott. A 19. századi épületet azonban visszakapta tulajdonosa, s a közel hét éve tartó pereskedés miatt nem tudják bővíteni, modernizálni. A kastélyhoz 4 hektár terület is tartozik, rajta a valamikor falu büszkeségét képező tó, a szép park – ezek mára Ernye szégyenfoltjai lettek.

Manzárdosították az iskolát

Az 1970-es években épült az L alakúra tervezett iskola, ám csak az egyik szárnya készült el. A polgármesteri hivatal az iskola vezetőségével konzultálva döntötte el, felépítik az elmaradt épületszárnyat. 2005 őszére az emeletes épületszárnyba öt tanterem, laboratórium, tanári és mellékhelyiségek kerültek. Az 5 milliárd régi lejes beruházást teljes mértékben önerőből fedezték.

Utolsó szakaszához érkezett a tanintézet tetőtér-beépítése. A 12,5 milliárd lejes beruházás eredményeként nyolc terem létesült, s a következő tanévtől gondtalanul kezdheti itt tanulmányaikat a nulladik osztály, az immár általános iskolához tartozó IX. osztály, valamint a földszintre költöztetik a mostoha sorsú óvodát.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 573

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.