Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

60 éves a Maros SK

Czimbalmos Ferenc-Attila július 13, 2019 Sport

Az 1959-ben Városi Sportklub (C.S.O.) néven alapított Maros SK (CS Mureșul), Marosvásárhely legsikeresebb sportklubja 60 éves fennállását ünnepelte a minap. Ebből az alkalomból a klub jelenlegi vezetősége egy vacsorával összekötött ünnepségen mutatta be a klub történetének jelenlegi és egykori világ-, Európa-, Balkán-, ugyanakkor hazai bajnok sportolóit, edzőit és nem utolsó sorban azon versenyzőket, akik olimpiai játékokon vettek részt.
A gálán minden meghívott egy ajándékcsomagot is kapott, amely a klub zászlóját és Aurel Rațiu marosvásárhelyi sportújságíró, rádiós külön az eseményre napokkal korábban kiadott és bemutatott könyvét – Clubul Sportiv Mureșul Tărgu Mureș ieri si astăzi (A Marovásárhelyi Mureșul SK tegnap és ma) – is tartalmazta.

Az eseményen díszmeghívottként résztvevő Gyöngyössy Lőrincz Zsolt helyettes sportállamtitkár emlékplakettet, míg Vasile Coroș, a klub egykori elnöke (2000–2009 és 2010 december–2016 július) érdemoklevelet adott át Cosmin Iuliu Popnak, a klub 2019-ben kinevezett elnökének, majd Aurel Rațiu sportújságíró a klub szakosztályainak legsikeresebb egykori és jelenlegi sportolóit, edzőit szólította, akik oklevélben részesültek.

Horváth Attila hét világbajnok tanítványával

A sikeres rendezvényen többek közt részt vett meghívottként Balló Ferenc, Ambrus Lajos, Márton József, Alin Păcurar (birkózás), Peteley Attila (úszás), Claudia Balint, Răzvan Suciu és Crisanda Popa (evezés), Farkas Éva (gyorskorcsolya), Fülöp Ferenc (vízilabda és úszás), Ionel Brustur (kosárlabda), Berekméri Csongor (kerékpározás), Barátosi József (sakk) és továbbá Iuliana Rus, a Maros Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság vezetője; Szászgáspár Barnabás, a mintegy éve alakult CSM (Városi Sportklub) alelnöke, illetve a klub felnőtt kosárlabdacsapatának elnöke; Csiki Zsolt, a Szász Albert Sportlíceum igazgatója; Horațiu Cioloboc, a Maros SK volt elnöke, Vasile Coroș, Cosmin Iuliu Pop elődje, egykori olimpikon; és nem utolsó sorban Letiția Simon, a néhai Simon László világbajnok (egyébként mindmáig az egyetlen szabadfogású birkózó-világbajnoka Romániának) özvegye is, aki fiúkkal, Simon Lászlóval, a Maros SK birkózó szakosztályának edzőjével jött el az eseményre.

A volt kézilabdázók együtt újra / Fotó: Szucher Ervin

A sportolók a klub fennállása során összesen 186 érmet szereztek olimpiákon, világbajnokságokon és Európai rendezvényeken.

A Mureșul kézilabdázói voltak a legtöbben a gálán a szakosztályok képviselői közül

A Maros SK kézilabda szakosztályának képviselői két asztalnál foglalták el helyeiket, ők voltak a legtöbben az eseményen a szakosztályok képviselői közül. Szintén őket tapsolták meg a legtöbbször a jelenlévők a gála végén, amikor táncpartira került sor. Érdekes volt látni többek közt Adriana Bărbatot, Elena Stroiát, Kiss Emesét, Carmen Barthát, Ana Moceant és Kibédi (Kozma) Tündét, amint túl a hatvanadik életévükön diszkó stílusban táncoltak a lemezlovas által kiválasztott számokra.
Egyébként a hajdani Mureșul kézilabdázói közül az asztaloknál Sós (Soós) Rozália és férje, Sós Árpád volt vízilabdázó, Marina Kulcsár egykori edző, továbbá Elena Stroia, Adriana Bărbat, Carmen Bartha, Kiss Emese, Peres (Nyulas) Magda, Buciuman (Dorgó) Maria, Biró (Fejér) Zita, Angela (Cioboată) Bloj, Peteley (Szöllősi) Mária, Gödri Erzsébet, Kibédi (Kozma) Tünde, Ana (Man) Mocean és Fábián Harmat foglalt helyet.

Aurel Ratiu könyve / Fotó: punctul.ro

Közülük többen tagjai voltak a Maros SK nyolcvanas évekbeli kiváló együttesének, amikor többek közt az 1986–1987-es idényben Románia-kupagyőztesek voltak Mureșul-IMATEX néven (edző: Bartha Jenő és Valentin Pop), majd egy év múlva szintén Románia-kupagyőztesek és hazai bajnokok lettek immár Mureșul-Electromureș elnevezés alatt (edző: Ionescu Gheorghe és Valentin Pop).

Ugyanaz a csapat az 1988–1989-es szezonban a hazai pontvadászatban második lett, de a Kupagyőztesek Európa Kupája-sorozatban az elődöntőig jutott, ahol a korszak mágusaként értékelt Igor Turcsin mesteredző világhírű csapata, a Spartak Kiev ellen maradt alul.

Gyarmati Ferenc és Balló Ferenc

A legsikeresebb az önvédelmi szakosztály

A Maros SK hazai és nemzetközi szinten legsikeresebb szakosztálya az önvédelmi szakosztály, mely keretén belül Horváth Attila érdemes edző 7 világbajnok tanítványa – Gombos Csaba, Gombos Attila, Traian Rus, Mátyus Ervin, Papp Csaba, Cătălin Hallai és Apostolache Kiss Andrea (akik mind jelen voltak a rendezvényen) – 19 világbajnoki, 13 Európa bajnoki, 5 Balkán bajnoki aranyérmet, emellett a hét sportoló122 (!) aranyérmet gyűjtöttek be az országos versenyeken.

Itt érdemes megemlíteni, hogy a Sport Érdemes Mestere címmel is rendelkező Gombos Attila 1991–2005 között 13 wushu-, 6 kick-box-országos bajnoki címet szerzett (emellett kempóban is többszörös román bajnok volt); Traian Rus 16-szoros volt országos bajnok a wushu, sanda, vushu-quingda, kempo és kick-box stílusokban, míg Mátyus Ervin 15-szörös román bajnok a wushu-sanda, wushu-quingda, kempo és kick-box stílusokban.

Az eredményeik alapján Mátyus Ervin négyszer (2007, 2009, 2010 és 2011), Gombos Csaba háromszor (1992, 1995 és 2000), Gombos Attila kétszer (1995 és 2002), Traian Rus is kétszer (2003 és 2007), Apostolache Kiss Andrea szintén kétszer (2014 és 2015) volt megválasztva Maros megye legjobb sportolójának.

Mindezek a dicséretes eredmények mellett Horváth Attila érdemes edző 14 alkalommal érdemelte ki Maros megye legjobb edzője címet 1992–2017 között és négyszer volt kikiáltva a Legjobb edzőnek az Erdélyi Sport Gáláján (2007, 2009, 2010 és 2011), ezért joggal tekinthetjük őt minden idők legsikeresebb Maros megyei edzőjének, mindamellett, hogy nem olimpiai sportágban diadalmaskodtak tanítványai.

Gombos Csaba

Vélemények a gála során

Farkas Éva:

,,Mint egykori futókorcsolyázó, kezdő-alapító tagja voltam a Maros Sportklubnak. Amikor a klub jelvényére nézek, a szemem előtt lepereg a 60 év. A klubnál idővel edzőként is tevékenykedtem, az emlékeim a klubbal kapcsolatosan kellemesek.”

Ambrus Lajos:

,,Sok jó ismerőssel, baráttal találkoztam a gálán. A Maros SK keretén belül a sportpályafutásom befejezése után még edzősködtem Bakó Györggyel. Mint veterán birkózó háromszoros világbajnok vagyok, emellett ötször lettem ezüstérmes és háromszor bronzérmes. Sajnálom, hogy nem vehetek részt több veterán vébén, hiszen a nemzetközi föderáció nem engedélyezi már, hogy 60 év fölötti sportolók is versenyezzenek. Én meg betöltöttem már a hatvanat…tizenhárom éve!”

Ballo Ferenc:

,,Sajnos olyan rossz érzés, hogy elmúltak az évek, de ebbe beletörődtem… Hála a Fennvalónak még egészséges vagyok 87 évesen, fájnak a lábaim, sőt viccesen fogalmazva ezt akkor veszem észre, amikor már a nők után nem tudok szaladni…”

Peteley Attila:

,,1962-ben kezdtem el úszni a Maros SK-nál, 1985-ben fejeztem be a sportpályafutásom a klubnál, mint vízilabdázó. Idővel oda visszatértem Trandafir Norbert edzőjeként, és képviseltük a klubot nemzetközi szinten is, de a Szász Albert Sportlíceumtól mentem nyugdíjba. Ha visszagondolok, szempillantásként telt el negyven év… Amúgy Norbival most edzőkollegák vagyunk, szurkolok neki, hiszen már van egy érmese az országos bajnokságon a 14 éves kategóriában.”

Biró (Fejér) Zita:

,,Felemelő érzés ennyi volt élsportoló közt lenni, de boldogok vagyunk, hogy mi, a Maros SK egykori kézilabdázói újra találkozhattunk. Egy hónappal korábban is találkoztunk, de amúgy évente a lehetőségeknek megfelelően több alkalommal összegyűlünk. Az, hogy milyen összetartóak voltunk és vagyunk, az főleg egy ilyen eseményen nyilvánul meg: mi, kézilabdázók képviseltük a legtöbben a klubot a mai eseményen.”

Gombos Csaba:

,,Örülök, hogy meghívtak a gálára, jó érzés találkozni a hajdani sportolókkal, edzőkkel, ilyenkor eszünkbe jutnak a régi, szép idők. A Maros SK példáját más városunkbeli klub is követheti. Nekem a harcművészet életforma, még most is rendszeresen edzem, de nem versenyszerűen, viszont a háttérből követem a Maros megyei sportéletet, az eredményeket, amelyekre büszke vagyok.”

Farkas Éva


A 12 szakosztályból csak 6 aktív

A Maros SK sportazonossági igazolványában jelenleg 12 szakosztály szerepel, de csak 6 aktív: a birkózás, kerékpározás, gyorskorcsolya, evezés, keleti küzdősportok és kosárlabda (gyerekszinten), míg az úszás, a tenisz, atlétika, jégkorong, műkorcsolya és rádióamatörizmus szakosztályok pillanatnyilag szüneteltetik a tevékenységüket. Ami pedig a sportbázisokat illeti, a sportcsarnokot a minisztérium átvette a megyei sportigazgatóság révén, a ligeti stadiont, a ligeti parkot és a tribünök alatti termeket meg a teniszpályákat kormányrendelettel átadták a városnak. A városi strand helyére uszodát terveztek, de egyelőre szünetelnek a munkálatok, már tíz éve befejezetlenül áll a fedett jégcsarnok is, amelyet most átadtak az Országos Beruházási Társaságnak. A klubnak így megmaradt az elég rossz állapotban lévő székháza és az omladékony birkózóterem, valamint a hajdani Május 1 strand melletti görkorcsolya-körpálya – tudtuk meg mindezt a helyi sajtóból.


Biró Zita

Share Button
Ennyien olvasták: 1313

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.