Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

A bolyais tanár-diák meccsek margójára

Czimbalmos Ferenc-Attila július 25, 2019 Sport

Régóta hagyomány a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban a pedagógusok és végzős diákok közti labdarúgó-mérkőzés, amely az idén sem maradhatott el. Most, amikor már a végzős diákok túl vannak az érettségik meg a felsőfokú tanintézményekbe való felvételik fáradalmain és éppen a megérdemelt vakációjukat élvezik, tekintsünk vissza egy kicsit a hagyományos tanár–diák mérkőzésekre, amelyek eredetére próbáltunk rábukkanni.

A tapasztalat a fiatalos lendület ellen

Már évek óta színes, örömmel és meglepetésekkel teli hagyományőrző tanár–diák futballmeccseket szerveztek meg a Fülöp Györgyről elnevezett sportbázison.
A találkozók során a drukkoló diákok és szüleik, meg persze tanáraik szép egyéni akciókat, gyors összjátékot, pontos passzokat, parádés védéseket, ugyanakkor ordító gólhelyzeteket, akár pontatlan lövéseket is láthattak, de összességében izgalmas összecsapások voltak. A mérkőzések során szembekerült egymással a sok év tapasztalata és a kirobbanó fiatalos lendület, így sokszor rezdült a háló nemcsak a játékosok örömére, hanem a szurkoló tábor megelégedésére is. A hangulat néha olyan volt, akár egy profi sportmérkőzésen, a kialakult szurkolótáborok nagy erővel biztatták a csapatokat, ugyanakkor a lányok és a szülők lelkes drukkolása is emelte a meccsek hangulatát, de nem utolsó sorban a mazsorettek is mindig jelesen alakítottak. A játék, s azon belül a foci mindenki számára egy kellemes kikapcsolódást nyújtott, több alkalommal a győzelmi örömöt a tanárok élhették át.

A válogatott meccsek a leglátványosabbak

A Bolyais tanár-diák mérkőzések hagyományáról kapcsolatosan Jakab Barna testnevelő tanárt kérdeztem:
– A tanár-diák mérkőzéseknek kezdeteit abból az időkből számíthatjuk, amikor a Bolyai Líceumban nagyon magas színvonalú sportosztályok működtek, vagyis a huszadik század második felétől. Idővel minden osztály bátorkodott, hogy az eseményt megszervezze, és körülbelül 2001-től kezdődően szervezzük meg a vezetőséggel közösen a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban a tanár-diák válogatott mérkőzéseket Refis tanárokkal és diákokkal közösen, amelyek idővel hagyománnyá váltak. A legelső összecsapásokon a diákok csapatait a néhai Bakó György testnevelőtanár, egykori kiváló birkózó állította össze, majd 2003-ban bekövetkezett halála után még egy pár évig az ő neve fémjelezte az összecsapásokat – mondta el Jakab Barna bolyais testnevelőtanár, majd így folytatta:
– Évekig naponta 2-3 találkozót is lejátszottunk azon időszakokban, ami főleg a tanároknak volt kimerítő, de az idéntől egy nap csak egy mérkőzést rendeztünk meg, így aznap a szervező osztály diákjaira összpontosítottunk, hiszen ők az ,,ünnepeltek” a futball-találkozókon – említette meg Jakab Barna.

A Bolyai vezetősége az idén is pályára lépett

– Mindig színvonalasak az ilyen jellegű összecsapások főleg a végzős diákok részéről, hiszen apait-anyait beleadnak, hogy legyőzzék a tanári kar együttesét, de mindig a sportszerűség jegyében zajlanak le a találkozók. A mérkőzések után közös az ünneplés, hiszen részben mindaz egy búcsúzás is részükről az iskolától, a tanári kartól. Emlékszem, hogy a kétezres évek elején nemegyszer még Bölöni László is erősítette a tanárok csapatát, akkor is teltház volt, akár minden évben a legutolsó tanár-diák mérkőzésen, amikor a diákválogatott – azaz minden végzős osztályból a két legjobban futballozó diákok alkotta együttes – , áll ki a tanárok alakulata ellen – jegyezte meg Enyedi Csaba, a Református Gimnázium vallástanára, aki a tanári csapat egyik erőssége Jakab Barnával együtt.
Érdekességként említhető meg, hogy az idén a tanárok csapatában Jakab Barna és Enyedi Csaba mellett még Mátéfi István (igazgató, matematika), Hajdu Zoltán (igazgatóhelyettes, történelem), Csiki Zsolt és dr. Bakos Levente (a vezető tanács tagja, városi tanács képviselője), Szőcs Imre (a vezető tanács titkára, román nyelv), dr. Ratiu Bogdan Petru (román nyelv), Simon János (matematika), László József (fizika), dr. Kálmán Attila (történelem), Farkas Iván (földrajz), Kacsó Csongor (gazdaságtan), Albertini Zoltán (testnevelés) és nem utolsó sorban Bálint Julianna (testnevelés) lépett pályára.

Share Button
Ennyien olvasták: 926

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.