Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

A futball szeretete köti őket össze

Czimbalmos Ferenc-Attila augusztus 16, 2018 Sport

Három barát, akiket a foci és az AS Armata köt össze: Marton Levente, Bíró II Levente és Fodor János

Hárman együtt szinte 200 évesek, de mindhárman még a mai napig is eljárnak alkalomadtán nagypályára focizni, ahol öregfiúk-találkozókon vesznek részt. Mindhárman Marosvásárhely egykoron legkedveltebb együttesében, a hajdani ASA-ban is játszottak, igaz különböző periódusokban.

Márton Levente
A 62 éves Márton Levente az ASA nagycsapatában csatárként mutatkozott be 1974-ben egy Craiovai Universitatea elleni 1–1-re végződött idegenbeli találkozón, aztán a Dinamo Zágreb, majd az AEK Athén elleni UEFA-kupatalálkozón is játszott. 1978-tól kezdődően 9 éven át a Dicsőszentmártoni Chimica együttesét erősítette. Az élvonalban 5 gólt szerzett, kezdőként 30-szor lépett pályára, de mintegy 70 alkalommal szerepelt az A-osztályban. 32 évesen hagyta abba a labdarúgást 1988-ban, azóta a Gedeon Richter (volt Armedica) gyógyszergyár alkalmazottja.

Fodor János
A 61 éves székelykeresztúri származású Fodor János balhátvéd a csíkszeredai Tractorultól került az ASA-hoz (előtte Székelykeresztúron, aztán a székelyudvarhelyi Sportiskolánál, majd a C-osztályos helyi Textilánál is játszott), onnan 1980 nyarán került Bukarestbe a Steauához (ott elvégezte a Katonai Akadémiát, ahol őrnagyi rangot kapott), s ahol 36 A-osztályos mérkőzésen szerepelt 1984-ig. 27 évesen visszatért az ASA-hoz, ahol 1989-ig focizott, majd abbahagyta. Idővel az ASA ifjúsági központjának lett a vezetője, a gyerekcsapatot is edzte, sőt a 2001-2002-es idényben megmentette a felnőtt csapatot a kieséstől a B-osztályban. Pályafutása alatt az A és B-osztályban több mint 350 mérkőzésen lépett pályára.

Biró II. Levente
A minap 60. születésnapját ünnepelt Biró II. Levente (Laska) kapus 1977 telén került fel az ASA felnőttcsapatába, ahol az évek során többek közt Sólyommal, Vunvuleával, Nastéval és Varróval is meg kellett küzdenie, hogy a csapat kezdő kapusa legyen, de olyan egykori volt csapattársakkal is játszott együtt, mint Unchiaș, Ispir, Bölöni, Hajnal, Fazakas, Fodor, Szabó, Both Gyuri, Sipos Árpád, Biró I. Imre, Gál Dezső, stb. Időközben a helyi Elektromaros és Metalotehnika együttesének is volt a kapusa. Laska jelen pillanatban a Marosvásárhelyi Helyi Rendőrség Igazgatósága csapatának (mely intézmény alkalmazottja) és a helyi polgármesteri hivatal együttesének a kispályás kapusa egyben. Felesége nem más, mint az egykori Maros SK hajdani román bajnok és kupagyőztes kézilabda-csapatának balszélsője, Biró (Fejér) Zita.
Mindhármuk közös szenvedélye a foci, ugyanakkor kiváló baráti kapcsolatokat is ápolnak mintegy 40 éve.

Share Button
Ennyien olvasták: 1265

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.