Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

A gyerekkori gombfocitól a világbajnoki címig

Központ július 4, 2012 Sport

A gyerekkori gombfocitól a világbajnoki címig

szektrlabda

Interjú a marosvásárhelyi illetőségű Mártonfi István szektorlabdázóval, aki a júniusi Rio de Janeiróban rendezett világbajnokságon második lett egyéniben és csapatban. Mártonfi egyébként többszörös magyar bajnok, ifi és felnőtt világbajnok, felnőtt Európa- és világbajnoki dobogós, aki két alkalommal a Tiszavasvári SE színeiben Bajnokok Ligáját is nyert.

 

– A szektorlabdáról sokaknak a hajdani  gombfoci jut eszébe…

– Gyermekkoromban magam is nagyon sokat gombfociztam. Aztán a 90-es évek elején testvérem baráti köre újra elkezdett gombfocizni. Ebbe a klubba kaptam meghívást 1991-ben. Igaz, csak 10 éves voltam, de befogadtak, és mint utólag bevallották, sok borsot törtem az orruk alá. Rövid időn belül sokan csatlakoztak a klubhoz. Egyébként Marosvásárhelyen nagy gombfoci bajnokságok folytak a 60-as és 70-es években, erről az idősebbek többet tudnának mesélni…

1991-ben kapcsolatba kerültünk a magyarországi sporttársakkal. Forradalmi változások következtek, hiszen új labdával (korong), új szabályokkal ismerkedtünk. Természetesen voltak, akiknek nem tetszett, azok nem is folytatták a játékot. Én személy szerint itt választanám szét a gombfocit és a szektorlabdát. Akik sportolni akartak, maradtak, a többiek megmaradtak a régi emlékeknél és abbahagyták a játékot.

– Marosvásárhelyen hogyan alakult a sportág sorsa?

– Meghívást kaptunk egy nemzetközi versenyre, Tiszavasváriba, ami a későbbiekben életem része is lett. Mindannyiunkat lenyűgözött a verseny, a versenyszellem és az, hogy mennyire profi szinten lehet játszani ezt a sportot. Rengeteg ötletet merítettünk, számos taktikai elemet fedeztünk fel és elkezdtük tanulni, versenyszerűen művelni a sportot.

Idővel Marosvásárhely is több sikeres nemzetközi megmérettetést rendezett. Én 1992-ben kezdtem el versenyszerűen játszani, kisebb-nagyobb sikerekkel.

Innen kerültem 1995-ben Tiszavasváriba.  

– Melyek voltak a legnagyobb tornák, amelyeken részt vett?

– 1994-ben került sor az első Szektorlabda Európa Bajnokságra, amelyen részt vettem, s ahol ifi kategóriában a 4-ik helyen végeztem. Az 1996-os, első Szektorlabda Világbajnokságon szintén ifjúsági kategóriában indultam és 3-ik lettem. A 2000-es junior világbajnokságra Szovátán került sor, itt 2-ik helyen végeztem. A 2004-es Budapesten tartott férfi egyéni világbajnokságon már felnőtt kategóriában indultam és meg is nyertem. Aztán 2007-ben a világbajnokságon 5-ik, 2009-ben az egyéni vb-n 3-ik lettem, párosban pedig 2-ik helyen végeztem, majd 2011-ben, az EB-n párosban 2-ik lettem.

– Ezenkívül még milyen fontos hazai és nemzetközi versenyeken diadalmaskodott?

– Az 1996-ban és 2000-ben ifi bajnoki címet szereztem a Magyar Országos Szektorlabda Bajnokságon, 1999-ben és 2001-ben Országos Magyar Csapatbajnok lettem, 2000-ben és 2002-ben Bajnokok Ligájának győztese voltam a Tiszavasvári együttessel.

Emellett 2005-ben Marosvásárhelyen a Mesterek-tornáját nyertem, 2006-ban magyar országos egyéni 3-ik, 2007-ben pedig Magyar-kupagyőztes is voltam, emellett számos hazai meg nemzetközi tornán diadalmaskodtam.

– Az idei, brazíliai világbajnokságon, amelyre Rio De Janeiróban került sor, az egyéni meg a páros kategóriában is második lett. Milyen is volt a dél-amerikai vb?

– A versenyre a Copacabanán került sor, ahol 11 ország 130 résztvevője vett részt (Brazília, Argentína, Uruguay, Portugália, Olaszország, Szerbia, Japán, Kanada, Ausztrália, Magyarország, Románia). Két szakágban voltak megrendezve a versenyek: szektorlabdában  és a brazil 12 touch-ban.

A szektorlabdában egyéni, páros és csapatverseny volt, 12 érintésesben egyéni és csapatverseny. A szektorlabda egyéni csoportküzdelmek után egyenes kieséses rendszerben folytatódott a verseny. A döntőig sikeresen átjutottam minden akadályon. A döntőben 0-2-ről sikerült egyenlítenem Szendrei Tibor ellen és az utolsó percekben, mikor már morálisan is és a játékban is föléje kerekedtem, egy gyönyörű támadás végén kapufát rúgtam. Ha az a lövés bemegy, nagy valószínűséggel meg is nyerem a meccset. Sajnos kapufa lett és az ellentámadásból gólt kaptam, így lett 2-3 a végeredmény.

A páros versenyben, Koszta Zoltánnal játszottam párban, szintén a döntőig jutottunk, ahol 1-0-ra kaptunk ki. A 12 érintéses versenyben, mi, európaiak még csak tanulók vagyunk, viszont szépen fejlődünk.

– Melyek a soron következő világversenyek, amelyen Mártonfi István részt vehet?

– 2014-ben lesz a soron következő Európa-bajnokság és 2015-ben a következő világbajnokság. Az Európa-bajnokság Budapesten lesz megrendezve, a világbajnokság helyszínét illetően még nem született döntés.

–  A szektorlabda nem annyira ismert sportág, mint pl. bármely más labdajáték. Annyit tudni kell, komoly szellemi felkészülést és intelligenciát igényel. Nem zavarja önt, hogy nem annyira ismert, elismert, mint amennyire az eredményei alapján lennie kellene?

– Nagyon igaz, rengeteg felkészülést és intelligenciát követel a játék. Szerintem a taktikát illetően vetekszik a sakkal, viszont itt nem elég kigondolni, hanem milliméter pontossággal meg is kell valósítani az elképzelést. Mivel nem vagyunk hivatásos sportolók, nem is reklámoznak minket. Engem nem zavar, hogy nem vagyunk középpontban, talán egyszer majd odafigyelnek ránk is. Sajnos nem is támogatnak kellőképpen. Ezért is nem utazhatott Brazíliába a legerősebb román válogatott. Többek között nem tudott elutazni barátom, Pákai György sem, aki szerintem a legsikeresebb vásárhelyi gombfocis (2007-es világbajnok) és gyorsasági motorversenyző egyben.

– Kik voltak a válogatottbeli társai a brazíliai vb-n?

– Koszta Zoli barátom nagyon nagy teljesítményt ért el, hiszen 4-ik lett és velem párosban 2-ik. Bándi Ernő hosszú kihagyás után játszott, nélküle nem lett volna román válogatott a versenyen. Sajnos kiesett az egyéniben, de a vb-kiesetteknek megrendezett Rió-kupán 2-ik lett, ami kiváló teljesítmény.

– Mondja, miből is áll egy rangos versenyre való felkészülés?

– Nálam a felkészülés több részből áll. Heti 2-3 erőnléti edzést tartok, szaladok, sőt kondi terembe is járok. Emellett sokat gyakorlok, sokszor gondolom végig a taktikákat, illetve elemzem mások játékát és keresem gyenge pontjaikat. Nem utolsó sorban fontos a csapat meg a felszerelés előkészítése is.

Megemlítem, hogy a 2012-es vb-re való kiutazás előtt nehezen tudtam felkészülni, hiszen rendszermérnökként és csapatvezetőként dolgozom Budapesten egy indiai multinál, ahol sok munkám volt.

– Befejezésül kérem, mondjon néhány szót saját magáról is, amit nem igazán tudnak ellenfelei?

– Feleségemmel élek, lassan egy éve házasodtunk. Szeretnénk egy házat Budapest vonzáskörzetében, és persze szeretnénk gyerekeket is a közeljövőben.


Share Button
Ennyien olvasták: 576

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.