Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

A játékosügynökség komplex szakma

Czimbalmos Ferenc-Attila január 12, 2018 Sport

Georgi középen Nagy Dominikkel – Legia Varsó

Magyarország egyik legismertebb játékosügynökével, Georgi Attilával beszélgettünk, aki a világ negyedik legnagyobb jatékosügynök-irodájához, a holland Sports Entertaiment Grouphoz tarozik. Az iroda olyan világsztárok ügyeit intézi, mint a holland Kevin Strootman (AS Roma), Thomas Vermaelen és Jasper Cillessen (mindkettő Barcelona), Robin Van Persie (Fenerbahce), Ibrahim Afelay (Stoke City) vagy Memphis Depay (Olimpique Lyon).

Marco van Basten társaságában

A FIFA 1991-óta engedélyhez, úgynevezett FIFA licenchez köti a játékosügynökök szerepvállalását a futballpiacon, jelenleg valamivel több mint 6000 játékosügynök dolgozik a nagyvilágban, ebből Magyarországon kevesebb mint 20 engedéllyel rendelkező ügynök van. Az egyik közülük a 43 éves tatabányai illetőségű Georgi Attila, akivel Marosvásárhelyen, az V. Harmónia Kupa kispályás labdarúgótorna alkalmával találkoztam és beszélgettem, ahol a neves magyarországi játékosmenedzser a magyar sportújságírók együttesét erősítette.

Otigbával

Georgi korábban a Lombard FC Tatabánya játékosa, majd anyagi támogatója volt

– Üdvözlöm Marosvásárhelyen, ahová először jött el, ezúttal labdarúgóként. Milyen emlékekkel lett gazdagabb a kétnapos vásárhelyi tartózkodása során?
– Nagyon jól éreztük magunkat, barátságos környezetben fociztunk, nagyon szívélyesen fogadtak a helyiek, így otthon éreztük magunkat. Elmondhatom, hogy szép emlékekkel térünk haza. Ami futballtornát illeti – mivel sérülések tizedelték csapatunkat, így nem tudtuk azt nyújtani, amit vártunk – sereghajtók lettünk három döntetlennel az ötcsapatos tornán, de talán jövőre jobban erősítünk.

– Mint értesültem róla, tatabányai illetőségű. Mi, marosvásárhelyiek a Kiprich–Plotár–Vincze-triót ismerjük jobban, ugyanis 1983-ban az akkori marosvásárhelyi csapatot, az AS Armatát alaposan elpáholta a Tatabánya egy hazai, barátságos találkozón… Milyen időközökben futballozott Tatabányán?
– 1974-ben születtem, 7 éves koromtól fociztam 19 éves koromig, amikor jött a rendszerváltás, így az anyagiak is megtizedelték a helyi alakulatot, de egy komolyabb sérülés is keresztbe tett a labdarúgói pályafutásomnak, így a továbbtanulás mellett döntöttem. Idővel a klub egyik támogatójaként voltam az együttes mellett, ez abban az időszakban volt, amikor a csapat a Lombard-nevet viselte. Akkor játszott a csapatnál többek közt Gelei Károly, Kiprich József,
Vincze István, Szalma József, Mészöly Géza, Kozma István, Petres Tamás is, akkor nekik is köszönhetően feléledt a futballélet Tatabányán.

Enisz Bardi Levantéval

A Sports Entertainment Group magyarországi képviselője

–Jelenleg mivel foglalkozik?
– Immár tíz éve játékosügynökként tevékenykedem a holland Sports Entertainment Group magyarországi képviselőjeként, ami abban az időben egy nagyon komoly, idegen nyelvű FIFA-vizsgát igényelt, ugyanakkor a FIFA-által egy szervezett licencet kellett megszerezni ehhez. Amúgy a SEG egy amsterdami iroda, amely a világ negyedik legnagyobb jatékosügynök-irodája, 20 országban vagyunk jelen, 60 ügynök dolgozik a cég keretén belül.

– Kik azok az ismertebb külföldi és magyarországi labdarúgók, akik önhöz, esetleg az általa képviselt céghez tartoznak?
– A legnagyobb európai labdarúgó nevek, akik irodánkat képviselik, az többek közt Kevin Strootman (AS Roma), Thomas Vermaelen (Barcelona), Ibrahim Afellay (Stoke City), Memphis Depay (Olimpique Lyon), Robin Van Persie (Fenerbahce), Marten de Roon (Atalanta), Jasper Cillessen (Barcelona), Stefan de Vrij (Lazio), Wesley Hoedt (Southampton FC) stb.
Akik kifejezetten rajtam keresztül kerültek a magyar labdarúgás élvonalával kapcsolatba, az Bódog Tamás (FSV Mainz 05, RB Leipzig, Diósgyőri VTK) és Ricardo Moniz (Grasshopper, Tottenham, Red Bull Salzburg, Ferencváros) edzők, továbbá Leonardo Santiago (Feyenoord, Ajax, Ferencváros), Muhamed Bešić (Hamburg, Everton, Ferencváros), Philipp Bönig (MSV Duisburg, Vfl Bochum, Ferencváros), Varga Szabolcs (MTK), Kenneth Ottigba (Heerenveen, Kasimpasa, Ferencváros), Nagy Dominik (Ferencváros, Legia Varsó), Nicolaos Ioannidis (Olimpiakosz, Asterasz Tripolisz, Diósgyőri VTK), Enisz Bardi (Bröndby, Újpest, Levante) játékosok.

Georgi Attila Marosvásárhelyt csodálja a Toronyóra tetejéről

Țucudeánnal is dolgozott, akit példaként említ

– Gondolom, a román piacot is jól ismeri. Kik azok a labdarúgók, akikkel dolgozott már?
– Sok tehetséges futballista játszik Romániában is, nekem személyesen többek közt Țucudeannal (Viitorul), Florin Pureceval (Concordia Chiajna, majd Viitorul, jelenleg Hapoel Ra’anana), Marius Chindrișsel (UTA, Petrolul) dolgoztam együtt, de több székely fiatal általam került az anyaországba. Itt megemlíteném például a csíkszeredai szélsőt, János Norbertet, aki a Kolozsvári Universiteánál nevelkedett, onnan került a Ferencváros fiókcsapatához, az NB II-ban szereplő Soroksárhoz.

Georgi és Bodog

– Țucudean egyébként korábban a Marosvásárhelyi ASA csapatában is szerepelt 9 találkozón a 2016–2017-es bajnoki évadban…
– Țucudean anyagilag tehetős családból származik, viszont a pályán megmutatja tehetségét. Gyerekkora óta erőssége volt, hogy küzdő típusként vált ismertté. Normális esetben az anyagiak létezése miatt a családban lehetett volna egy elkényeztetett, az életet élvező gyermek, de ezzel szemben ő nap mint nap dolgozott, dolgozik, és csak a munkájára, azaz a futballra koncentrál.

– Min alapul a játékosügynökök munkája?
– Egyik oldala a tehetségek felkutatása, azaz fontos megtalálni azokat a játékosokat, akik nemcsak tehetségben, hanem fejben is el tudják érni a potenciális nemzetközi szintet. Én azt mondom, hogy 80/20, 70/30 arányban a fej határozza meg a sikeres karriert és nem a tehetség, amely egy kisebb részaránya az egésznek. Persze számos egykori játékos nagy tehetség volt, de nem bontakozott ki kellőképpen, így nem futotta be azt a karriert, amit elvártak tőle. Itt ugyanakkor megjegyzem, hogy a sportolói pályafutás alatt egy rossz döntés miatt egy egész karriert el lehet rossz irányba tolni, ezért jó őket menedzserként pozitív döntés árán jó irányba terelni.


Mivel foglalkozik egy játékosügynök, és mi mindent nyújt egy iroda a játékosoknak?

Külföldön eurómilliókat költenek a labdarúgóklubok a játékosmegfigyelő-rendszerük kiépítésére és a hálózatban dolgozók képzésére, ami egy külön szakma.
A játékosmegfigyelők, mondhatni, szoftverek is egyben, és a birtokukban lévő komoly szakmai tudás segítségével elemzik a potenciális jelölteket: egyszerre elemzik a labdarúgó döntéshozási képességét, azt, hogyan viselkedik a pályán és azon kívül, miként reagál a sárga lapra, és ez hogyan hat rá mentálisan, de ugyanakkor összemérik a gyereket a saját bajnokságuk és nyugat-európai ligák szintjével, majd jelentést készítenek róluk, így egy tizennégy éves srácról nagy hatékonysággal meg tudják mondani, hogy hova fejlődhet húszéves korára. Ezek mellett a technikai képesség, a taktikai felkészültség, a mentális állapot, illetve a fizikális adottság olyan alapvető elemek, amelyek megléte nélkül nem nyerheti meg a megfigyelő szimpátiáját a futballista, de a prioritások az adott klub és bajnokság szellemiségétől függnek.
Például más típusú játékos kell a sokpasszos, technikai tudásra fókuszáló spanyol első osztályba, mint a fizikális és rohanós játékra épülő angol élvonalba.
A végállomás, azaz a szerződtetés egy hosszú folyamat vége. Akkor juthat el valaki a szerződés megkötéséig, ha három-négy szinten továbbjut, szerepelt próbajátékokon (látni kell, miként futballozik a játékos idegen környezetben, illetve oda hogyan tud beilleszkedni) majd a végső döntéshozók is rábólintanak érkezésére.
A szerződéskötés után a játékosok és az ő dolgaik az elsők, így a játékosügynökök és az általuk képviselt irodák mindenben segítséget nyújtanak nekik – például albérlet keresése, akár a labdarúgók klubon belüli, különböző személyekkel kialakuló kapcsolataik intézése (orvos, terapeuta, dietetikus, mentális tréner, ügyvéd, külön edzések, fiataloknál nyelvoktató) – , ami ahhoz szükséges, hogy ők csak a labdarúgással és a fejlődésükkel foglalkozhassanak.


Share Button
Ennyien olvasták: 1242

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.