Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

A kiváló riói eredmények után Trandafir Norbert az úszóiskolája működtetésére koncentrál

Czimbalmos Ferenc-Attila szeptember 1, 2016 Sport

trpath

A Marosvásárhelyi Forgatag Liget sátrában került sor arra a beszélgetésre, amelyen Borsos Csaba, a Gaga Rádió műsorvezetője meginterjúvolta a helyi illetőségű Trandafir Norbertet – aki az idén Rióban immár a soron következő harmadik olimpiáján vett részt –, és a sífutó Szép Zoltánt, a Marosvásárhelyi Rádió sportriporterét, aki egyetlen romániai magyar újságíróként vett részt a riói ötkarikás játékokon.

trandafir norbert (5)

Mindketten az olimpiai élményekről beszéltek az érdeklődők előtt, ezt követően bárki kérdéseket intézhetett hozzájuk.  Ezekből válogattuk ki a legérdekesebbeket.

Kiváló eredményeket ért el Rióban Trandafir

– Norbert, a román 4X100-as gyorsváltóval a 14. helyen végeztetek Rióban. Mennyire értékes ez a 14. hely?
– Szerintem a maximumot sikerült kihozzuk ebből a csapatból, de sajnos nem mindenki volt a legjobb formájában, mivel az Eb-re volt időzítve a csúcsforma. Szerintem nagyon jó eredmény ez a 14. hely.

trandafir norbert (4)
– Célul tűzted-e, hogy az egyéni csúcsodat megdöntsd az 50 méteres gyorsúszásban? Ez, hogy nem sikerült, teljesen elégedett vagy a teljesítményeddel?
– Abból kiindulva, hogy volt egy egyéves kihagyásom, és tudva azt, hogy nálunk a felkészülési mód nem ideális, meg vagyok elégedve az eredményemmel. Azt kell tudni, hogy az 50 méteres gyorsúszás olimpiai bajnoka 21. 63 másodperces időt úszott, én pedig 21. 99-et, azaz 4 tized van az első és a tizennegyedik hely között, ami nagyon rövid idő. Egyébként 100 méteren megdöntöttem a személyes rekordom. Nekem először is a riói olimpiára való kijutás volt a célom, utána az elődöntő volt a második cél, majd a döntő lett volna az álmom.

A rekuperációval nagyobb a gond, mint az edzőhiánnyal

– Rióban milyen volt a hangulat, hiszen várokozáson alul teljesített a román küldöttség, ugyanis mindössze egy aranyéremmel jöttek haza?
– Ez így van, de ha azt nézzük, hogy az utóbbi 8 évben mennyit fektettek be anyagilag az olimpia előtti felkészülésbe, akkor minden szinten túlteljesítettünk. Egyébként Romániában nem az edzők szempontjából van a baj, hiszen vannak jól felkészült szakemberek, inkább a rekuperációval van a gond. Mintegy 10-15 kilométer úszás után következne az, ami sokat számít a sportolóknak, vagyis a rekuperáció. Nem mindegy, hogy egy edzés után a következő edzésre masszőr segítségével is fel tudok készülni, vagy az édesanyám húslevesével kell helyrejöjjek.
Például Hosszú Katinkát naponta kétszer masszírozzák, minket a legjobb esetben hetente egyszer. Nem igaz, hogy nem lehetne itt, Romániában ezt anyagilag megoldani, de én a minimálbéremből fizessem ezt, tudva, hogy a föderációnál erre nincsen keret?

A hazai olimpikonok ruhája gyenge minőségű volt

– Mennyire tudtál kapcsolatot teremteni Szép Zoltánnal az olimpiai faluban, ugyanakkor mennyire látogattátok egymást?
– Az akkreditációra rá van írva, hogy ki, milyen sportoló, így mi is csak azokra a versenyekre mehettünk be, amely sportágat képviseltük. Nekem szerencsém volt Szép Zolival, ugyanis voltak olyan helyek, ahová nem, de voltak olyanok is, ahová bemehettünk együtt. A páros teniszdöntőre a sajtóbejáraton osontam be mellette.

– Sajtóinformációk szerint mintegy 130 ezer eurót költött a román küldöttség felszerelésre, amik tulajdonképpen hamisítások voltak. Ez mennyire befolyásolta a román sportolók hozzáállását?
– A sportoló hozzáállását nem kell befolyásolja, hogy milyen tréningben vesznek részt az olimpián. Tény, hogy mintegy 20 év úszás után az ember úgy érzi, hogy a harmadik világból jött, ami a felszerelését illeti. Az olimpia arról is szól, hogy megmutassuk magunkat a világnak, mennyire erős ország jól felkészült sportolói vagyunk, azaz, hogy mi vagyunk a legjobbak, a legügyesebbek, a legszebbek. Mi meg elmentünk Rióba egy „oroszpiacos” ruhában, amiből nagy balhé lett.  Például az én nadrágom az első mosás után szétment, a színes ruhák kimosása után kiment a színük, elnyúltak.
Érdekességként említem meg, hogy a vívó lányok mesélték hazafelé a repülőn, hogy amikor adták át nekik az aranyérmeket, nem mertek meghajolni, hogy nehogy elszakadjon a tréningjük hátul is, mert elől már szakadt volt. Szerintem a tréningeket maximum 50 euróból meg lehetett volna venni, nem hiszem, hogy az összes 130 ezer euróba került…

trandafir norbert (2)

A kosztot sem lehet dicsérni

– Az olimpikonok kosztjával kapcsolatosan minden ország olimpiai bizottságának képviselői leküldik a versenyzők kosztjait, hogy mit szeretnének ott fogyasztani? Vagy van egy óriási választék, amelyből válogatnak a sportolók?
– Volt egy nagy, mintegy 300X100 m-es étkezde, ahol katasztrofális minőségű volt az étel, olyan riói módon volt elkészülve. Például a pizzalap fagyasztva volt, majd bedobták a sütőbe, megkenték paradicsomszósszal, tettek rá egy kevés sajtot, és annyi. Az étel mindennap ugyanaz volt, nem változott, nem is volt úgy elkészítve, ahogy hozzá vagyunk szokva, de mindenki azt kellett fogyassza.
– Úgy minőség, mint teljesítmény szempontjából hogyan rangsorolnád a három olimpiát, amelyeken részt vettél?
– Rióban értem el a karrierem csúcsát, de a kérdésben megfogalmazott kritériumok szerint Rió volt a leggyengébb, utána London következett, majd a legjobb Peking volt.

Trandafir Norbert úszóklubot üzemeltet

– Mi újság az általad üzemeltetett helyi úszóegyesülettel?
– 2015 márciusában indítottuk el a Sprint Team 88 elnevezésű klub ügyintézését, így a tavaly júniustól létezik az egyesület, ahol úszást oktatunk. Igaz még kevesen, egyelőre mintegy 50 gyerek úszik nálunk két korcsoportra felosztva, de szeretnénk terjeszkedni is, ha erre lehetőségünk adódik. Mi megfizetjük és megteremtjük a körülményeket ahhoz, hogy minőségi oktatásban részesüljenek a gyerekek. Amíg nem készültem az olimpiára, addig én is naponta ott voltam, oktattam, de utána a klubot ráhagytam két edző jó barátomra, akik profi módon foglalkoznak a gyerekekkel.  A MOGYE uszodájában tartjuk az edzéseket, ott jelentkezzenek azon szülők, akik azt szeretnék, hogy gyerekeik profi módon sajátítsák el az úszás tudományát.

– Hogy gondolod, Vásárhely kihasználta a benned rejlő potenciált?
– Sajnos én Bákónak kell ússzak, ebből szerintem minden érthető. Sajnos helyileg nagyon kevés a segítség, nincsen uszoda, nincsen edző és lehetőség sem, ezért voltam rákényszerülve öt évvel korábban, hogy elmenjek. A 12 éves pályafutásom alatt sem a polgármester sem a szárnysegédje nem keresett meg, hogy kezet szorítson velem azért, hogy kijutottam valamelyik ötkarikás játékra.

Abbahagyja, folytatja, vagy edző lesz?

– Hogyan tovább? Belátható még egy olimpiai szereplés?
– Igazából már egy évvel korábban félig visszavonultam a sportélettől, de a közelgő riói olimpia mellett döntöttem, ezért folytattam. Fontos volt számomra, hogy saját magamnak bebizonyítsam, hogy képes vagyok jó eredményt elérni, és nem vagyok annyira öreg, mint ahogy egyesek a szövetségből állították. Úgy érzem, hogy mindent bebizonyítottam. Azt még nem tudom, hogy én mit fogok csinálni a közeljövőben, de szeretnék edzősködni is.

trandafir norbert (1)

– Kik azok a személyek, akiknek a legtöbbet köszönsz az eddigi karriered során?
– Legfőképpen a szüleimnek köszönhetek nagyon sokat, mellettük az összes edzőmnek nagyon hálás vagyok, akik a gyerekkorom óta edztek engem, ugyanakkor minden személynek, akik valamilyen módon támogattak engem. A város vezetősége néha segített, így köszönöm nekik is. Az idén a klubon belül egy szülő segítségével kaptunk három szponzort, akik támogattak, de arra kértek, hogy ne hozzuk nyilvánosságra a kilétüket.  Köszönöm nekik is a segítséget…

 


szepzoltan

Szép Zoltán a riói olimpiára megszerzett akkreditációjával kapcsolatosan a következőket mondta el:

– Ez másfél-kétéves procedúra volt, ami úgy működik, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megszabja azt, hogy hány sajtós lesz egy olimpián. Rióban 25 ezer újságíró volt (beleértve a technikai személyzetet is), ami lehet, soknak tűnik, de nem az a valóságban, hiszen amennyi sporteseményt le kellett fedni, nagyon kevés. Mivel a Marosvásárhelyi Rádió a Román Közszolgálati Rádióhoz tartozik, mondhatnám azt, hogy talán egy kicsit könnyebb helyzetben voltunk, mert általában a közszolgálati sajtóorgánumok alapból kapnak valahány sajtóak­kreditációt. Bukarest is kapott ötöt, de ezt ők maguk között elosztották szét. Így a kihelyezett  stúdióknak nem jutott, de a Román Közszolgálati Televízió nem rendelkezett annyi pénzzel, hogy kiküldjön annyi embert, ahány akkreditációt kapott. Így értem lobbizott a Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztő-helyettese, a Bukaresti Rádió vezérigazgatója és a Román Televízió sportszerkesztősége. De ahhoz anyagi háttér is kellett, így támogatót kellett keresni. Számomra a Tusnád ásványvíz ajánlott fel akkora összeget, ami fedezte a repülőjegyet, az ottani utazásokat, az élelmet – mondta el Zozó.

Az olimpiai élményeiről kapcsolatosan megjegyezte:

– Ha a riói olimpiai sporteseményekről kellene egy Top 3-at felsoroljak, akkor a gondolatbeli dobogó harmadik helyére jó esélyes az a Neymar által is erősített Brazília-Honduras labdarúgómérkőzés amit, a Maracana stadionban láthattam, a második helyre tenném Usain Bolt futamait, hiszen a helyszínen követtem a férfi 100 méteres gyorsfutás elődöntőjét meg a döntőt is. Bolt showman, triplázott Rióban, akár Londonban és Pekingben is. Megjegyzem, hogy az atlétika mint sportág sokkal többet nyert általa, mint Usain Bolt a sportágtól, de ugyanakkor Kozák Danuta egyéni vagy páros futama is kimagasló volt számomra, és a magyar kajakosok szereplése is ezüstérmet érdemelne a dobogómon.
Számomra a legemlékezetesebb és a legfontosabb az volt, hogy láthattam élőben úszni az elődöntőben a marosvásárhelyi Trandafir Norbertet, akinek figyelemmel követhettem a felkészülését is. Nekem ő volt  a legfontosabb Rióban, mivel marosvásárhelyi sportoló, ugyanakkor erdélyi magyar, és akinek végig követhettem a pályafutását Londontól Rióig – mondta meghatódva az ismert sportszerkesztő.


Share Button
Ennyien olvasták: 1019

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.