Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

A korfball hasonlít a kosárlabdához, de mégis különbözik attól

Központ december 19, 2013 Sport

Dabczi_MtysA korfball hasonlít a kosárlabdához, de  mégis különbözik attól

Interjú Dabóczi Mátyás Jánossal

A 24 éves Dabóczi Mátyás János hatodéves orvostanhallgatóval a sportág helyi megalakulásáról, szabályairól, eddigi fejlődéséről, barátságos és válogatott mérkőzésekről és a kialakulóban lévő, helyi korfball csapatról beszélgettünk.Városunkban az amerikai futball mellett a korfball (hollandul a korfbal szó kosárlabdát jelent) is teret hódított az utóbbi időben, habár kevesen tudnak a sportág létezéséről, a harmadik évezred elejétől már néhány lelkes fiatal (s nem csak) hódol a hazánkban még gyerekcipőben járó, ritka sportágnak.

 

k1

– Mátyás, mikor és hogyan alakult meg Marosvásárhelyen a korfball mint sportág?

– Nyolc évvel korábban Iszlai József marosvásárhelyi sporttanár által ismerkedtem meg ezzel a sportággal, amely nagyon megtetszett nekem, azóta is hódolok neki. Megalapítottunk egy felnőtt csapatot és idővel egy junior együttest is. Nekem amúgy a kosárlabda kedvenc sportágam, innen is a kötődésem a kosárlabdához, ami hasonlít a korfballhoz.


– Hol tartjátok az edzéseket?

– A Tudor negyedbeli 18-as Általános Iskola tornatermében tartjuk az edzéseket, hetente három alkalommal. Ott egymás között játszunk, elsajátítottuk a szabályokat, szeretünk játszani. Nincs kimondottan erre szánt pálya Marosvásárhelyen, egyelőre egy nagyobb méretű terem megfelel az edzéseinknek.


– Ez azt jelenti, hogy csak egyetlen hasonló együttes van városunkban? Romániában rendeznek-e korfball bajnokságot?

– Sajnos Vásárhelyen csak egyetlen ilyen csapat van. Jelenleg Szebenben és Szentágotán (Szeben megye) létezik még hasonló együttes.  Korábban, 2007-ben „Korfballdemo” néven futtatott bemutatókra is sor került Bukarestben, Ploiesti-en, Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Szászrégenben, Marosludason és más településeken. Nincs föderáció még Romániában, ehhez több megyében kellene csapatot alapítani.

A Nemzetközi Korfball Föderáció 1933 óta létezik, jelen pillanatban a világ mintegy 60 országában űzik ezt a sportot, 1978-ban rendezték meg a leg­első világbajnokságot, amelyre négyévente kerül sor.


– Sokak számára a korfball még ismeretlen sportág. Kérlek, mondd el nagyvonalakban a szabályait…

– A korfball őshazája Hollandia, ahol már nagyon régi, több mint 100 éves hagyományra tekint vissza a sportág. Ott és Belgiumban ez profi sport, a többi európai bajnokságokban nem tiszta profi játékosok a korfballosok.

Hasonlít a kosárlabdához, de van néhány különbség is a két sportág között: például az, hogy a csapatban fiúk és lányok is játszanak közösen (4 lány és 4 fiú), azon kívül a kosár magasabban, három és fél méteres magasságban van, nincs palánk, és nincs labdavezetés sem, csak passzolva vezetik a labdát játék közben. Ez azt jelenti, hogy nagyon gyors a játék, és főleg fizikai szempontból viseli meg a játékosokat, tehát nem egy durva sport, sőt nem is költséges, hiszen egy kosárlabda szerelésre, meg labdára van szükség, csak a kiszállásokra szükséges anyagiakat kell előteremteni.

Ebben a sportágban nem fontos, hogy magas légy, mint a kosárlabdában, hiszen amúgy is magasan van a kosár, azon kívül van egy olyan szabály is, ha a védő karnyi távolságra van tőled, és felemeli a kezét, akkor úgysem dobhatsz kosárra. Ha ő véd, nem tudsz rádobni, ki kell játszani, hogy teljesen üres légy. Ezért is nagyon gyors a játék, sokat kell futni, a védő csak ránk koncentrál, és nincs blokkolás, mint a kosárban, hogy egy másik csapattársad leblokkolja a védődet, hogy szabad legyél.

 

k2

– Kicsit fura, hogy ellenfél hiányában ti inkább csak egymás között játsztok. Értesüléseim szerint a román korfball válogatott is a marosvásárhelyi együttes gerincére épült. Eddig, hol, milyen országokban vettetek részt nemzetközi tornákon?

– Rengeteg nemzetközi mérkőzésen, tornákon léptünk pályára. Sok kapcsolatunk van kialakítva holland, török, magyar korfball csapatokkal, ápoljuk ezeket, és ha tehetjük, elfogadjuk meghívásaikat. Több egyetemista megmérettetésre, nemzetközi barátságos mérkőzésre, strandkorfball tornára voltunk hivatalosak.  Eddig voltunk Bulgáriában, Szerbiában, Törökországban, Hollandiában, Magyarországon, Szlovákiában is. Románia válogatottja kétévente vesz részt az Európa-bajnoki selejtezőkön, de még nem sikerült oda eljutni.


– Nemzetközi szinten milyen eredményeket értetek el Románia válogatottjával?

– 2007-ben a szerbiai Arandjelovacban, a másodjára megrendezett Európa Bowl nemzetközi versenyen a felnőtt csapattal 4-ik helyezést, míg a 2009-es szlovákiai Prievidzában, a harmadik alkalommal sorra került Európa Bowl megmérettetésen ugyancsak 4-ik helyezést értünk el.

Emellett 2008-ban a Balkán bajnokságon és a 2010-es balatonfüredi strandkorfball bajnokságon is másodikak lettünk, míg 2007. július 27–29 között Ráckevén IX. alkalommal megrendezett Nyári Nemzetközi Korfball tornát megnyertük a marosvásárhelyi Korfball Simpati együttessel. A tornán egyébként két angol, két holland, egy cseh és tíz magyarországi csapat volt jelen.


– Gondolom, hogy tudás és felkészülés szempontjából még távol álltok az európai élvonaltól. Az utolsó Európa-bajnoki selejtezőkön hányadik helyezést értetek el?

– Októberben voltunk az EB-selejtezőkön Hollandiában, 6-ik helyet értük el a selejtező csoportban. Ezúton is köszönjük a Maros Megyei Tanács támogatását, amely lehetővé tette, hogy ezen a turnén részt vegyünk.Van 10 együttes, akik egyenes ágban kvalifikálódik az EB-re, ezek között benne vannak az elit együttesek, mint Hollandia, Belgium, Oroszország, Magyarország.  Emellett alakítanak két európai selejtező csoportot (egy keleti, meg egy nyugati), amely első két helyezettje is kvalifikálódik az EB-re.

2011-ben, egy Eindhovenben megtartott Attila Euflex elnevezésű nemzetközi tornán, ahol Románia egy csapattal vett részt, majd a 35 részt vevő együttes közül a 14-ik helyen zártuk a tornát. Akkor többek közt Hollandiából 11, Nagy Britanniából 18, Németországból 3 együttes vett részt.

Például Magyarországon is van U13-as, U16-os, U-19-es korcsoportú, emellett kétligás felnőtt bajnokság is.


– Visszatérve a marosvásárhelyi csapathoz, vagytok annyian, hogy ne legyenek gondok a csapat összeállításánál?

– Igen, vagyunk, de jelen pillanatban is szeretnék egy csapatra való fiatalt (lányokat és fiúkat) toborozni, hogy kibővítsük az U 19-es együttesünket, mert áprilisban újra részt szeretnénk venni a junior világbajnokságon, ami Hollandiában, Leewardenben lesz megtartva.

Minden érdeklődőt, korfballt űzni vágyó gyereket, fiatalt szívesen látunk a marosvásárhelyi együttesbe. (Dabóczi Mátyás telefonszáma 0752/594–603–szerk. megj.)

Egyébként Marosvásárhelyen a gyerekekkel Iszlai József tanár foglalkozik, a felnőttekkel meg én. Szeretnénk mediatizálni az iskolákban is, ahol Iszlai József tornaórákon próbálja bemutatni a gyerekeknek ezt a ritka, de annál érdekesebb sportágat.


– Te vagy a marosvásárhelyi együttes edzője is?

– Igen. A belgiumi Gentben 2007. augusztus 31-e és szeptember 8-a között, egy edzői továbbképzőn vettem részt, azóta edzői oklevéllel rendelkezem, tehát a marosvásárhelyi korfball csapat edzője, játékosa, emellett a román korfball csapat tagja is vagyok.


– Kik a marosvásárhelyi korfball csapat tagjai?

– Kelemen András, Solymosi Attila, Kelemen Áron, Enescu Krisztina, Varga Emese, Koti Katalin, Sikó Zalán Attila, Márkos László, Nagy Hunor, dr. Bogdan Boncoi, Ábrán Csilla tagja az együttesnek, de mellettük Weisz Cristan, Lozer Helga, Mester András, Jakab Tünde és Andrea Şandor  is többször játszik velünk, főleg a nemzetközi mérkőzések alkalmával.

Amúgy a román válogatottban is fent említett játékosok játszanak általában.

A nemzetközi tornákra el szoktak jönni Ionuţ Lazăr és Marius Gabriel Brăiloiu Angliában élő játékosaink és Bell Izabella, aki ugyancsak innen telepedett ki Magyarországra.

Korábban az együttesben megfordult még Marian Târnovean, Sebestyén Éva, Sánta Noémi Kinga, Jáni Dalma, Bálint Hajnal Noémi, Roxana Mihaela Ștefănescu, Adrian Herea, Adrian Ganea és Adrian Ştefan Curcubet is.

Share Button
Ennyien olvasták: 907

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.