Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

A legsikeresebb Maros megyei olimpikon

Czimbalmos Ferenc-Attila december 7, 2017 Sport

Az 1984-es Los Angelesi román súlyemelő delegáció: Radu Gelu guggolva

Lapunk hasábjain már írtunk arról, hogy minden idők legrégebbi és ugyanakkor a legismertebb Maros megyei olimpiai érmese a néhai Simon László birkózó volt, aki 1976-ban a montreáli nyári olimpiai játékokon bronzérmet szerzett, ami a marosvásárhelyi sport első olimpiai érme is egyben. Simont a valamikori dr. Pongrácz Antal egykori párbajtőröző követi: az 1972-es müncheni Olimpiai Játékokon egyéniben 4., csapatban 5., az 1976-os montreali olimpián 6. és az 1980-as moszkvai olimpián csapatban 4. helyet ért el, emellett se szeri, se száma a nemzetközi szinten szerzett dobogós helyezéseinek.

Mégis Simont és Pongráczot felülmúlja Gelu Radu hajdani súlyemelő teljesítménye, aki a XXIII., 1984-es Los Angeles-i Olimpiai Játékokon ezüstérmet nyert a 60 kg-os kategóriában, így ő megyénk legsikeresebb olimpikonja is egyben. Igaz Gelu nem helyi születésű, de az egykori AS Armata klub súlyemelő szakosztályának szerezte az érmeket.

Az ASA-hoz került, mert nem kellett Bukarestnek

Az Adjud-i (Vrancea) illetőségű maroknyi súlyemelő tehetség (160 centi magas) Galați-on (ahol a szakmai iskolát végezte) ismerkedett meg a súlyemeléssel (edző: Gh. Gospodinov). Ifikorában népszerűség és anyagi feltételek hiányában a fővárosi Steauahoz próbált eljutni, de valamilyen oknál fogva nem került oda, sőt a fővárosi edzők nem figyeltek fel rá, inkább az akkori ifi válogatott érmesét, Mircea Tulit választották . Így Gelu a marosvásárhelyi AS Armatához került a katonaság letöltésének idejére a néhai Rád Sándor súlyemelő edzőnek köszönhetően, akinek irányítása alatt szép sikereket ért el. Idővel városunkban ragadt.

Radu Gelu 1984-ben az ASA termében

Első hivatalos szereplésén, a felnőtt országos bajnokságon nagy meglepetést okozott, hiszen nagyon jó eredménnyel lett bajnok kategóriájában 1978-ban. 21 évesen bekerült a válogatott keretbe, amely állandó edzőtáborban volt az év elejétől az év végéig. Mindez Gelu számára unalmas lett, aztán idővel megengedett magának egy-két kiruccanást, mindamellett, hogy az ország legjobbja volt súlycsoportjában. Éppen ezt várták a rivális edzők – akik egyben a válogatott edzői is voltak – , így dilemma elé állították, vagy megy egy fővárosi klubhoz, vagy kiteszik a szűrét a válogatottból: maradt Vásárhelyen, de kikerült a válogatottból. Mindezt nem bánta, annak ellenére sem, hogy tudta: vidékről „hosszabb” az út a nemzetközi versenyekre.

Nemzetközi szinten is sikeres lett, de…

1980-ban mutatkozott be először világversenyen, a belgrádi Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, aztán 1981-ben a ljubljanai vb-n is részt vett, de nem került a dobogóra, viszont a Duna-kupán diadalmaskodott, ahol a bolgár bajnokon kívül maga mögé utasította a Duna menti országok összes bajnokát.
1983-ban a balkáni bajnokságon és a Duna-kupán is győzedelmeskedett, aztán a moszkvai vb-n összetettben és lökésben is bronz­érmes lett (292,5 kg., szakításban: 130 kg., lökés:162,5 kg.), mely eredménnyel kiérdemelte az év legjobb hazai súlyemelője címet.
A siker után újra körültáncolták a fővárosi edzők – de Gelu maradt –, ami nem tetszett nekik, így próbálták őt mielőbb lejáratni.
1984-ben a Los Angelesi olimpián Gelu Radu vállát nagy felelősség terhelte, neki kellett megszereznie az első érmet az olimpián, miután az éremre esélyes légsúlyú (56 kg) Gheorghe Matei is kiesett a versenyből.

Radu Gelu, 1984 Los Angeles / Chidlovski.Net

,,Elesett” az aranyéremtől Los Angelesben

Los Angelesben Gelu kínai és koreai vetélytársai is nagy elszántsággal vetették magukat a küzdelembe, annyira, hogy szakítás után három holtverseny alakult ki. Lökésben minden jól indult, az ASA versenyzője 155 kg-ra iratkozott első fogásra, amit simán teljesített, ezzel megszületett az annyira óhajtott érem. Amikor őt már mindenki ünnepelte, a kínai súlyemelő 157,5 kg-ot teljesített és az élre tört. Minden szempontból, elsősorban taktikailag Gelunak 160 kg-mal kellett volna folytatnia a versenyt – melyet ha meglök, olimpiai bajnok –, de a román olimpiai csapat főedzője anélkül, hogy megbeszélte volna a versenyzővel, 165 kg-ra kérte a második fogást, amit Gelu nem teljesített két próbából. Véletlen vagy megfontolt bírói tévedés volt? Ezt már nem érdemes taglalni 33 év távlatából, így maradt az olimpiai ezüstérem. Viszont szinte biztos, hogy az edző nem tudta megbocsátani Gelunak, hogy nem ment a fővárosba, amikor hívták…

Egy sérülés miatt hagyta abba a súlyemelést

1985-ben a kassai Eb-előtt váratlanul leblokkolt az egyik hosszú hátizma, így pihentetni kellett volna. A válogatott edzői Gelutól azt kérték, hogy eddzen tovább, noha még a cipőjét sem tudta befűzni. A néhai világhírű vásárhelyi Ciugudeanu professzornál volt kivizsgáláson, s ő megállapította, hogy a negyedik lombáris csigolya el van ferdülve balra, vagyis a bal felső hátizma volt leblokkolva, így soha nem szabad súlyt emelnie, mert különben bármikor lebénulhat.
Napok múlva egy szövetségi beszámológyűlésen Gelu edzője, Rád Sándor is szót kért, sőt a vezetőség asztalára tette a versenyző diagnózisát és a hátgerincének a fényképét. A hatás bénító volt, senki sem tudott szóhoz jutni. Gelu akkor már a teljes visszavonuláson gondolkodott 28 évesen, de nem tudott belenyugodni sorsába.

Gyógytorna, rekuperáció, de mindhiába

Az ASA egykori versenyzője elkezdte a rekuperációt, előbb gyógytornára járt, aztán újra nekifogott a könnyű edzéseknek: kicsi súllyal kezdte, de amikor nagyobb súlyokra került a sor, újból fájt a háta. Többszöri próbálkozás után könnyes szemmel ugyan, de tudomásul vette, hogy többé soha nem emelhet súlyt…
Idővel Rád másodedzője lett az AS Armatanál, majd előbbi visszavonulása után lett a szakosztály főedzője, aztán a rendszerváltás után ő is abbahagyta az edzősködést városunkban.
Nem hivatalos információból értesülve Gelu Radu jelenleg a fővárosban él családostól, sőt nemrég került sor a 60. születésnapjára (november 3-án), amelyet a szakszövetség elöljáróival ünnepelt meg.
Nevéhez fűződik három Eb-bronzérem, két ezüst- és három bronzérem a világbajnokságokon, emellett egy ezüstérem és egy 8. hely az olimpiai játékokon (utóbbit 1980-ban Moszkvában szerezte), de ezek mellett tizenkétszer javított országos csúcsot.
Gelu Radu az olimpiai szerepléseiért jelenleg 2354 lej életjáradékot kap.

Radu Gelu 60 éves


Feri Attila a második legsikeresebb súlyemelő

A 49 éves, marosszentkirályi Feri Attila (szintén Rád Sándor nevelés) – aki jelenleg a Nyíregyházi Vasutas SK súlyemelő szakosztályának elnöke –, a XXVI. , az 1996.évi Atlantai Nyári Olimpián a könnyűsúlyban bronzérmet szerzett (340 kg, szakítás:152,5 kg, lökés: 187,5 kg), igaz, magyarországi színekben. Ő egyébként a XXV., az 1992-es évi barcelonai nyári játékok súlyemelő tornáján is jelen volt, ahol a könnyűsúlyban a 12. volt, aztán Görögország fővárosában, Athénban, a 2004. évi, XXVIII. Nyári olimpiai játékokon szintén a könnyűsúlyban 7. lett. A nyolcszoros magyar bajnok (1993, 1994, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001) Feri Attila 1994-ben a világbajnoki tornán lökésben aranyérmet nyert, 2001-ben Törökországban rendezett tornán 77 kg-os középsúlyban, lökésben 200 kg-os teljesítménnyel bronzérmet szerzett. A tornán összetettben az 5. helyen végzett.
Emellett 1995-ben az Eb-n könnyűsúlyúban bronzérmet (340 kg) nyert, 2001-ben váltósúlyban bronzérmet (350 kg) szerzett, majd 2002-ben összetettben bronzéremmel zárta a tornát.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 879

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.