Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

A legsikeresebbek a bolyaisok voltak a Sportolimpián

Czimbalmos Ferenc-Attila szeptember 30, 2018 Sport

Negyedik alkalommal rendezték meg az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatásában szeptember 19–22-e között Kolozsváron az erdélyi magyar középiskolások számára kiírt Sportolimpiát, melyen a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai érték el a legjobb eredményeket: ők szerezték a legtöbb aranyérmet.

Az idei Sportolimpiának két olimpikon volt a fővédnöke: Ráduly-Zörgő Éva atléta, gerelyhajító és Tófalvi Éva  sílövő.

Mint Jakab Barna, bolyais testnevelőtanár elmondta, a legtöbb aranyérmet az úszók szerezték, de a többi sportágban is kiválóan teljesítettek az iskola diákjai.

Maros megyéből három középiskola tanulói vettek részt a rendezvényen: Vásárhelyről a Bolyai Farkas Elméleti Líceum mellett a Református Kollégium, illetve Szovátáról a Domokos Kázmér Szakközépiskola.

A Bálint Julianna és Jakab Barna testnevelőtanárok által felkészített bolyaisok népes csapattal indultak a versenyen – a kolozsvári kiszállásra önszorgalomból Kovács József nyugdíjas kémiatanár is elkísérte őket –, 54 diák versenyzett az aranyérmekért és nyolc sportágban bizonyíthattak: asztalitenisz, atlétika, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, strandröplabda és úszás.

A Bolyai Farkas Gimnázium tanulói úszásban (ötven méteren rendezték a versenyeket) bizonyultak a legsikeresebbeknek, öt aranyérmet szereztek, a lányok pedig mindhárom úszásnemben elsők lettek: Székely Éva gyorson, Lukács Henrietta háton, Szabó Nikolett pedig mellen. A fiúk közül Szász Róbert Máté bizonyult a legjobbnak a mellúszóknál. A 4×50 méteres vegyes váltónál is (Fángli Henrietta, Szabó Nikolett, Szász Róbert Máté és Rávai István) a bolyaisok nyerték meg az aranyat. Két első helyet szereztek még az asztaliteniszezők is: Fisher Anna egyéniben, illetve Varga Krisztina és Farkas Bence párosban, utóbbi a fiúknál bronzérmes lett. Atlétikában a Kovács Noémi, Szabó Henrietta, Balog Gergő és Tímár Ádám alkotta együttes a 4×100 méteres síkfutásnál ezüstérmes lett, a fiúk távolugróversenyén pedig Zibileanu Dániel volt a legjobb. A 800 méteres női síkfutásban Osváth Katalin harmadik lett, de szintén bronzérmet szereztek a bolyaisok a fiúk kosárlabdatornáján. A kiváló eredményekkel (8 arany, 1 ezüst, 3 bronz) a Bolyai Farkas Gimnázium az összetett éremtáblázat élén végzett, megelőzve a kolozsvári Báthory István Gimnáziumot, harmadikként a Domokos Kázmér Szakközépiskola lépett dobogóra. A tavaly A bolyaisok ezüstérmesek lettek, akkor épp a báthorisok előzték meg őket. Idén viszont a bolyaisok kétszer több aranyérmet szereztek, mint a múlt évben, így diadalmaskodtak.

Jakab Barna testnevelőtanár elégedetten számolt be diákjai teljesítményéről– és arról, hogy évről-évre több bolyais diák kapcsolódik be a Sportolimpia versenysorozatába –, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Bolyai Farkas Gimnázium szurkolótábora külön dicséretet kapott a szervezőktől a kitartó drukkolásért. Jakab mindezek mellett hozzátette: igazából nemcsak az eredmények számítanak, hanem az, hogy szinte minden erdélyi megyéből, még a szórványból is ennyi iskola diákja volt jelen az eseményen, ugyanakkor azt is hangoztatta, reményei szerint a testnevelő tanárok a közeljövőben összeülnek kielemezni a tapasztaltakat, hogy jövőre még gördülékenyebben tudják lebonyolítani a rendezvénysorozatot.

Érdekességként lehet megemlíteni, hogy a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem sportbázisán minden eseményt meg tudtak szervezni – tehát közel voltak egymáshoz a különböző megmérettetések – , így akiknek épp nem kellett versengeniük, elmehettek drukkolni versenytársaiknak.

A Sportolimpián egyébként 28 iskolából 547 diák versenyzett, 50 testnevelőtanár irányításával.

Share Button
Ennyien olvasták: 1116

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.