Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

A Maros megyei sportgálákról 

Czimbalmos Ferenc-Attila február 19, 2018 Sport

Maros megye legjobb 10 felnőtt sportolója közé idén 9 egyéni és egy csapatsportot képviselő versenyző került. Ez az arány valamivel kiegyensúlyozottabb volt az ifjúságiak korcsoportjában, ahol a 7 egyéni sportágat képviselő versenyző mellé 3 csapatsportot gyakorló került. Ez az arány hasonlatos a más romániai megyékben kialakult sorrendhez, amelyből következtetésként levonható, hogy az anyagiak hiánya miatt hanyatlóban vannak a csapatsportágak.

Ezzel persze nem mondunk újat, hiszen már évek óta az egyéni sportágak képviselői viszik a pálmát az év végi sportgálákon, de a nyolcvanas vagy kilencvenes években sokkal kiegyensúlyozottabb volt az arány, mint a kétezres években.

A következőkben visszatekintünk az előző évek sportgáláinak összetételére, és az arányeltolódások okára próbálunk rámutatni.

Milyen volt a részarány a nyolcvanas és kilencvenes években?

A rendszerváltás előtt nem léteztek magánklubok, így az állam támogatta az összes létező sportklubot, ennek is köszönhetően a csapatsportok és az egyéni sportágak képviselői szinte fele-fele arányban vettek részt az év végi sportgálákon, természetesen a teljesítmények alapján.

A kommunizmus ideje alatt Maros megyében a legismertebb és a legjobb teljesítményt nyújtó csapatsportágak a labdarúgás, a teke, a röplabda, a kézilabda és a kosárlabda voltak, míg a kilencvenes években a sportgálákon a csapatsportok díjazottjai inkább a tekézők, a kosárlabdázók, vagy röplabdázók közül került ki, de már az egyéni sportágakat űzők kerekedtek felül az év legjobb sportolóit kijelölő ankétokon, így főleg a küzdősportot űzők foglalták el a legtöbb helyet a 10-es listákon.

A minap egy érdekes, 1983-as, a Megyei Testnevelési és Sport Tanács (ez volt a Maros Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság akkori megfelelője – szerk. megj.) által megrendezett év végi gála legjobb sportolóinak listája került a kezembe, mely egy hajdani napilapban jelent meg.

Akkor a megye legjobb 10 sportolója listáján 5 egyéni sportágat és 5 csapatsportágat képviselő sportoló szerepelt: az első és tízedik helyen az AS Armata egykori kiváló labdarúgói, Bölöni László és Florea Ispir foglaltak helyet, a harmadik, illetve negyedik helyen a hajdani Voința női tekecsapatának valamikori kiválóságai, Szász Ildikó (3.) és Albert Erzsébet (4.) szerepeltek, míg az 5. helyre Nicu Pop egykori röplabdázó (ASA Elektromaros) futott be.

A tabella következő helyeit egyéni sportágat képviselő sportolók foglalták el: 6. Maria Alboiu asztalitenisző (Înfrățirea), 7. Kerekes György, szabadfogású birkózás (Comerțul), 8. Tóth Gyula és Attila, motorkerékpározás (IRA) és 9. Greger Heinrich, modellezés (Voința Szászrégen).

Hogyan változott az arány a kétezres években?

Az, hogy miért kerültek ilyen hátrányos helyzetbe a kétezres években a Maros megyei csapatsportok, azt nem érdemes aprólékosan taglalni, hiszen tudjuk, hogy sajnos minden az anyagiakon múlt. Az egyéni sportágakat képviselő versenyzők főleg magánkluboknál vannak leigazolva, így lépéselőnyt élveznek az egyre kevesebb, még helyi tanácsok által támogatást élvező sportklubok versenyzői mellett.

Igaz, hajdanán nagyobb arányban sportoltak a fiatalok, mint manapság. Az okok között főleg az elektronikus világ elterjedését, a szülők munkahelyét és elfoglaltságát, ugyanakkor a fiatalok sport iránti érdeklődésének csökkenését és az elszántságuk hiányát említhetnénk.

2009-ben a Maros megyei sportgálák történetében utoljára volt a legkiegyensúlyozottabb arány, azaz a megye legjobb 10 felnőtt versenyzője között 5 egyéni sportágat – Mátyus Ervin (kempo, Maros SK), Boga Adriana (karate, Master Karate Do) és Fodor László (karate, Sakura SK), Daniela Oltean (gyorskorcsolya, Maros SK) és Cosmin Cuciurean (evezés, Maros SK) – , és 5 csapatsportot képviselő versenyző – Alekszandar Mladenovics (kosárlabda, Maros KK),  Mihai Stere (labdarúgás, FCM), Cosmin Gherman (teremlabdarúgás, City’us), Ioana Baciu (röplabda, CSU Medicina) és Doina Baciu (teke, Romgaz Elektromaros) – került a legjobb 10 közé.

2015-ban pedig a 10-es listán nem szerepelt csapatsportot űző versenyző, 2010-ben, 2016-ban és 2017-ben is csak egy-egy, sorrendben: Fülöp Erika, Gyéresi Anna és Doina Baciu (mindhárom teke, Romgaz Elektromaros).

Mindezekről mi a véleménye egy hajdani, csapatsportot űző élsportolónak?

A marosvásárhelyi Voința tekecsapatának egykori tagja, Albert Erzsébet egykoron a hazai és nemzetközi eredményeinek köszönhetően több alkalommal volt rajta a megye legjobb 10 sportolója listáján. A 11-szeres felnőtt bajnok, ifjúsági Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes és négyszeres Bajnokok Európa Kupáját nyert hajdani helyi élsportoló így vélekedett az utóbbi évek sportgáláinak összetételéről:

,,Sajnos a csapatsportok el vannak hanyagolva helyi és országos szinten főleg az anyagiak hiánya miatt, ezért a tehetségesebb helyi játékosok szétszélednek a jobb körülmények, a megélhetés és anyagi juttatások reménye okán, így az eredmények is elmaradnak. Ebből kifolyólag a szurkolók is elpártoltak a csapatoktól – nagy többségük mindig is a csapatsportokért rajongott –, ezért sincs közönség az egyéni sportágat űzők versenyein.

Az egyéni sportolók többsége magán sportkluboktól kerül ki, akik kevés selejtező után már országos bajnoki címekért versengenek. Nem értem, miért alapítottak annyi kis magánklubot a szülők pénzén, hiszen nem mindenik engedi meg magának, hogy gyereke sportolhasson, így a tehetségek elvesznek. Miért nem hagytak meg országos szinten támogatott klubokat, mint hajdanán, ahol érvényesültek volna a fiatal sportolók?

Én csodálkozom azon is, hogy mi alapján díjazzák az év végi sportgálákon a versenyzőket, hiszen látom, hogy nem mindig a nemzetközi szinten elért eredményeiket veszik figyelembe: furcsa az, hogy országos versenyeken helyezést elérő sportolók olyanok előtt végezzenek a 10-es listán, akik nemzetközi szinten dobogósak, azaz jó eredményt érnek el. Ezért én a megyei szakhatóságot okolom…”

Hogyan alakult a sorrend 2017-ben más romániai megyékben?

Ha a 2017-es év sikereit vesszük figyelembe, Arad megyében az év legjobb 10 felnőtt sportolója mind egyéni sportágakból került ki, Dolj és Temes megyében az első 8 sportoló (olimpiai és nem olimpiai sportágban) mind egyéni sportot űzök voltak, de ez az arány hazánk több megyéjére is érvényes.

Hogy ne menjünk messzire, a 2017-es Hargita megyei sportgálán, az olimpiai és nem olimpiai sportágak listájának dobogóján 3 egyéni sportágat képviselő versenyző szerepelt, 2014-ben pedig mind a 10 legjobb sportoló egyéni sportágból került ki.

Maros megye legjobb sportolói 1983-ban

  1. Bölöni László (AS Armata) – labdarúgás
  2. Gelu Radu (AS Armata) – súlyemelés
  3. Szász Ildikó (Voința) – teke
  4. Albert Erzsébet (Voința) – teke
  5. Nicolae Pop (ASA Elektromaros) – röplabda
  6. Maria Alboiu (Înfrățirea) – asztalitenisz
  7. Kerekes György (Comerțul) – szabadfogású birkózás
  8. Tóth Gyula és Attila (IRA) – motorkerékpározás
  9. Greger Heinrich (Voința Szászrégen) – modellesés
  10. Florea Ispir (AS Armata) – labdarúgás

…és  34 év múlva, 2017-ben:

1.Székely Ildikó, karate (Sakura SK– edző)
2. Apostolache Kiss Andrea, vusu (Mureşul SK–edző)
3. Fángli Henrietta, úszás (ISK–edző)
4. Poczó Zoltán, kickbox (Black Diamond Fights)
5. Koncz Attila, kickbox (Black Diamond Fights)
6. Kovács Szabolcs, triatlon (Master Ski&Bike)
7. Doina Baciu, teke (Romgaz-Elektromaros)
8. Monica Mădălina Florea, atlétika (Segesvári CAM)
9. Kovács Răzvan, birkózás (Mureşul SK)
10. Varó Norbert, lábtenisz (Gombos MA)

Share Button
Ennyien olvasták: 1805

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.