Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

A marosvásárhelyi Fekete Péternek (is) köszönhetően terjedt el az egykerekűzés városunkban

Czimbalmos Ferenc-Attila december 3, 2015 Sport

Fekete Péter (3)

Másfél éve jelent meg interjú lapunk hasábjain a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum jelenleg tizenkettedikes diákjával, Fekete Péterrel, városunk első és legismertebb monociklisével, aki az idén júliusban az Extrém Egykerekűs bajnokságon vett részt Magyarországon. 

Ha azt mondom, hogy ennek a szerény, de sportban is tehetséges bolyais srácnak nincs meg minden kereke, nem túlzok, hiszen már lassan 7 éve egykerekű „bringával” közlekedik, ugrál, egyéni trükköket mutat be, a járókelők nem kis csodálkozására. Azóta városunkban már elterjedt lett az uniciklizés, egyre több fiatal monociklizik, mindamellett, hogy Romániában még nem honosodott meg ez a jelenség. Péterrel az egykerekű járgány városunkban tapasztalható népszerűségéről, illetve a júliusi Európa-bajnokságon szerzett tapasztalatairól beszélgettem.

Fekete Péter (5)

– Hat éve egykerekűzöl, azóta már tökéletesítetted a járgánnyal kapcsolatos tudásod?
– Persze, azóta már sokkal nehezebb gyakorlatokat, trükköket is elsajátítottam, amelyeket annak idején szinte lehetetlen mozdulatoknak véltem. Idővel sokat tanultam a világhálóra feltett rövid filmekből is, de a külföldön élő egykerekűs barátaimtól is. Amúgy komoly tapasztalatokat szerezhettem a nyári Extrém Egykerekűs bajnokságon is (amely Egykerekű Európa-bajnokság néven ismert), amelyen a kontinens legjobb monociklisei voltak jelen.

– Mikor, hol került sor az eseményre?
– A Magyar Egykerekűzés történetében másodszor tartották meg az eseményt, amelyre július 10-12. között, a miskolci Factory Arénában került sor. Ez Magyarország legszínvonalasabb fedett parkja. A rendezvényen 17 ország 74 uniciklise vett részt, én pedig egyetlen romániai résztvevőként voltam jelen, de igazából az európai országok résztvevőin kívül, a világ minden tájáról érkeztek monociklisek.
Az Extrém Egykerekűs bajnokságot kétévente tartják, de van téli és nyári rendezvény is. A nyárit általában Miskolcon vagy Franciaországban szervezik meg, ami nyílt rendezvény, míg a téli, zárt rendezvényre a németországi Kölnben kerül sor.

Fekete Péter (4)

– Hány kategóriában zajlottak  a versenyek?
– Három kategóriában, a Street, Flatland és Triál versenyszámban. A Triál versenyszámban különböző akadályokon kellett átugrani, az akadályokat raklapokból szokták készíteni, azokra kellett felugrani, vagy átugrani rajtuk.
A Street versenyszámban utcai pályákon kellett egykerekezni, majd korlátokon kellett csúszni és lépcsőkre kellett fel-leugrani, akár különböző trükköket bemutatni.
A harmadik kategória a Flatland. Itt egy sima területen kellett egyéni trükköket bemutatni (lábpörgetés ülés körül, hajtókarpörgetés, egykerekűpörgetés, pattogás kéz nélkül, ugorva felszállás, féllábas wheel walk stb.).
Nagy tapasztalatszerzés volt számomra a miskolci kiruccanás, sok barátot, ismerőst szereztem a világ minden részéről. Ezt az Extrém Egykerekűs bajnokságot nem úgy kell elképzelni, mint egy labdarúgó Eb-t, hiszen nem olyan szintű és rangú rendezvény. Viszont ott mindenki ismer mindenkit, mindenki mindenkivel barát, és nincs közöttünk nagy versengés, hanem egymást segítik a versenyzők a pályákon, ha erre szükség van.

Fekete Péter (2)

– Te milyen egykerekűvel vettél részt?
– Egy kisebb méretű, 20 hüvelykes kerékméretű monociklivel, amit nem épp a távolságok megtételére, inkább trükkökre találták ki. A nagyobb kerékméretű monociklit használják inkább a hosszabb távolságok megtételére.

– Mekkora a különbség a kelet-európai és a nyugat-európai versenyzők között?
– Nagy. Hogy miért? Mert például Ausztriában, Dániában, Svájcban, akár Németországban a sportág számára sokkal jobbak a körülmények, mint más európai országban, ezért van, hogy főleg ezekben az országokban rendeznek meg évente több világméretű versenyt. De emellett Franciaországban, Ausztráliában is nagyon elterjedt lett a monociklizés.

Fekete Péter (1)

– Marosvásárhelyen mennyire elterjedt a sportág?
– Egyelőre nincsenek az uniciklizéshez kedvező körülmények, hiszen még edzeni sincs hol, hiába megyünk ki az utcára, nem mindenhol van lehetőség (például park) a sportág űzésére. Igaz, az egykerekű előbb mint zsonglőr kellék jelent meg a cirkuszokban, ugyanis artisták ülnek rajta és nyakatekert mutatványokkal szórakoztatják a nagyérdeműt, de idővel, a nagy érdeklődésnek köszönhetően népszerűvé vált, s extrém sporttá lényegült. Marosvásárhelyen az utóbbi években egyre több amatőr hódol ennek a sportágnak, viszont Románia más városában még nem igazán hódított teret az egykerekűzés. Európa más országaiban külön parkokat, tereket hoztak létre, ahol a monociklisek edzenek, bemutatókat tartanak.

– Jövőben hol lesz Európában hasonló méretű rendezvény?
– Júliusban Spanyolországban kerül sor az Egykerekűs világbajnokságra (UNICON). Még nem tudom, részt fogok-e venni rajta, ugyanis jövőben érettségiznem kell…


Az egykerekűzésnek első hallásra talán furcsának tűnő irányzatai vannak, mint pl. az unihoki, az egykerekűs kosár, gyorsasági verseny különböző távokon, magasugrás, távolugrás, de említhetném a bringások számára talán jobban ismert triált, flatland-et, freestyle-t,  vagy street-et, melyek a legnépszerűbb és egyben leglátványosabb kategóriák a versenyeken, rendezvényeken. Érdekességnek számít, hogy lassúsági verseny (slow race) csak ebben a sportágban létezik.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1265

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.