Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

A pénteki magyar-román és a magyar-magyar mérkőzés(ek)ről

Czimbalmos Ferenc-Attila szeptember 10, 2015 Sport
Kezdődik a nagy meccs

Kezdődik a nagy meccs

Hároméves fennállása óta első nemzetközi labdarúgómérkőzésén, Budapesten lépett pályára a marosvásárhelyi PRESSing MÚRE, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének székelyföldi újságírókból álló csapata. Az ellenfél a Magyar Sportújságíró Szövetséget (MSÚSZ) képviselő Magyar Újságíró-válogatott volt. A találkozóra pénteken, a Ferencváros népligeti sporttelepének egyik edzőpályáján került sor. Este a tollforgatók a MSÚSZ-nek és a MLSZ-nek köszönhetően részt vettek a Grupama Arénában sorra került Magyarország–Románia EB-selejtező mérkőzésen is.

Magyarország–Románia 0-0

A magyar nemzeti tizenegy hazai pályán küzdelmes, de ugyanakkor gyenge színvonalú mérkőzésen gólnélküli döntetlenre játszott a határozottabban és technikásabban játszó román csapat ellen. A hazaiaknak a mérkőzés során mindössze három veszélyes gólszerzési lehetőségük volt Szalai, Guzmics és Stieber révén, a román kapus, Tătărușanu verhetetlen volt. A másik oldalon Keserű szabadrúgása és Torje oldalról leadott lövése is célt tévesztett.

Dzsuzsák szabadrúgáshoz készülődik

Dzsuzsák szabadrúgáshoz készülődik

Hétfőn este Bernd Storck együttese Belfastban lépett pályára, ahol Guzmics a 74. percben szerzett góljával 1-0-ra vezetett a 90+3-ig percig, amikor az észak-írek emberhátrányban egyenlítettek Lafferty találatával. Románia 0-0-ás döntetlenre játszott Bukarestben Görögország ellen, így a tabella dobogójának állása a következő lett:

1.  Észak-Írország     17 p.
2.  Románia               16 p.
3.  Magyarország      13 p.

A további program:

október 8.: Magyarország – Feröer-szigetek 20.45, Románia-Finnország 20.45
október 11.: Görögország-Magyarország 18.00, Feröer-szigetek – Románia 18.00

A belfasti ikszel jelentősen csökkentek Magyarország esélyei a közvetlen kijutásra, viszont szinte biztosan hat pont kell ahhoz, hogy kijuthasson az EB-re egyenes ágon. Magyarországi szemszögből fontos lenne az észak-írek vagy a románok botlása is, viszont a Feröer-szigetek legyőzésével bebiztosított lenne a 3. hely.
Romániának jóval nagyobbak az esélyei, hiszen két döntetlennel is alkalmuk lenne a továbbjutásra.

Visszatérve a Groupama Arénában sorra került mérkőzésre, a mintegy 22 ezres hazai szurkolótábor jelesre vizsgázott az összecsapás során: a meccs elejétől a végéig többször felhangzottak a ,,Mindenki szurkoljon!”, a ,,Mindent bele!”, a ,,Harcolj velünk!”, a ,,Hajrá Magyarország!”, vagy a ,,Ria, ria, Hungária!” buzdítások is.

Folytatódtak a harcok  a pályán kívül is

A magyar–román összecsapás előtt Budapest utcáin, majd a román szektorban is összekaptak az ellenfél szurkolói, így az incidenst követően a rendőrök nagy létszámban vonultak be a szektorba.

A Groupama Aréna szomszédságában a rendőrség számos alkalommal csapaterőt vetett be, a mérkőzés végén könnygázt is alkalmazott, mert az ultrák erőszakossá kezdtek válni.

A Népligetben a „Ria, ria, Hungária!” rigmust skandálták, időközben petárdákat robbantgattak, a huligánok közül többen üvegekkel, palackokkal, kövekkel dobálták meg a rendfenntartókat, több villamos ablakait betörték, de megtámadtak megkülönböztető jelzéssel ellátott autókat is.

A biztonsági emberek könnygázt, majd vízágyút vetettek be, gumibotokat használtak,  az akcióban a lovasrendőrség is részt vett.  A rendőrökre támadók közül többen megsérültek, őket mentők szállították el. A PRESSing tagjai is tanúi lehettek az eseményeknek, szerencsére egyikük sem sérült meg.

Hármas torna helyett egy mérkőzés

A Fradi népligeti sportbázisának egyik közepes méretű füvespályáján került sor a Magyar Újságíró-válogatott–PRESSing mérkőzésre. A két csapat összecsapásáról Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Fourfourtwo sportlap főszerkesztője elmondta, hogy előzőleg egy hármas tornát szerettek volna rendezni, de a román fél a MÚRE PRESSing együttese ellen nem volt hajlandó kiállni.

Pressing: Berekméri, Czimbalmos I., Farczádi, Czimbalmos  II. és Szucher a Fradi címer alatt

Pressing: Berekméri, Czimbalmos I., Farczádi, Czimbalmos II. és Szucher a Fradi címer alatt

A magyar újságírókat az is felbosszantotta, hogy a Román Labdarúgó Szövetség a MÚRE 19 fős listájára felírt magyar újságírók közül senki akkreditációs kérelmét nem fogadta el. Ezek után az anyaországi magyar újságírók sem vállalták a barátságos összecsapást román társaikkal, így a PRESSing MÚRE ellen léptek pályára péntek délelőtt.

Színvonalas találkozó, látványos gólparádé

Mindkét alakulatban helyet kapott egy korábbi, volt labdarúgó: a magyar újságíróknál pályára lépett (és kiválóan játszott) a 39 éves Lisztes Krisztián 49-szeres válogatott, a Fradi, a Werder Bréma meg a Stuttgart egykori játékirányítója, míg a PRESSing együttesét az ASA hajdani megbízható és fegyelmezett hátvédje, a jelenleg 66 éves Szőllösi László erősítette.

A Nemzeti Sport is írt a PRESSingről

A Nemzeti Sport is írt a PRESSingről

A Marosvásárhelyi Rádió szerkesztő-műsorvezető-riportere, Kádár Zoltán már a találkozó 2. percében megzörgette az ellenfél hálóját, majd a találkozó végéig még két találatot szerzett. A tapasztaltabb magyar újságírók Lisztes jó játékának köszönhetően előbb kiegyenlítettek, majd vezetést szereztek, aztán a mérkőzés végéig beállították a 8-3-as végeredményt.

Bevonulás a pályára

Bevonulás a pályára

Kezdőrúgás Berekméri-módra

Kezdőrúgás Berekméri-módra

...de Lisztes Krisztián távoli lövése volt a  leglátványosabb

…de Lisztes Krisztián távoli lövése volt a leglátványosabb

A találkozó legszebb találata szintén a Lisztes nevéhez fűződik: a 23-as számmal játszó egykori FTC-kedvenc még az első játékrészben jobbal, mintegy 20 méterről a kapu jobb felső sarkába lőtte a lasztit, amely a kapufától pattant be.
Találkozás a Fradi csillagaival

Közös kép Lisztes Krisztián és Telek András  egykori válogatott Ferencváros-játékosokkal

Közös kép Lisztes Krisztián és Telek András egykori válogatott Ferencváros-játékosokkal

A barátságos találkozó utáni közös ebéden a győztes csapat vezetője, Borsi László átvehette a Perényi–Pecsovszky kupát – amiért a két csapat játszott –, majd az erdélyi tollforgatók a vendéglő teraszán a 49-szeres Lisztes Krisztián mellett találkozhattak a Fradi felnőttcsapatával, annak edzőjével, a 47-szeres kelet-német válogatott Thomas Dollal, a 37-szeres válogatott Szűcs Lajossal és Lipcsei Péterrel is, aki 428 élvonalbeli találkozón 100 gólt lőtt az FTC-színeiben.

A Fradi Múzeumot is  meglátogatta a PRESSing

A világ legjobb új stadionjában (2015 júniusában elnyerte az első helyet  az újonnan épült stadionok kategóriájában a The Stadium Business Awardson), a Groupama Arénában lévő Ferencváros Múzeumban a marosvásárhelyi sajtósok megtekinthették többek közt az FTC legértékesebb díjait, trófeáit, európai színvonalú körülmények között.

PRESSing-Fradi Múzeum-1

Láthatták Nyilasi Tibor ezüstcipőjét (1981), a magyar labdarúgás máig legnagyobb sikerének díját, a VVK-kupát (Albert Flórián aranylabdája épp egy más kiállításon „vendégeskedett”), de az idővonalat követően megcsodálhatták az „öltözői” folyosót, aztán láthatták a falelátós Üllői úti pálya lelátójának korhű másolatát is.

PRESSing-Fradi Múzeum-2

Ugyanakkor szemügyre vehették a Kincsestárt, ahol a klub 116 éves történetének kupái, ereklyéi vannak kiállítva, aztán tematikus kiállítási termet, majd a szentélyt is, ahol az itt kiállított tárgyakkal az FTC legnagyobb eredményeinek állítottak emléket.

A stadionlátogatás során megtekinthették a kiváló minőségű gyepszőnyeget, rajta a klub élő kabalaállatát, a solymász hátán elhelyezkedő Fradi sast, aztán az öltözőket, a sajtókonferencia-termet, végül a kispadon és a lelátókon készített közös fotó után, a Fradi boltjában Fradi felirattal ellátott ajándéktárgyakat, ereklyéket vásárolhattak.

A mérkőzés utáni közös kép

A mérkőzés utáni közös kép


Magyar Újságíró Válogatott–PRESSing 8-3 (3-2)

Magyar Újságíró Válogatott: Vincze Szabolcs (Nemzeti Sport), Szörényi Péter (Origo)–kapusok; Borsi László csk. (Hatos csatorna), dr. Csóka László (Hatos csatorna),  Csillag Péter (Nemzeti Sport), Kántor Barnabás (Nemzeti Sport Online), Kiss B. László (Magyar Hírlap), Légrádi Gábor (Nemzeti Sport Online), Lisztes Krisztián (FTC öregfiúk), Murányi Domonkos (Nemzeti Sport Online), Selmeczi Richárd (szabadúszó), Simon Krisztián (RTL Klub), Deák Zsigmond (Magyar Idők), Szöllősi György (FourFourTwo), Tőkés Máté (Partium FC elnök–díszmeghívott)–mezőnyjátékosok.

PRESSing: Szucher Ervin csk. (Krónika/Marosvásárhely)–kapus; Karácsonyi Zsigmond (Népújság), Berekméri Edmond (Népújság), Bögözi Attila (vasarhely.ro), Farczádi Attila (Gaga Rádió), Kádár Zoltán (Marosvásárhelyi Rádió), Szakács Géza (Marosvásárhelyi Rádió), Czimbalmos Ferenc–Attila (Központ), Czimbalmos Csaba (szabadúszó), Csorbai Lóránd (szabadúszó), Szöllősi László (ASA öregfiúk), Zöld István (szabadúszó), Ferencz Hunor (Hargita Népe), Illés Csaba (Gyergyó Tv), Becze Zoltán (Olimpia Stúdió), Pataki Imre (Olimpia Stúdió), Sárig Endre (Olimpia Stúdió), Lukács Zsolt (Udvarhelyi Hírportál), Póka Róbert (Udvarhelyi Rádió)–mezőnyjátékosok.

Gól: Selmeczi (2), Csillag (2), Deák, Lisztes, Murányi, Szöllősi, illetve Kádár (3.).


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1316

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.