Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

A román-magyar, illetve magyar-román labdarúgó-találkozókról röviden

Központ október 13, 2014 Sport

Mint ismeretes, a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek F-csoportjában, október 11-én, szombaton a román labdarúgó-válogatott Bukarestben látja vendégül Magyarország együttesét.  A következőkben az eddigi legérdekesebb párharcokról készített összeállításunkat olvashatják.  

 hufoci

Az eddigi közös párharcokat elemezve kimondható, Magyarország sikeresebb (a 23 párharcból 11-et megnyert, 6-ot elveszített és 6 alkalommal játszott döntetlenre, a gólaránya: 47-28), de ez nem azt jelenti, hogy jelenleg jobb is, mint a román nemzeti tizenegy.

Hogy jelenleg melyik a jobb a két válogatott közül, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a román gárda az athéni Eb-selejtezős siker után a 26. helyre rukkolt előre a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáján, közben a magyarok az északírek elleni hazai vereség után a 34-ről az 54-re hullottak vissza a sorban.

Mi több, egyetérthetünk Jenei Imrével, az egykori kiváló edzővel (aki korábban Románia és Magyarország szövetségi kapitánya is volt), aki a hazai sajtóban megjegyezte, hogy jelenleg jobb a román válogatott, mint a magyar csapat.

Melyek voltak az első mérkőzések a két ország között?

A legelső, nem hivatalos találkozóra a két ország között 1931-ben került sor, akkor a magyar amatőr válogatott 4-0 arányban győzte le Románia együttesét, míg az első hivatalos mérkőzésre Bukarestben került sor, ahol barátságos találkozón 40000 ember előtt Magyarország Lázár és Toldi góljával 2-1 arányban diadalmaskodott.
Melyek voltak a legnagyobb gólarányú találkozók?

A legtöbb gól 1948. június 6-án született a Balkán és Közép-Európa-kupa mérkőzéseinek során, akkor az Újpest stadionjában 45000 néző előtt Magyarország 9-0 arányban leiskolázta Romániát. Azon a találkozón Puskás és Kocsis 2-2 gólt szerzett.

A második legnagyobb gólarányú győzelemre 1945. szeptember 30-án, az Üllői úti pályán került sor, ahol barátságos mérkőzésen Magyarország 7-2 (5-2) arányban győzött. A magyarok góljait Hidegkúti (2), Puskás (2), Zsengellér (2), Rudas és Nyers szerezték, míg a románok részéről Fábián Ferenc és Pecsovszky József volt eredményes.

Mikor volt az első döntetlen?

A két ország nemzeti tizenegye közötti első döntetlenre 1936-ban került sor Bukarestben, akkor a barátságos találkozón Sárvári (Spielmann) Ferenc (Románia), illetve Tóth (Magyarország) volt eredményes, míg a második, hasonló kimenetelű találkozóra 36 év múlva 1972-ben került sor. Az akkori budapesti, Népstadionban megtartott Európa-bajnoki selejtezőn ugyancsak 1-1-es döntetlen született. A magyar találatot Branikovits, míg a román gólt Szatmári Lajos volt szerezte.

Melyik volt Magyarország utolsó győzelme Románia ellen?

A magyar válogatott 33 évvel korábban diadalmaskodott utoljára Románia csapata ellen. Az 1982-es világbajnoki selejtező-mérkőzésre 1981-ben Budapesten került sor, akkor Magyarország minimális, 1-0-ás gólarányú győzelmet szerzett Fazekas László 18. percben szerzett találatával. Az akkori Népstadionbeli találkozóra 60000 ember volt kíváncsi.

Azóta milyen eredmények születtek?

Az1981-es budapesti vereség óta Románia hat győzelmet (3 idegenben és 3 itthon) szerzett, és három alkalommal játszott döntetlenre Magyarországgal a két barátságos, két Európa-bajnoki és öt világbajnoki-selejtező mérkőzésen.

Egy győzelem Bölönivel szövetségi kapitányként

Marosvásárhelyi jelentősége is van a 2001. június 2-án Bukarestben lejátszott, a 2002-es világbajnoki selejtező mérkőzésnek, amelyet hazánk válogatottja 2-0 arányban nyert meg M. Nicolae (5,54) góljaival.

Akkor a válogatottunk szövetségi kapitánya a marosvásárhelyi születésű, volt világhírű labdarúgó, majd kiváló edző, dr. Bölöni László volt.

Melyik volt a két, egymás ellen játszó legkiválóbb tizenegy?

Az 1981. május 13-án, Budapesten (1-0) lejátszott 1982-es vb-selejtezőn a következő kiváló labdarúgók léptek pályára a két ország nemzeti válogatottjában:

Magyarország: Katzirz-Martos, Bálint, Garaba, Tóth-Müller (78. Szántó), Varga, Kiss L.(74. Bodonyi), Törőcsik-Fazekas és Nyilasi

Edző: Mészöly Kálmán

Románia: Iordache-Negrilă, Ștefănescu, Tilihoi, Munteanu II.-T. Stoica, Beldeanu, Iordănescu (69. M.Răducanu), Balaci-Crișan és Cămătaru

Edző: Valentin Stănescu

Erdélyi magyar labdarúgók itt és ott  

Közismert, hogy Magyarország és Románia történelme ezer szállal kötődik egymáshoz. Nincs ez másképpen a futball tekintetében sem. A huszadik század elején rohamosan elterjedt az akkor már hatalmas népszerűségnek örvendő új sportág, a labdarúgás, amely olyan bajnokokat, futballistákat nevelt, akiknek játéka miatt megteltek a magyar és a román stadionok egyaránt: Barátky Gyula (Iuliu Baratky), Sárvári (Spielmann) Ferenc (Francisc Spielmann), Bodola Gyula (Iuliu Bodola).

Ők (is) kitűnő és köztiszteletben álló labdarúgók voltak, akik mindkét ország válogatottjában sikerrel szerepeltek, kiknek sportemberi teljesítményét a román és a magyar közönség tapssal jutalmazta.

Mellettük mind a mai napig népszerű és elismert a korábban mindkét ország nemzeti labdarúgó válogatottját is irányító aradi születésű edző, Jenei Imre (Emerich Jenei) is.

Ugyanakkor a román és az európai labdarúgás jól csengő nevei közt megtalálható Dembróvszky Imre (Emerich Dembroschi), Bölöni László (Ladislau Bölöni), Selymes Tibor (Tibor Selymes) is, akik ugyan nem játszottak a magyar válogatott ellenében, de hatalmas mértékben segítették a román futball fejlődését.

Egy román a magyar válogatottban

A felsőbányai születésű Vasile Miriuţát mindmáig az egyetlen román nemzetiségű labdarúgó, aki bemutatkozott a magyar válogatottban. Nagy tiszteletben tartják egykori klubcsapatai és a magyar szurkolók is.

A 46 éves nagybányai illetőségű, román származású magyar labdarúgó, Vasile Miriuță (avagy Miriuță László, ahogy az anyaországi sajtóban vált ismertté), jelenleg a Kolozsvári CFR edzője. Ő 2000-2003 között kilenc alkalommal szerepelt a magyar válogatottban és egy gólt szerzett.

A minap egy interjúja során felháborodást keltett Romániában, miután azt nyilatkozta, hogy szívesen segítette volna információkkal a volt magyar szövetségi kapitányt, Pintér Attilát, akivel csapattárs volt hajdanán Magyarországon.

Továbbá megjegyezte:,, Őszinte vagyok! 24 évet éltem Romániában, viszont az utolsó 22 évben Magyarországon laktam… a családom jelenleg is ott lakik, a fiam ott született. Én támogatom a magyarokat, nem érdekelnek a Romániából érkező kritikák. Eljöhet majd az idő, amikor edzhetem a kedvenceimet, a Győrt meg a Ferencvárost. Persze a nagy vágyam az, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya legyek” –mondta nemrég a CFR vezetőedzője, aki 1992-2004 között játszott a Győr, Videoton, Ferencváros, Újpest és a Honvéd együtteseiben.

Miriuță, az ASA-CFR labdarúgó találkozó után a helyi magyar sajtó azon kérdésére, hogy kinek fog drukkolni a szombati találkozón, a következőket válaszolta érthető magyarsággal:

–Legyen 1-1, s akkor mindenki boldog lesz. A két csapattal tartok, drukkolok a románoknak és a magyaroknak is!

A Románia-Magyarország világbajnoki selejtező-mérkőzésre 2014. október 11-én, szombaton kerül sor Bukarestben. A találkozót a TVR 1 19 órai kezdettel élő adásban közvetíti.

Share Button
Ennyien olvasták: 873

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.