Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Adrenalin gumicsikorgással és kipufogógázzal fűszerezve

Központ június 5, 2014 Sport

Adrenalin gumicsikorgással és kipufogógázzal fűszerezve

d4

Van, akit a kipufogó benzingőze jobban felfrissít, mint a hegyek erős levegője, akinek nem megfagy a vére a kerekek csikorgása hallatán, inkább felpezseg, s akivel az élvezetért elfolyatott benzin feledteti még a légszennyezettséget is. A driftelésért hódolóknak a lényeg: a látvány és a látvány okozta adrenalinlöket.  A 36 éves nyárádszeredai illetőségű Szabó István (Mures Drift Team) már hosszú évek óta a motorsportok szerelmesének vallja magát, egy éve kezdett driftelni, majd a tavalyi országos bajnokságon a 10. lett.  A Marosvásárhelyi Napok keretén belül megszervezett drift bemutatón is részt vett, aztán szívesen mesélt lapunknak a hazánkban még gyerekcipőben járó, nagy teret hódító, izgalmas, de ugyanakkor veszélyes sportágról.

 

– István, a marosvásárhelyi sportkedvelők közül kevesen ismernek, viszont a román motorsport szerelmesei közül sokak nagyra becsülnek. Mondj néhány szót magadról, meg a drifttel való kapcsolatodról…

– Nyárádszeredai születésűként Székelyvajában lakom, de a marosvásárhelyi Mures Drift Team csapat tagja vagyok. A motorsporttal mint sportággal több mint egy évtizede foglalkozom tevékenyen, habár kiskorom óta a motorsportok, azon belül az autósportok szerelmese vagyok, ami egyben a hobbim is. Az évek folyamán mindig tevékenyen részt vettem a marosvásárhelyi motorsportban, több versenyen indultam. Az rallycrossal kezdtem, akkor ez volt a legérdekesebb hazai autós sportág hazánkban. A driftelést – ami egy viszonylag új, de elérhető sportág Romániában – csak egy éve űzöm.

d1


– Melyik sportággal kezdted hajdanán?

– Én is, mint a legtöbb hazai sportoló a labdarúgással kacérkodtam, ez volt a legelérhetőbb sportág annak idején, de mindig is az autók iránt érdeklődtem. 12 évvel ezelőtt kezdtem el igazán hódolni az autósportnak, amit el tudtam érni minimálisabb költségvetéssel. Idővel autót vettem, aztán autókat készítettem, barkácsoltam házilag. Azt tudni kell, hogy minden autót, amivel versenyeztem, saját magam gyártom, rakom össze.

 

d2


– Mi is a driftelés, hiszen az egyszerű hazai sportkedvelő számára nem éppen ismert ez a sportág?

– A motorsportok „utcai” műfaja a driftelés, ami vezetéstechnikán alapul. Nagyon hasonlít a rallyhoz, de itt nem az idő és a sebesség a fontos, hanem a stílus és a kanyartechnika, ezért is fontos, hogy az autó minél kevesebbet haladjon egyenesen. A lényeg az, hogy az autó hátulját a túlkormányozottságból fakadó kitörésekor a kanyarokban csúszásban kell tartani anélkül, hogy az autó megtapadjon vagy megálljon, miközben folyamatos gázadagolással kell azt uralni, de nagyon fontos lehetőleg megtartani a kanyarba érkezés előtti tempót. Innen is lehet következtetni, hogy a driftelés tulajdonképpen elég gumigyilkos műfaj, ebben is rejlik a legfőbb vonzóereje.

A kvalifikálások, versenyek alatt a zsűri nézi, majd pontozza a megszakítás nélküli, nagy füstöt kialakító drifteléseket, amelyek 100, vagy annál több km/óránkénti sebesség alatt történnek. Ezek alapján dőlnek el a versenyek nyertesei.

 

d3


– Mondj néhány szót az autóról, amit jelenleg használsz.

– Az egy 1986-os kiadású Toyota Supra, amely eddig nagyobb „műtéteken” esett át, hiszen a motra ki van teljesen cserélve egy BMW V8-as 4400 köbcentis 4X4-es meghajtásúra.

Ez az autó 300 lóerőt tud alapból kiadni és 450 newtonméter nyomatéka van, viszont ezt a maximális nyomatékot már 1500 fordulattól kezdi leadni. Az autóm fel van építve, azaz át van alakítva speciálisan driftezésre, versenyülésekkel ellátva.

 

d5


– A driftelés egy nagyon érdekes, de ugyanakkor költséges sportág. Egy évben hány versenyen tudsz részt venni?

– A tavaly volt az első versenyem az országos drift bajnokságban, szerencsére sikerült az egész szezont végig versenyezzem a csapatommal, ami hat versenyszámból állt.

Kezdő versenyzőként nagyon jó eredményt sikerült elérnem, hiszen kvalifikálódtam az országos Top 16-ba, majd a tízedik helyen végeztem a bajnokságban, ahol 370 pontot értem el, a több mint 50 versenyző közül.

Igaz, bár költséges sportág, viszont érdekes, élvezetes, látványos, az adrenalin garantált.


{jcomments off}

Share Button
Ennyien olvasták: 434

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.