Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Agresszív görkorcsolya. Az mi?!

Czimbalmos Ferenc-Attila december 10, 2015 Sport

A 38 éves pomázi (Magyarország) Szomor Gergelyt a nemrég Marosvásárhelyen tartott 21. Nemzetközi Könyvvásáron ismertem meg kissé furcsa módon, miután a Nemzeti Színházban láttam futókorcsolyával a lábán. Magas, izmos, kisportolt testalkatából kitűnt, hogy egykori-jelenlegi sportoló lehet. Percek múlva már beszélgetésbe elegyedtem Gergővel, akit sportpályafutásáról faggattam.

Szomor Gergő (4)– Ne haragudj, de látom, hogy korcsolyázni voltál, mi több, futókorcsolya van a lábadon. Az, hogy színházban és éppen egy könyvvásáron, ez elég érdekes…
–Még mielőtt félreértenél, elmondom, hogy egykori futókorcsolyázó (is) vagyok, a pomázi Kráter Műhely Egyesület és Könyvkiadó alkalmazottjaként (amelyet édesanyám, Szutor Ágnes üzemeltet) harmadik alkalommal jöttem Marosvásárhelyre, és kipróbáltam a város főutcáit, korcsolyáztam egy kicsit.
Korábban dolgoztam már 11 évet a kiadónál, majd két évet modellezéssel is foglalkoztam, aztán három hónappal ezelőtt, amikor mostohaapám elhunyt, visszamentem a kiadóhoz.

–Milyen sportágakat űztél hajdanán?
–Nagyon mozgékony gyerek lévén több sportágat is kipróbáltam (futballoztam, kajakoztam, síztem, korcsolyáztam), de mivel hatan voltunk testvérek, egymást rángattuk bele különböző sportágakba.

– Kinek köszönhetően kezdtél el korcsolyázni?
– Az egyik mostohatestvérem Amerikából hozta be ezt az őrületet. Nehezen viseltem, hogy nem tudtam testvéremet követni kerékpárral a járdákról föl és le, így én is görkorizni kezdtem, majd kissé furcsa módon folytattuk. Éreztük, hogy ennek jövője lesz, hiszen nyugaton már hagyománya volt, mi is próbáltuk felfedezni ezt a fajta görkorcsolyát, amit agresszív görkorcsolyának nevezünk, s aminek különböző szakágai is vannak.

–Mit jelent tulajdonképpen az agresszív görkorcsolya?
–Adott stílusú görkorcsolyával – persze kellékekkel, ruházattal felszerelkezve – a városok bizonyos helyein különböző trükköket mutattunk be, lépcsőkről ugrottunk le-fel, kerültük cikk-cakkban a járókelőket stb., ami kellő fizikai felkészülést is igényelt. A családunkban nővérem is, öcsém is, mostohatestvérem is űzte ezt a fajta sportot.
Szomor Gergő (5)

– Ti voltatok az úttörői a görkorcsolya ezen szakágának?
–Igen, mindamellett, hogy egy-két elődünk még volt, akkoriban honosodott meg Magyarországon (Roces Team Hungary). Eközben más városokban számos fiatal követte példánkat, ami gyorsan elterjedt, úgy, mint a 90-es években teret hódító BMX vagy a gördeszka. Jelenleg a monocikli, longboard deszka, waweboard, wakeboard, landroller, flyboard, terepgörkori stb. a menő hóbortok.

– Anyagilag hogyan jutottatok kellékekhez?
–Időközben különböző sport­szergyártó cégek lettek támogatóink, hiszen jó minőségű kellékek, korcsolyák szükségesek a produkciókhoz. Mi tesztelhettük az akkor menő és modern korcsolyákat, a gyártók a mi visszajelzéseink alapján fejlesztették a korcsolyákat, akár világversenyekre is, így változott a minőségük az évek során.

Szomor Gergő (2)

– Milyen érzés bemutatókat tartani, azaz agresszíven görkorcsolyázni?
– Ez kamaszkori láz volt, szórakoztattuk az embereket, ebben leltük örömünket, jól esett, hogy tudásunkat értékelték, a látvány maximumon volt. Nehéz és keserves volt a gyakorlatokat elsajátítani, de egymást biztattuk, motiváltuk még akkor is, ha többször elestünk a bemutatók során. Ezt az őrületet talán életünk végéig fogjuk csinálni, hiszen minden gondunkat-bajunkat elfelejtjük korcsolyázás közben. Jelenleg családapaként már inkább a hosszú távok teljesítése motivál, mint a magas ugrások.

– Idővel elsajátítottatok úgynevezett vészhelyzeti trükköket is?
– Igen, ez egy nagyon jó kérdés: például ha hosszanti vágás van az aszfalton, vagy macskakövön gurulunk, egymástól nagyobb távolságra helyezett lábakkal (egyik előbbre, másik hátrább) kell menni, míg a testem kicsit rogyasztva kell legyen, mert ha a két lábam egymás mellett van, akkor előrebukom stb. Ezt például a terepen való gurulásnál is fontos betartani, sőt ez a síelés egyik alapszabálya.

Szomor Gergő (1)

– Mikor, hogyan tértél át a futókorcsolyázásra?
– Mindig szerettem az új kihívásokat, így 2004-ben a Margit-szigeten egy nálam idősebb, korcsolyázó úriember motivációjának köszönhetően tértem át a futókorcsolyázásra, ő befolyásolt engem. Az iramot jól bírtam vele, viszont a lábtechnikát tőle próbáltam elsajátítani. Két hét múlva már részt vettem a Békéscsaba-Arad 200 kilométeres versenyen, amit több magyarországi és külföldi verseny is követett.
A Bécs–Budapest távot hatszor teljesítettem görkorival eredményesen, de több bécsi maratonon, illetve számos osztrák és magyar versenyen indultam az amatőrök között, ahol dobogós helyezéseket értem el.
Egyébként a Balatont 9 óra 15 perc alatt gurultam körbe (202 km).
A korcsolyázásnak köszönhetően Szaúd-Arábiában is felléptünk többedmagunkkal.

–Hogyan, miként?
– 2001-ben egy artistaképzőket foglalkoztató úriember kért fel engem többedmagammal, hogy egy vidámparkban tartsunk show-műsort. Mi elfogadtuk és kidolgoztunk egy sikeres agresszív görkorcsolya-koreográfiát, amivel felléptünk vidéki breaktáncosokkal, BMX-esekkel, gördeszkásokkal, snakeboardossal, zsonglőrökkel, gólyalábasokkal együtt, így a komplett magyar show-műsorral Rijádban, Taifban. Az tulajdonképpen egy fizetett nyaralás volt számunkra, és imádtuk csinálni. Ennél érdekesebb csak az volt, amikor szerepeltem az Anyám és más futóbolondok a családból című magyar filmben, a főszereplőnek voltam a dublőre. Facebook-csoportok kértek fel, majd egy 20 éves használhatatlan lábra csatolós korinak nem nevezhető valamivel három órát filmeztek egyperces filmanyagért. Nagyon izgalmas volt!

– Mivel foglalkozol, amikor nem dolgozol?
– Modellezek, azaz távirányítós autót, hajót, repülőgépet, multikotert irányítok, javítok. Emellett kirándulni, túrázni, kajakozni, úszni, bringázni, síelni snowboardozni szoktam. Nemrég feleségemmel (Czafrangó Ágnes) és az 1 éves Csaba, illetve a 3 éves Levente fiammal is voltunk kirándulni.

Szomor Gergő (3)

– Ha évek múlva a fiaid egy új, agresszív őrületnek lesznek a hódolói, apaként hogyan fogsz reagálni?
– Erre nehéz még gondolni, de idővel biztos elengedem őket.

– Ha időközben Romániában, azaz Marosvásárhelyen ismert lesz az agresszív görkorcsolya, elvállalnád, hogy többedmagaddal bemutatót tarts?
– Persze, nagyon szívesen, bármikor.

– Milyen gyakran jársz Marosvásárhelyre?
– Évente egyszer jövünk édesanyámmal ebbe a gyönyörű városba, remélem ezután majd gyakrabban. Amúgy Erdély a kedvenc vidékem, ez egy kis Magyarország a hagyományok szempontjából tekintve. Édesanyám kárpátaljai születésű, neki is, nekem is nagyon sok barátom van errefelé, hiszen megragadt bennünk az itteni kultúra, az emberek jólelkűsége, ezért is tiszteljük őket, mindamellett, hogy mi más kult­úrában nőttünk fel…

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1107

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.