Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Alapelvük a kontinuitás

Czimbalmos Ferenc-Attila június 16, 2016 Sport
fotó: http://www.csmoradea.ro

fotó: www.csmoradea.ro

Interjú Szászgáspár Barnabással, a Maros KK ezüstérmes együttesének vezetőedzőjével, akit a vásárhelyi klub vezetősége a szezon végén nevezett ki a távozó Prakuraitis helyébe. Vele a minap elvesztett bajnoki címről, a csapat idénybeli teljesítményéről és a jövőbeli tervekről beszélgettem.

 Fej-fej mellett haladva a döntőben

– Gratulálok az ezüstéremhez! Hogyan elemzi a Maros KK döntőbeli teljesítményét?
– Nehéz volt megemészteni a vereséget, kicsit keserű száj­ízzel maradtunk, hiszen nagyon közel álltunk a bajnoki címhez. Talán ez volt az első döntő mérkőzéssorozat, amikor mindenki érezte, hogy megnyerhetjük és hittünk benne. Mindenki tudta, hogy az Asesoft-korszaknak már rég vége, s azóta az aranyérem más együttesek számára is elérhető. Mind a vezetőség, mind a játékosok mindent megtettek a végső győzelemért, rég nem volt ilyen kiegyensúlyozott döntő, az utolsó mérkőzés előtt még a pontarány is egyenlő volt (307-307), de az utolsó összecsapáson meglátszott, hogy Nagyvárad rutinosabb alakulat, van néhány játékosuk, akik játszottak már hasonló, vagy magasabb szinten is, jobban is bírták a nyomást. Ugyanakkor jobban érvényesítették a játékot az utolsó percekben, sajnos minket megviseltek az utolsó hetek sérülései is, hiszen mint ismeretes Ivanovics hosszú ideig harcképtelen volt, Polyák is súlyos sérüléssel játszott a döntőben. Egyébként Polyákot a múlt héten, kedden megműtötték porcleválással, ami őt már egy jó ideje sértette, ezért a döntő mérkőzések közben injekciós kezelésre is szorult. Jelenleg jól van, reméljük, hogy mielőbb egészségesen fog visszatérni a pályára.

– Hogyan sikerült megemészteni ezt a vereséget?
– Két napba telt, amíg teljesen rendbe jöttünk, aztán a Maros parti szurkolókkal való találkozás feldobta a játékosok hangulatát, s újra látszott az arcukon a mosoly.

Gyenge pontjainkat kihasználta a Nagyvárad

–  Mennyire sikerült lélektanilag felkészíteni a játékosokat a döntőre?
– Lépésről-lépésre erőre kaptunk, ez látszott a felsőházi középszakasz 5. fordulójában, a SCM U Craiova idegenbeli mérkőzés után, amikor az együttes egyre jobban játszott, közösen hittünk abban, hogy felkerülhetünk újra a csúcsra, azaz eljuthatunk a bajnokság döntőjébe. Ez látszott a játékosok hozzáállásán, a játékon, hiszen egy-egy találkozón szenzációsan játszott az együttes védekezésben és támadásban. De megmutattuk sajnos a gyenge pontjainkat is: nyomás alatt sokat hibáztunk, a pad „hossza”, azaz a játékosok gyakori rotációja meglátszott akkor, amikor a kulcsemberek nem teljesítettek úgy, ahogy elvártuk volna (Martinics, Gajovics), s akkor nem volt sok lehetőségünk, hogy pótoljuk őket.

– A hárompontosok sem mindig sikerültek Gajovicinak a döntő találkozókon…
– Ez igaz, a döntő mérkőzéseken a hárompontos teljesítménye negatív, azaz 8-0 volt, azaz nyomás alatt nem úgy teljesített, ahogy elvártuk tőle. Jó lett volna, ha akkor lett volna nekünk a cserepadon egy Zeno, vagy Lucic, így a nagyváradiak mindezt kihasználták ellenünk.

A Nagyvárad jobban felkészült a bajnoki címre

– Mi a véleménye a bírói döntésekről, ugyanis a harmadik meg negyedik negyedben volt néhány kétes bírói döntés, amik megkérdőjelezhetőek voltak.
– Ez így van, azok a bírói döntések is részben befolyásolták a mérkőzés kimenetelét, ezt mi is éreztük azokban a pillanatokban. Én mindig a saját csapatom játékát figyelem hibáink kiküszöbölése érdekében, s azok kijavítására gondolok. Nem akarom a bírói ítéleteket elemezni, de Nagyvárad élvezte a hazai pálya előnyét, a nézők nyomására is a bírók döntöttek azokban a pillanatokban, amelyek egy löketet adtak a csapat számára.

– Mennyire volt jobban felkészülve a Nagyvárad a bajnoki címre, azaz fel volt készülve kellőképpen a Maros KK az aranyéremre?
– El kell ismernünk, hogy Nagyvárad fel volt készülve erre a bajnoki címre, nekik ez is volt a célkitűzésük, ez látszott már a téli időszakban is, amikor két profi játékost igazoltak – Zupant, aki az Euroligában is játszott és a tehetséges Zenót, aki MVP volt a finn bajnokságban –, velük jól erősítettek, s elérték a célkitűzést.
A Maros KK-nak az a hírneve az utolsó 3-4 évben, hogy játékosai hallgatnak és dolgoznak, s a bajnokság végén nagy összpontosítás árán kerül fel a csapat a legjobbak közé.

Erős karakterű játékosok alkotják a Maros KK keretét

– Az alapszakaszban elért negyedik hely után a középszakaszban a folyamatos sérülésekkel (Ivanovics, Jurevicius, Mohammed, Polyák) és az egymás utáni vereségekkel teljesen szétesett az együttes, így edzőváltás következett: Prakuraitist Szászgáspár váltotta, ami jó húzásnak bizonyult, habár hetekkel korábban még a legoptimistább szurkolók sem gondolták, hogy a bajnoki címért játszik majd az együttes. Ezt ön hogyan látta?
– Ez így van. A középszakaszban elért ötödik hely után sokan leírtak bennünket, ugyanis az anyagi befektetést, a formát és a játékosállományt tekintve a Bukaresti Steaua, a Kolozsvári U – BT, a Nagyváradi MSK és a SCM U Craiova előnyösebb helyzetben várta a rájátszást. De akkor az edzőváltás feldobta a csapatot, a játékosok nagyon pozitívan feleltek erre. Itt megjegyzem, hogy erős karakterű játékosok alkotják a Maros KK keretét. Én nagyon jól ismertem őket, tudtam, hogy mire képesek és tudtam, hogy többet lehet kiaknázni belőlük. Akkor edzőtársammal, George Triffel elbeszélgettünk velük, és elmagyaráztuk nekik, hogy a maximumot akarjuk kihozni belőlük, amit ők megértettek és mindez sikerült.

Szászgáspár sokat tanult elődjeitől

– Ön az a személy, aki sokat tanulhatott elődjeitől, olyan vezetőedzőktől, akik sikeres munkát végeztek a Maros KK-nál. Ezt elismeri Szászgáspár Barnabás?
– Ez így van, én meg is köszöntem a sajtótájékoztatón mind Prakuraitisnak, mind az együttes korábbi trénereinek, hogy sokat tanulhattam tőlük, sőt a mai napig is tartom és ápolom a kapcsolatot velük. De minden edzőnek más az elképzelése, a stratégiája, van, aki azt végre tudja hajtani, van, aki nem. Bajnokság közben, kupadöntő előtt két nappal távozott Prakuraitis, ilyenkor nagyon nehéz átvenni egy csapatot, mert más az, amikor neked van egy elképzelésed és arra építesz. De bajnokság közben egy edzőváltás nem mindig befolyásolja pozitívan a játékosok teljesítményét. A Maros KK-nál ez hála a fennvalónak, fordítva volt…

– Önnek mik voltak az adui, hogy mindez sikerült a játékosokkal szemben?
– Nagyon jól ismertem a játékosokat, a kulcsembereket – itt gondolok Barróra, Martinicsre, Gajovicsra, Ivanovicsra , utóbbi sokat is segített nekünk a felkészülés szempontjából, mindamellett hogy sérült volt – , megkaptuk azt a taktikát, hogy ott támadjunk, ahol erősebbek vagyunk. Kihasználtuk Martinicsot, aki addig nem tudott igazán kibontakozni, ugyanis elődömnek, Prakuraitisnek más volt az elképzelése vele kapcsolatosan, hiszen ugyanis ő egy más felfogás szerint játsztatta, amiben nem volt Martinics a legerősebb, viszont Gajovicson is látszott, hogy életre kelt, nagyon jól teljesített. Mindenkit azon a poszton játsztattunk, ahol a maximumoz nyújtotta.

Dicséretet érdemel a Dzsungel közönsége

– A Dzsungel közönsége is részese a sikernek, hiszen minden találkozón odaadóan szurkolnak kedvenceiknek. Ezt lehetett érezni a pálya széléről?
–  A szurkolók mindig mellettünk voltak, ezt végig éreztük. Főleg akkor, amikor edzőváltás volt, majd kezdett jobban menni nekünk a játék, aztán előkerült a lokálpatriotizmus is belőlük, ezt a pozitív energiát a játékosok átvették, jobban összpontosítottak, a játék minősége is javult. Köszönjük nekik a drukkolást, jól esik nekünk a szurkolásuk, élvezet hazai pályán játszani!
Amúgy Nagyváradnak, illetve nekünk van talán a leghozzáértőbb, legkulturáltabb, legpéldamutatóbb szurkolótábora, és ez a döntő egy ünnepély volt mindkét város szurkolói számára, amiből csak a sport, a kosárlabda nyert.

Marasztalnák a kulcsfontontosságú játékosokat

– Egy régi aranymondás szerint könnyebb feljutni a csúcsra, mint ott maradni. Hogyan tovább, mi következik ezután, mi a következő lépés?
– Rövidesen leülünk a vezetőséggel és megbeszéljük, hogyan tovább. Itt gondolok a költségvetésre. És már segédemmel, Triffel ezen gondolkoztunk, mi a folytonosságra alapozunk, hiszen nagyon nehéz lenne, hogy újból a nulláról építsünk. Fontos, hogy a kulcsfontosságú játékosokra alapozzunk továbbra is, így minimum három alapembert (Martinics, Gajovics és Mohammed) ebből a csapatból megtartsunk – előbbi már szóbelileg beleegyezett, hogy Marosvásárhelyen marad – , persze a hazai játékosok szerződése is rendben van (itt főleg Polyákra és Lázárra gondolok), emellett a fiatalokra is nagy hangsúly szeretnénk fektetni. A távozók és az érkezők kiléte a következő hónapokban dől el, a Maros KK kerete augusztus első hetében gyűl össze.
A Maros KK a következő idényben nagy valószínűséggel részt vesz európai porondon, minden bizonnyal a FIBA Europe Cupban, hiszen a Román Kosárlabda Szövetség idéntől a bajnokságban az első négy helyen végzett együtteseknek már nem engedélyezi, hogy visszamondja az indulást.


Szászgáspár újabb szerződést írt alá

Szászgáspár Barnabás és George Trif marad a Maros Kosárlabdaklub edzőpárosa a következő idényre is, ismertették a klub honlapján a vezetőtanácsnak az együttes szakvezetésével kapcsolatos döntését.
Szászgáspár és Trif mellett az erőnléti edző, Liviu
Dumitru is újabb szezonra szóló felkérést kapott.


Share Button
Ennyien olvasták: 1140

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.