Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Ambrus Lajos és Ballai Sándor újra remekeltek a világbajnokságon

Czimbalmos Ferenc-Attila október 27, 2016 Sport
A román csapat tagjaiként Ambrus Lajos (balról a második) és Ballai Sándor (a harmadik) az idei világversenyen is dobogós helyen végeztek

A román csapat tagjaiként Ambrus Lajos (balról a második) és Ballai Sándor (a harmadik) az idei világversenyen is dobogós helyen végeztek

A marosvásárhelyi Ambrus Lajos és Ballai Sándor veterán birkózók arany-, illetve bronzérmet nyertek a hónap elején a lengyelországi Walbrzychban lebonyolított szabadfogású veterán birkózó világbajnokságon.

A két marosvásárhelyi többszörös világbajnok sportember tízedik világversenyükön vettek részt a veteránok között, és az előző évekhez hasonlóan az idén is három összecsapáson bizonyították, hogy korosztályukban a legjobbak közé tartoznak.

ambrus-lajos-1_1

Ambrus Lajos

A háromnapos rangos összecsapáson a házigazdák versenyzőin kívül számos országból, többek között Japánból, Mongóliából, Törökországból, Mexikóból, Franciaországból, Dél-Afrikából, Magyarországról, Ukrajnából, az Amerikai Egyesült Államokból és Angliából érkeztek versenyzők.

Ambrus mindenki ellen győzött, Ballai lengyel ellenfelétől kapott ki

A 70 éves Ambrus Lajos harmadik világbajnoki aranyérmét szerezte meg Lengyelországban a 60 éven felüliek 130 kilogrammos súlycsoportjában, miután mindhárom találkozón, magyar, orosz és a döntőben ukrán ellenfelét fektette kétvállra.

ambrus-lajos-3

Ambrus Lajos

A versenyről Ambrus így vélekedett:
,,Valóban nagyon felkészültem erre a világbajnokságra is, januártól naponta edztem az ötkilós súlyokat otthon, emellett sorozatban végeztem a fekvőtámaszokat. Szívós, jól felkészült ellenfelekkel küzdöttem Lengyelországban, de sajnálom, hogy Sanyi barátom csak a harmadik lett súlycsoportjában. De bízom abban, hogy jövőben újra mindketten világelsők leszünk” – mondta el Ambrus.
A négyszeres világbajnok Ballai Sándor az 50–55 évesek korosztályában a 130 kilogrammos kategóriában két győzelemmel és egy vereséggel a dobogó harmadik fokára állhatott fel, miután az elődöntőben nem tudta legyőzni a hazaiak kedvenc sportolóját, a volt olimpiai és világbajnok kötöttfogásos birkózót, Wronski Andrej Adamot.
„Kemény ellenfelekkel birkóztam, ami nem volt könnyű. Kicsit szomorú vagyok, hogy csak harmadik lettem, hiszen az első helyre számítottam, azonban a legjobb négy között nem volt esélyem a hazaiak kétszeres olimpiai bajnokával szemben, akire Lengyelországban nemzeti hősként tekintenek, és a helyszínen kétezer néző biztatta” – mondta a minap Ballai Sándor, aki megköszönte az edzőtársainak a kitartást és a segítőkészséget.

Ambrus Lajos fiatalon

Ambrus Lajos fiatalon

Éremgyűjteményük gazdagabb lett

A korát meghazudtoló fizikummal rendelkező Ambrus Lajos eddig háromszor állhatott fel a dobogó legfelső, négyszer a második és háromszor a harmadik fokára veterán világbajnokságon, míg Ballai Sándor gyűjteménye 4 arany-, 5 ezüst- és 1 bronzérem jelenleg.
A két marosvásárhelyi birkózó 2017-ben is részt szeretne venni a veterán világbajnokságon, amelyet a bulgáriai Plovdivban rendeznek.
A romániai küldöttség négy éremmel (két arany, két bronz) zárta a lengyelországi világbajnokságot, Ambrus Lajos és Ballai Sándor mellett az aradi Constantin Moldovean diadalmaskodott kategóriájában, míg a piteşti-i Szabó Attila a harmadik helyen végzett.

Ambrus sikeresebb veteránként, mint aktív sportoló korában

Aktív sportoló korában Ambrus Lajos négy világbajnokságon vett részt, a legjobb eredményeit Szófiában érte el 1971-ben, ahol az ezüstérmes lett, a budapesti, kanadai és csehszlovákiai világbajnokságokon pedig a 3–4. helyeken végzett.
Emellett hétszeres országos bajnoki címe van, 1972-ben részt vehetett a müncheni nyári olimpiai játékokon, ahol orosz birkózókkal kellett harcolnia. Elmondása szerint kemények voltak, mint a vas, így a 6. helyet sikerült elérnie. Balkán-bajnokságokon is diadalmaskodott, amúgy mindegyik érmének nagyon örvend, de a legjobban tetszik neki, hogy szépen csillog az összes arany.
Az aktív versenyzést 1980-ban hagyta abba, hiszen már nehéz volt leadni a kilókat a rangos versenyek előtt, aztán két gyermek édesapja is lett (Annamária és László), habár előtte 11 évig a válogatott tagja is volt. Az aktív sportpályafutásának befejezése előtt 2-3 évvel, fél normával már edzőként is tevékenykedett a Mureșulnál a néhai Bakó Györggyel, időközben az egykori Gloriánál dolgozott. Idővel teljes munkaidős foglalkozása lett a klubnál, ahol évekig a Ballai Sándor edzője volt, aki rávette, hogy részt vegyen a veterán birkózó világbajnokságokon.

 

Feleségét rendezi, főz, kertészkedik és komolyan edz

A felkészüléséről elmondta, hogy otthon sokat súlyozik, hetente mintegy 7 tonnát emel ötkilós súlyokkal, emellett esténként szokott szaladni a Víkendtelep körül. Próbálja a veterán versenyeken a fizikai adottságait kihasználni, ezért fontos számára a fizikai felkészítő, hisz akárcsak Ballai Sándornak, neki sincs hasonló súlyú edző ellenfele, így a fizikai erejét kell kihasználnia.
Mint megjegyezte, a birkózást nem tudja elfeledni, az a vérében van.
Otthon mintegy 10 éve beteg felesége, Magdolna ápolása tölti ki a hétköznapjai nagy részét, emellett szakácskodik, takarít, rendezi a háztartást, alkalomadtán pedig kertészkedik szülőfalujában, Nyárádszentmártonban, a szülői háznál.
Hogy mik a távolabbi tervei a sportpályafutásával kapcsolatosan? Egyszerű! Újabb veterán birkózó világbajnoki címek bezsebelése:
,,Remélem, hogy a következő 15-20 évben még sok veterán vb-címet fogunk megnyerni Ballaival” – mondta el kissé viccesen Ambrus Lajos.

Share Button
Ennyien olvasták: 952

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.