Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Az ASA a kiskorúak futballja kiválósági központjává válik

Központ augusztus 28, 2014 Sport

Az ASA a kiskorúak futballja kiválósági központjává válik

asa

Mint ismeretes, július végén Răzvan Burleanunak, a Román Labdarúgó-szövetség elnökének marosvásárhelyi látogatása alkalmával Claudiu Maior alpolgármester bejelentette, hogy városunkban hozzák létre Románia első labdarúgó-akadémiáját. Megkerestük a Marosvásárhelyi Labdarúgó-akadémia menedzserét, Cristian Valer Cherteşt, aki számos érdekes információval szolgált az ASA futball-akadémiájával és a kialakulóban lévő kiválósági központtal kapcsolatosan is.

 

Cristan Cherteş elmondta, hogy miután az ASA feljutott az 1. ligába, megváltozott a klub adminisztratív vezetése is, de az ASA Ifjúsági és Gyermekközpontjának a koordinátora továbbra is Andrási Alexandru marad, akinek alárendeltségébe 11 edző fog tartozni, akik 13 korcsoportba sorolt gyereket edzenek.

Ezek közül a legújabb, a még formálódóban lévő 2008-ban született gyerekek korcsoportja, ahol Aurel Pâslaru edző tevékenykedik, míg a labdarúgóközpont erőnléti edzője Darius Miclea (mindkettő az egykori ASA Armata neveltjei) lesz. Egyébként az ASA futball-központjában 280-300 gyermek focizik.

Cherteş a Központnak elmondta, a marosvásárhelyi klub ifjúsági központja olyan anyagi bázissal rendelkezik, amely az országban csak nagyon kevés klubnak adatott meg, majd így folytatta:

– Célkitűzésünk, hogy minél több helyi, Maros megyei, erdélyi tehetséges gyereket irányítsunk a kiválósági labdarúgó központ felé, amely szeretnénk, hogy a legjobb és a legismertebb legyen a környéken. Ezután is a legtehetségesebb gyerekeket várjuk klubunkhoz, ahol lehetőséget biztosítunk a teljesítménysport űzésére. Közülük évente 3-4, általunk formált, tehetségesebb kerülhet a nagycsapathoz.

Ugyanakkor szeretnénk szponzorokat is szerezni, de elmondhatjuk, hogy mindenféle beiratkozási összeg nélkül biztosítani tudjuk a kiválasztott gyerekeknek a felszerelésekre, a labdákra, a szállításra meg az 1. ligás mérkőzések belépőire szükséges összeget. Sőt, a más városokból jövő tanulók számára biztosítjuk a szállást, az étkezést és a gyerekek iskoláztatását is Marosvásárhelyen.

A kialakulóban lévő Erdélyi Régióhoz tartozó marosvásárhelyi kiválósági labdarúgóközpontról (amely az ASA sportbázisát és a víkendtelepi labdarúgó akadémiát öleli magába) Cristian Cherteş megjegyezte, hogy szoros partnerségben fog működni az ASA labdarúgóközpontjával, amelyhez mintegy nyolc megye fog tartozni. A kísérleti jellegű projekt szerint a másik hasonló kiválósági központ Temesváron lesz, idővel majd lehet nyolc hasonló az országban.


A helyi polgármesteri hivatal tulajdonában lévő, egykori ligeti pályáról Cherteş megjegyezte, hogy az RLSZ segítségével lesz felújítva (a föderáció a gyepszőnyeget varázsolná újra).

Milyen lesz a kiválósági központ?

Mint korábban a sajtóban megjelent, a Marosvásárhelyen létrejövő kiválósági központban kialakítanának egy gimnáziumi osztályra való keretet a majd ide tartozó megyék tehetséges fiataljaiból, ami egyelőre 25 kilencedik osztályos tanulóból állna össze. Az RLSZ kiemelt partnere lenne a polgármesteri hivatal és a helyi tanács mellett a marosvásárhelyi Szász Albert Sportiskola is. A központ csak 2015 szeptemberétől indulna be, hiszen emiatt növelni kell majd a líceum beiskolázási keretét, ugyanakkor biztosítani kell a más megyéből érkezők számára a bentlakást, ellátást is, mivel négy éven belül a teljes középiskolai osztályokra bővítik a keretet. A sportbázisok sincsenek rendben teljes mértékben, de az RLSZ elnöke a júliusi, Marosvásárhelyen tett látogatása során ígéretet tett arra, hogy a szövetség fejlesztési alapjából finanszírozzák majd a ligeti Bölöni László stadiont (ahol majd a Központi Régió gyerekeinek válogatására is sor kerül), valamint a jelenlegi ASA-labdarúgópálya felújítási munkálatait.

Az RLSZ főtitkára, Gheorghe Chivorchean akkor azt is hozzátette, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra is, hiszen valóban azt szeretnék, hogy azok a kiváló labdarúgói készséggel rendelkező diákok, akik ebbe az elitképzőbe járnak majd, ne csak a sportban jeleskedjenek, hanem a 12 osztály után egyetemet is végezzenek, a labdarúgó-karrier utáni jövőjüket is szeretnék biztosítani, hiszen Marosvásárhely jó hely oktatási szempontból is.

Az oktatással kapcsolatosan a főtitkár ugyanakkor elmondta, átszervezés alatt áll a szakszövetség, ennek alapján jövőtől beindítanának egy edzőképző iskolát is, ahol kizárólag olyan trénereket készítenek fel, akik ezekben a központokban dolgoznak holland, francia és angol módszer szerint. Olyanokat szemeltek ki, akik nagy európai csapatoknál segédedzőként, vagy a technikai személyzet tagjaiként dolgoztak, ugyanakkor gondoltak arra is, hogy sportmenedzseri képzéssel is foglalkozzanak. Mindenképpen felkarolják a helyi edzőket, hiszen ők ismerik a legjobban a jelenlegi körülményeket, a diákok, az ifjú labdarúgók képességeit.

Chivorchean azt is elmondta akkor, hogy jelenleg a 16 év fölötti játékosok szabadon oda igazolnak, ahova akarnak. Azzal akarják ezt a szabályt megváltoztatni, hogy a kiválósági központokba kerülő fiatalokkal már 14 éves korukban olyan szerződést kössenek, ami biztosítja, hogy valamely labdarúgóklubhoz való leigazolásukat követően, három évig ott kamatoztathassák tudásukat. Természetesen azt is szorgalmazni fogják, hogy elsősorban az őket felfedező kluboknál maradjanak. Megjegyezte, a rendszerváltás után (mintegy 25 éve) ez sem volt pontosítva az RLSZ keretén belül, és most remélik, hogy az egész átigazolási rendszert megreformálják.

Ami a kiválósági központ bázisának fejlesztését illeti, Răzvan Burleanu nem zárkózott el az elől sem júliusban, hogy akár uniós pályázatokkal találják meg azokat a forrásokat, amelyekkel kiegészítik majd a szükséges jövedelmet, ez akár társadalomvédelmi jellegű is lehet.

Az akkori találkozó következtetéseként az RLSZ elnöke és Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea is megerősítették, hogy mind az együttműködési szerződés, mind a központ intézményi felépítése és működtetése követendő példaként szolgálhat, akár más sportágakban kiépítendő hasonló központoknak. Răzvan Burleanu külön kiemelte azt a nyitottságot, amellyel a város fogadta az RLSZ elképzelését, és ez garantálhatja, hogy meg is valósulhat mindaz, ami akkor elhangzott.

Csíki Zsolt, a Szász Albert Sportlíceum igazgatója egy helyi sajtóorgánumnak megjegyezte, hogy a kiválósági központ fellendítheti a líceumbeli oktatás minőségét is, hiszen a diákok motiváltabbak lesznek azáltal, hogy látják, van értelme sportkarriert építeni hazánkban. Ennek egyik jó előfeltétele az is, hogy a líceum csapata nemrég benevezhetett az országos bajnokságba.

Csíki hozzáfűzte, valójában több olyan vetülete van az együttműködési szerződésnek, amelyet mérlegelni kell, ezek közül megemlítette azt is, hogy csak olyan átigazolással jöhetnek a központba a diákok, amely lehetővé teszi számukra, hogy az általuk más líceumokba betöltött helyet is fenntartsák, mert adott esetben – ha nem felel meg a kiválósági központ követelményeinek – a sportolót visszaküldhetik.

Ugyanakkor az is jó lenne, ha a központ egy olyan bentlakást működtetne, a helyi iskolával közösen, amelyet nemcsak a labdarúgóközpontban edző diákok használnának, hanem vakációban, vagy akár hétvégente olyan líceumi sportolókat fogadnának, akik valamilyen városunkban megszervezett versenyen vesznek részt, és persze az iskolákat tanerőkkel is ki kell egészíteni – mondta el az igazgató, aki biztos abban, hogy garantálják majd mind a minőségi oktatáshoz, mind az elit labdarúgó-felkészítéshez szükséges körülményeket a létesítendő központban.  

A minap egy központi sportlap információja szerint Răzvan Burleanu azt nyilatkozta, hogy egy fölöslegesen felépítendő mogoşoaiai sportcsarnok helyett, a marosvásárhelyi kiválósági labdarúgóközpont felé irányítanának 600.000 eurót, amely összeg a helyi labdarúgóbázis modernizálásához vezethet.


Share Button
Ennyien olvasták: 663

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.