Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

Az ASA lánycsapata beolvadt a Ladiesbe

Czimbalmos Ferenc-Attila május 3, 2018 Sport

Csődbejutása után a Marosvásárhelyi ASA lányegyüttese a második ligás, szintén helyi Ladies alakulatával fuzionált, így Ladies néven szerepelnek a 2. ligás bajnokságban, amely a tapasztaltabb, volt ASA-s játékosokkal kiegészülve megerősödött. A Ladies elnökével, a nyárádszeredai Novák Vilmossal az együttes körüli hírekről, ugyanakkor a csapat célkitűzéséről beszélgettünk.

A Ladies célkitűzése, hogy megmeneküljön a kieséstől

– Jó hír a vásárhelyi labdarúgó-szurkolóknak, hogy az ASA lánycsapata nem bomlott fel, azaz nem széledtek szét a játékosok, ugyanakkor a Ladies szemszögéből is pozitív fejlemény, hogy megerősödött a csapat.
– A Ladies szempontjából azt tartom jó dolognak, hogy a tavaly felbomlott ASA-tól a lányok hozzánk igazoltak. Ez azért is jó, hiszen azok az anyagi problémák, amelyek az ASA-t gyötörték, nálunk nincsenek jelen. A Ladies klub vezetősége beszélt a lányokkal, elmagyaráztuk nekik, hogy mi amatőr egyesület vagyunk, amely lehetőséget teremt számukra, hogy játszanak, felfigyeljenek rájuk, s majd ha lejár a bajnokság, és sikerül megkapaszkodnunk a másodosztályban, akkor majd beszélhetünk a további célkitűzésekről.
Eddig az ifiegyüttessel játsztunk a 2. ligában, de az ASA-tól jött tapasztaltabb lányokkal ötvözve, az együttesünk jobb teljesítményt nyújtott eddig is, és nyújthat tovább is a tavaszi idény során.

Novák Vilmos

– Ez úgy érthető, hogy a Ladiesnek a jelenlegi célkitűzése, hogy megmeneküljön a kieséstől?
– Igen, hisz reményeink szerint számunkra az egybeolvadás sikeres lépés lesz. De megjegyzem, hogy minden második ligás alakulat az anyagiakkal küzd elsősorban, azzal együtt, hogy mindenki erősített is a téli szünet alatt.
A 2018–2019-es évadtól a csapatnak új célkitűzése lesz

– Kik a legnagyobb vetélytársai a Ladiesnek a második ligában a kiesés elkerüléséért folyó harcban?
– A nagybányai Independenţa az éllovas, de április 29-én a XI. fordulóban ellenük 2–2-es döntetlent értünk el Nagybányán Alina Boroş két találatával, előtte pedig az aradi Piros Security Lioness SE otthonában is 2–2-es döntetlenre játszottunk, viszont hazai pályán 19–0-ra legyőztük a borosjenői SK-t.
Három fordulóval korábban még sereghajtók voltunk nulla ponttal, most pedig a nyolc együttes közül a hatodik helyen állunk 5 ponttal, magunk mögé utasítva a két kiesőjelöltet, az alsólugosi Sportingot és a borosjenői SK-t. Május 6-án a székelyudvarhelyi Vasas Femina otthonában játszunk, míg május 20-án, hazai pályán a kolozsvári Olimpia Star együttesét fogadjuk. Úgy gondolom, hogy ezzel a csapattal képesek vagyunk megkapaszkodni, hiszen a jelenlegi játékoskeret jelentős része az első ligából került ide.

– Ha megmenekülnek a kieséstől, akkor a vezetőség új célokat fog kitűzni?
– Igen, akkor a felnőttegyüttesnek lesz egy újraértékelése, és más célt tűzünk ki. De egyelőre a lányok a Ladiesnél vannak leigazolva a bajnokság végéig. A játékosok amatőrök, de ha felmerül a profi szerződés lehetősége előttük, mi nem álljuk útját.

Székes Károly

A jelenlegi edző

– Ki edzi jelenleg a felnőttegyüttest?
– A csapatot nyilván nem a klub vezetősége állítja össze, hanem a klub új edzője, az ASA-tól érkezett Székes Károly. Akik megütik az edző által kért és követelt standardot, azok játszanak, de a gyengébb képességű játékosok is bizonyíthatnak, hogy bejussanak a kezdő tizenegybe, így a konkurencia megvan a csapaton belül. Edzéseket hetente ötször tartunk a Sziget utcai műfüves pályán, amelyeken mintegy 22-24 lány vesz részt, de rövidesen külön edzéseket tartunk a nagycsapatnak és a 2003 után születetteknek is.

Boros Alina Daniela még az ASA-színeiben

– Megmarad a serdülő csapat is?
– Persze. A lányok a csapaton belül tovább formálódnak, fontos, hogy játéklehetőséget kapjanak a kisebb, 8+1-es bajnokságban. Amikor felnőnek majd, akkor készek lesznek a bevetésre. Jó csapatunk van ott, őket is Székes Károly edzi, de továbbra is Székely András a sportigazgatónk.

– Hol kerül sor a Ladies hazai találkozóira?
– Akárcsak eddig, a hazai meccseket a nagyadorjáni Dorman-sportbázis egyik, kitűnő gyepszőnyegű pályáján rendezzük. Elmondhatom, hogy a hazai mérkőzések előtt egy rövid edzőtábort is szervezünk annak ellenére, hogy a lányok nagyrésze dolgozik.

Szponzort keres a Ladies

– Hogy állnak anyagi szempontból?
– A gond számunkra az, hogy nincs a csapatnak egy hivatalos szponzora, hiszen a megyei tanácsnál megpályázott projektekből élünk már évek óta, de ezekből nem könnyű fizetni a játékvezetőket, a mentőt, az edzőket, a lányokat, ugyanakkor a szállításra és a kiszállásokra is pénz kell.
Egy mérkőzés költsége 700 lej kör vannak, emellett a lányok edzőtáborát, az étkezésüket és elszállásolásukat még nem számoltuk hozzá. Tudjuk, hogy a szponzor csak akkor jön, ha eredmények van, de ennél a klubnál azok csak most következnek. Örvendenénk, ha valaki helyi, tőkeerős, sportszerető személy társulna az együttesünkhöz.
– Gondolom, hogy fontos a Ladies klub szemszögéből is, hogy megmaradjon és tovább fejlődjön a női futball városunkban.
– Valóban, hiszen ennek a sportágnak most már hagyománya van. Mi egyelőre ezen a vonalon haladunk tovább, hogy a helyi, tehetséges lányokat a labdarúgás felé irányítsuk, ahol ők fejlődhetnek.


A Ladies egyik célkitűzése a fiatalok nevelése

Székely András, sportigazgató

Az ifjúsági bajnokságban játszó, azaz 2003 után született játékosokról Székely András, a Ladies sportigazgatója a következőképpen vélekedett:
– Az ifibajnokságban 15 év alattiak játszhatnak. A bajnokság területi tornákból áll. A Ladies az ősszel már szervezett egy tornát Nagyadorjánban, ahol Udvarhelytől kikaptunk, de Brassóval 2-2-re játsztunk, de még két torna van hátra, ahol minden csapat mindenkivel fog játszani kétszer. Esélyeink vannak, fontos lenne a 2. helyet megszerezni: a Brassót meg kell vernünk a visszavágón, Beszterce ellen is győznünk kellene a hátralévő két tornán, hogy eljussunk az országos döntőre, amelyet júniusban szerveznek meg. Amúgy 6 hasonló csoport van Romániában, minden csoportból az első két helyezett megy tovább, így 12 csapatos lesz a döntő. A tavaly a döntőre Udvarhelyen került sor, még nem tudni, hogy idén hol lesz

– mondta el Székely.
Arra a kérdésre, hogyan látja a Ladies jövőjét, a sportigazgató így értékelt:

– Jelen pillanatban a marosvásárhelyi női foci jövője ezekre a lányokra támaszkodik. Én azt látom, hogy sokkal nagyobb odaadással, bizonyítási vággyal játszanak, nagy a konkurencia a csapaton belül, de Székes Károly, a Ladies jelenlegi edzője is meg van elégedve velük.

Share Button
Ennyien olvasták: 1325

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.