Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Az MSE gyereklabdarúgói előtt szép jövő áll(hat)

Czimbalmos Ferenc-Attila szeptember 19, 2019 Sport

A Marosvásárhelyi MSE három tehetséges, 2010-es korosztályú gyereklabdarúgója – Selyem Balázs, Muzsnai-Magyarossy Róbert és Molnár-Tamás Bence – nem csak ügyes futballisták, már több alkalommal szerepeltek kölcsönben más együtteseknél is: a vásárhelyi Academia Muresul, meg a Csepel színeiben is játszottak néhány rangos nemzetközi futballtornán, ahol európai és világhírű alakulatok ellen léptek pályára.

Muzsnai-Magyarossy Róbert, Selyem Balázs és Molnár-Tamás Bence

Pitchoun’s Cup és Brussels Cup

A három vásárhelyi gyerekfutballista a tavaly a budapestiekkel brüsszeli és a marseilles-i, hasonló korosztályú gyerekeknek kiírt nemzetközi labdarúgótornán, a Brussels Cup-on és a Pitchoun’s Cup-on vettek részt, ahol nem csak a Csepel erősségei voltak, de egy hajszálon múlott a továbbjutásuk a nyolccsapatos csoportból, ahonnan csak két együttes ment tovább, így a Csepel mindkétszer a harmadik helyen végzett.

Mint Molnár-Tamás Bence édesapja, László elmondta, a marseilles-i Pitchoun-kupán 48 klub együttese vett részt két korosztályban – a nyolc- és kilencévesek kategóriájában –, négyfordulós selejtező rendszerben zajlott a torna, és minden fordulóból csak a legjobbak jutottak tovább. A 48 alakulatot hat csoportra osztották, így minden csapat legalább hét mérkőzést játszhatott. A marosvásárhelyi srácok kitettek magukért: Molnár-Tamás Bence kapusként segítette a csapatot, Muzsnai-Magyarossy Róbert hátvédként rombolta az ellenfél támadásait, míg a csodacsatár Selyem Balázs góljaival járult hozzá a sikerekhez. A FC Porto, Sparta Prága, Olympique Lyon, Montpellier és a Nizza voltak a Csepel ellenfelei a csoportkörben, illetve a turné részeként szervezett barátságos mérkőzéseken, így a nevek is jól példázták a torna színvonalát.

Zöldben az MSE játékosai a Csíkszereda elleni helyosztó mérkőzés után

Molnár azt is elmondta, hogy kiválóan szervezett torna volt, hiszen a mérkőzéseket hat, kifogástalan minőségű pályán játszották, emellett minden játékosnak ingyenesen biztosították az étkezést – viszont a szülőket nem engedték a pálya közelébe, csak a lelátóra, ahová csakis biztonsági ellenőrzést követően juthattak – , emellett a résztvevő csapatokat nem kisebb személyiség üdvözölte, mint Bacary Sagna, a francia válogatott jobbhátvédje, aki az Arsenal és a Manchester City színeiben érte el pályafutása legnagyobb sikereit.

Bence édesapja azt is közölte a Központtal, hogy a tehetséges marosvásárhelyi gyerekekkel erősített Csepelnek sikerült megvernie Brüsszelben és Marseilles-ben is az Olimpique Lyont, a Sparta Prágát Marseilles-ben, de a legnagyobb élmény az volt, amikor az Ajax-szal voltak egy csoportban, Brüsszelben, és 1–0-ra vezetve még rúgtak egy gólt, majd egy bírói tévedés után egy ötperces rövidzárlat következett, majd fordított az Ajax és tornagyőztes lett.

A Molnár apuka szerint pozitívumként kell elkönyvelni azt is, hogy a gyerekeket felismerték a brüsszeli torna után az Ajax edzői és vezetői, ezzel elismerve játéktudásukat, viszont azért is hívták másodszorra is őket a Csepelt erősíteni, mert a gyerekek – akik kétszeres korosztályos megyei bajnokok, a két évvel nagyobb 2008-as nyolccsapatos korosztályú megyei bajnokságban az 5. helyen végeztek, de már nem egyszer megfordultak a 2009-es korosztályúaknál is – , 20 hónap alatt hétszer voltak Debrecenben tornán, ahová már hazajárnak, így már ott felfigyeltek rájuk.

Amúgy ezek a gyerekek a minap Marosvásárhelyen immár hagyományosan megrendezett színvonalas labdarúgó-tornán, az Eon Kinder Kupán az 5. helyezést érték el az MSE korosztályú együttesével, hiszen 6 mérkőzésből 5 győzelemet szerezte, a gólarányuk pedig 24:5 volt, a helyosztót pedig a Csíkszereda ellen játszották.

Molnár-Tamás Bence

Nem csak jól futballoznak, de éltanulók is

A legérdekesebb az, hogy mindhárom gyereklabdarúgó jól teljesít az iskolában is, hiszen mint köztudott, a csapatsportok jó hatással vannak a gyerekek iskolai tanulmányaik teljesítésére.
Molnár-Tamás László viszont megjegyezte, hogy a velük egykorú nyugat-európai klubok gyerekei sokkal jobban állnak úgy fizikálisan, mint technikailag és koncentrálás szempontjából is, viszont ha valaki azt akarja, hogy legyenek belőlük jó futballisták, akkor már idejében el kell kerüljenek egy európai topcsapathoz. Sajnos náluk nyelvi gondok is felmerülnek, hiszen ha most elkerülnének külföldre, akkor gond lenne a kommunikálás, viszont az UEFA egyik törvénye szerint 12 év alatt még nem lehet szerződtetni őket külföldre. Csak úgy lehetne, ha itt hagynák jelenlegi klubjukat és családostól (vagy egyik családtag) kiköltöznek külföldre és a gyerek követi a szüleik példáját, ami mindkét félnek nagy megpróbáltatás lenne. De amúgy jó úton haladnak ezek a gyerekek, mert mindenhol felfigyelnek tehetségükre. Velük kapcsolatosan még az is érdekes dolog, hogy nem csak ők, de a szüleik is jó viszonyt ápolnak egymás közt.

Molnár szerint a Marosvásárhelyi MSE korosztályos együtteseinél több ügyes és tehetséges játékos rúgja a bőrt, akikről még hallani fognak.

Egy biztos: a léc magasan áll, Marosvásárhelyen is látható már, hová kell eljutni…

Share Button
Ennyien olvasták: 2035

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.