Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Bajnok, akinek hivatása volt a színjátszás

Czimbalmos Ferenc-Attila február 25, 2016 Sport

Interjú Apostolache Kiss Andreával

Kiss Andrea_2015.07.31_09

A Marosvásárhelyen élő 28 éves Apostolache Kiss Andrea az egyetlen olyan személyiség, aki színésznőből lett világhírű teljesítménysportoló, hiszen 2015-ben a harcművészetek wushu-kungfu irányzatának a taijiquan és taijijian próbáin három aranyérmet szerzett, így megnyerte a kötelező és a szabadon választott gyakorlatokat. Emellett többszörös országos bajnok, román kupagyőztes és Balkán-bajnok is. Eredményeinek köszönhetően 2015-ben is az év legjobb Maros megyei sportolója címet nyerte el.

Kiss Andrea_2015.07.31_12

Mint köztudott, Andrea a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen Harsányi Zsolt színészosztályában végzett, sőt mesterizett is ezen a szakon, ezenkívül énekelt és táncolt, valamint színdarabokban, zenés előadásokban lépett fel.
A 2010–2011-es évadban Tasnádi István Finito című verses komédiájában mutatkozott be Reszlik Hajnalka Myrtill, a riporter szerepében, aztán volt Iszméné Szophoklész Antigoné című tragédiájában, majd játszott a Liliomfi vígjátékban (Erzsi), a Bye, Bye, Amerikában is a Yorick Stúdió színpadán, de a legjobb szerepet az Én és a kisöcsém előadásban nyújtotta, amit Parászka Miklós rendezett. Emellett szerepelt a Stúdió Színházban, a Hahotában, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban is vállalt szerepeket, sőt a férje, Zeno Apostolache által irányított Kush-Kush World Music Band világi zenét játszó együttesben is énekelt.
Andreát a színjátszásról kérdeztük.

Kiss Andrea_2015.07.31_14

– Színésznőből lett élsportoló 2014-ben. Hogyan emlékszik vissza régi pályájára?
– 2011-ben, amikor a mesteri másodévet befejeztem, azon gondolkoztam, hogy színésznő legyek, vagy valami más, de akkor még nem tudtam dönteni. Különleges volt a színiakadémián eltöltött 5 év, amiben volt jó is meg rossz is, nehézségek és nagyon szép pillanatok is, de rengeteget tanultam ott, és sikerült saját magamat felkészíteni arra, amivé idővel lettem.

Apostolache Kiss Andrea-1

– Mik voltak azok, amiket elsajátított színművészeti hallgatóként, aztán színésznőként és idővel sikerült hasznát vennie az élsportban is?
– A színház nem csak abból áll, hogy a színpadra lépek és elmondom a betanult szöveget, hiszen nem elég a tehetség és a memóriakészség, nem elég az, hogy mindent kívülről megtanuljunk. Ehhez adódik az a rengeteg munka is, amely a szakmát jelenti és a lényeget: úgy megalkotni a szerepet, hogy hiteles legyen. Fel kell készülni emberként és szereplőként is, hiszen nagyon könnyen bele lehet esni a szereplő világába, ha nem vagy elég tapasztalt. Ezen én is átestem. Valószínű, ha tapasztaltabb vagyok, sok mindent egyszerűbben tudtam volna megoldani.
Szavalni, énekelni tanultam a színiakadémián, közben mozgást, szövegmondást tanultunk, ritmus­készséget és memóriát is fej­lesztettünk, és ezeket folyamatosan gyakoroltuk, akár a sportban. Tehát rengeteg munka van a háttérben mind a sportoló, mind a színész karrierjében, amibe én „belekóstoltam”. Nagyon sokat segített a színház, de ugyanakkor sokat el is vett tőlem, mert az egyéniségemet próbálták megváltoztatni. A mentális és mozgáskoordinációs készségeket felhasználtam a taijiquan komplex gyakorlataihoz, erre az alapra kellett felépíteni rengeteg munkával mindazt, ami a sikeres versenyzéshez szükséges.

Apostolache Kiss Andrea-szinesz-2
– Nem akart hivatásos színészként dolgozni Marosvásárhelyen?
– Egy időben arról volt szó, hogy én is a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának a tagja leszek, de idővel igazgatóváltás történt, és az új vezetőség nem tartott rám igényt. Akkor kezdtem el a Hahotában játszani, Csíkszeredában is felléptem szerződéses alapon, és az Arielben is játszottam néhány darabban. Néha adódnak az ember életében különleges lehetőségek. Nekem adódott egy ilyen még elsőéves színjátszó koromban. Kaposvárra kerültem egy diákcsere program révén, de az egyetem vezetősége másokat választott ki. Ha akkor elmentem volna Kaposvárra, talán most Magyarországon színésznőként keresném a kenyerem. Így visszagondolva már látom, hogy ennek így kellett történnie, mert ha elmegyek, nem kerülök kapcsolatba a teljesítménysporttal.

Apostolache Kiss Andrea-szinész

– Melyik volt a kedvenc előadása, szerepe?
– Az Én és a kisöcsém című darabot – amelyben a Vadász Frici szerepét játszottam –, a mai napig is szívesen megnézem.

Kiss Andrea 2015.07.31 103

– Jelenleg is figyelemmel követi a marosvásárhelyi színházi életet, a művészet világát városunkban?
– Igen, főleg a világhálónak köszönhetően. Amúgy mindenkit ismerek a Nemzeti Színháztól, de figyelemmel követem az erdélyi román és magyar színjátszást is.
Kiss Andrea 2015.07.31 102

– Ha majd abbahagyja a sportolást, visszatér a színpadra?
– Nemrég beszélgettem erről a mesteremmel, Horváth Attilával és Zénóval, a férjemmel is. Egy ideje kiléptem a színház világából, de nincs kizárva, hogy évek múlva egy előadásban foglaljam össze az életem, a színészi karrierem, a sportolói pályafutásom, persze zenével körítve. De visszatérni, hát nem igazán vonz…

Apostolache Kiss Andrea a Kush kush zenekar szólistájaként

Apostolache Kiss Andrea a Kush kush zenekar szólistájaként

– Mint ismeretes, ma este kezdődik Marosvásárhelyen a Magyar Filmnapok rendezvénysorozat a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a marosvásárhelyi K’ARTE Egyesület közös szervezésében. A Művész Mozi Nagytermében ma este 21 órakor a Saul fia című drámát vetítik. Ön jelen lesz az eseményen?
– Igen, szeretnék ott lenni a Saul fia című film bemutatóján. Amúgy örvendek és büszke vagyok arra, hogy az erdélyi színházi élet és filmvilág meg tudott mutatkozni a nagyvilágban, ami különleges és figyelemre méltó.

Kiss Andrea-1

– Ha idővel ön is kapna egy felkérést meghívást egy filmszerepre, elfogadná?
– Ezt most még nem tudhatom. Talán ha egy jó szerep lenne és a film rendezői elfogadnák a feltételeimet, akkor esetleg…

Végezetül Andrea mesterét, minden idők legsikeresebb marosvásárhelyi edzőjét, Gombos Csaba, Gombos Attila, Traian Rus, Cătălin Hallai, Papp Csaba és Mátyus Ervin egykori világbajnokok hajdani edzőjét, Horváth Attilát kérdeztem jelenlegi tanítványa színészi készségeiről.

Apostolache Kiss Andrea-2

– Andrea jó színésznő és mindig teljes odaadással játszott a színpadon. A versenypáston a színészi adottságait is használja, viszont nem színészkedik. Az én küzdőiskolám tanítványai soha nem alapoztak arra, hogy színészkedjenek a versenyeken. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, mi a kitartást, a komolyságot, az odaadást és a munkát helyezzük előtérbe, persze emellett fontos a koncentrálóképesség, a lazítás, a belső izgalom megfékezése, a teljesítménycentrikusság is.
A versenyeken elért eredményeit és a felkészülést megkönnyítette, hogy Andreának nagyon jó a memóriája, könnyen tanul, képes mentálisan koordinálni a mozgásokat, stresszhelyzetben is jól teljesít.

Share Button
Ennyien olvasták: 1540

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.