Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Bajnoki címmel felérő második hely

Központ május 15, 2014 Sport

Bajnoki címmel felérő második hely

A Hargitai Megyei Női Kézilabda bajnokság 9. teremtornájának zárófordulójában a marosvásárhelyi Gedeon Richter együttese 26-20 (14-10) arányú vereséget szenvedett a Székelyudvarhelyi KF együttesétől, így elvesztette a bajnoki címet. A sorsdöntő találkozón sérülés miatt nem játszhatott a vásárhelyi csapat két meghatározó játékosa, Biró (Peres) Zita és Ința Alina sem, akiknek hiánya sokat nyomott a latban. Biró (Peres) Zitával a minap az elvesztett találkozóról, egyben a bajnokságról és nem utolsó sorban a Gedeon Richter csapatáról beszélgettünk.

   

 

– Gratulálok a második helyhez, habár kicsit szomorúnak látszol…

– Köszönöm, elismerem, bánt, hogy nem tudtunk győzni és megszerezni a bajnoki címet.

– Gondolom, számított az is, hogy sem te, sem Ința Alina nem lehettetek a pályán azon a fontos találkozón?

– Valóban, hiányunk befolyásolta a csapat játékát, habár a lányok mindent megtettek a győzelemért, amit végül nem sikerült megszerezni. A gond az volt, hogy nem tudtunk ellentámadásba lendülni, általában Alina meg én voltunk azok, akik az akciókat gólokra váltottuk. Mivel az SZKF nagyon jól védekezett, minden gólért erősen megszenvedtek a csapattársaim. El kell ismernünk, hogy a székelyudvarhelyi együttes jól játszott, s nemcsak ellenünk, hanem a bajnokság során végig, tehát megérdemelte a bajnoki címet. Ahogy mondják, veszíteni is tudni kell…

– Mint értesültem róla, elnyertétek a Fair play-díjat, ami dicséretes dolog.

– Igen. A bajnoki címért folyó harcban sokan szurkoltak nekünk, jól érezhető módon tisztelnek, szeretnek minket. Ne értse félre senki: örvendünk, hogy másodikak lettünk, büszkék vagyunk magunkra, játékosokra, az edzőnkre, a szurkolóinkra meg a támogatóinkra is. Ne felejtse, mindenikünk számára a kézilabda egy hobbi, a munka mellett, után hódolunk neki. Sokszor 8-12 órai munka után megyünk edzésekre, a mérkőzésekre való anyagiak nagy részét is a saját zsebünkből álljuk.

   


– Hogyan értékeled a játékvezetést?

– A 9. forduló első találkozóján 37-17 arányban nyertünk a csíkszeredai NKSZ ellen. Azon a mérkőzésen a játékvezetők jól bíráskodtak, míg a Székelyudvarhely elleni találkozón a bíráskodás jobb is lehetett volna. Kulcsár László edzőnk szerint 4-5 gólt le lehetett volna számítani…

–  Milyen a kapcsolatotok Kuli bácsival?

– Kiváló! Neki köszönhetjük azt a harci és csapatszellemet, ami az együttesen belül uralkodik. Amikor kell, szigorú velünk, de éppen úgy „puha” is tud lenni, amikor szórakozásról van szó. Határozottan győzelmet követel tőlünk minden meccsen. Taktikailag sok mindenre megtanított, aminek hasznát vesszük. 1992-ben az ISK ifi csapatával sikerült begyűjtenie a marosvásárhelyi kézilabdasport mindmáig utolsó érmét, egy bronzot az országos bajnokságon. Az együttes tagjainak többsége aztán a hajdani Elektromaroshoz igazolt, ahol a klub felbomlásáig, 1995-ig játszottak. Utána sajnos sokan abbahagyták a versenysportot, voltak, akik tovább folytatták, majd 2010-ben néhányan elhatározták, hogy újra edzésbe állnak, így alakult meg a Gedeon Richter.

– Mi lesz a csapat célkitűzése a következő bajnoki évadban?

– Újra benevezünk a bajnokságba, és természetesen meg szeretnénk nyerni, legalábbis mindent elkövetünk annak érdekében. Ugyanakkor szeretnénk új, helyi játékosokat is a csapathoz hozni, de erről még nem szeretnénk nyilatkozni.

– Eddig az általatok megszervezett hazai fordulók mérkőzéseire Szovátán került sor. Van esély arra, hogy rövidesen Marosvásárhelyen játszatok?

– Igen, minden esélyünk megvan erre. Eddig ugyan nem egyeztek bele a Hargita megyei csapatok a távolságok miatt, de most, hogy idővel megismertek, megszerettek minket, reméljük, beleegyeznek. Ha erre sor kerül, akkor valószínű, hogy az általunk szervezett forduló mérkőzéseire a Marosvásárhelyi Szász Albert Sportlíceum termében kerülne megrendezésre. Ehhez Csíki Zsolt iskolaigazgató, aki csapatunk egyik lelkes szurkolója, megígérte támogatását.

– Zita, eddigi beszélgetéseink alkalmával többször említetted, hogy ti a kézilabdát kedvtelésből űzitek, ami a legfontosabb elfoglaltság mindnyájatok számára a család után. Egy bajnoki fordulóra hajnalban indultok itthonról, délelőtt meg délután lejátszotok két mérkőzést, este későn kerültök vissza, így vasárnaponként kevés időt vagytok a családotokkal. Hogyan viszonyulnak ehhez a családotok férfi tagjai?

– Megértőek, támogatnak minket. Habár beismerem, voltak esetek, amikor fejmosást kaptunk tőlük, hogy „miért kell ezt folytatni?”. Mi is megértjük őket, de megyünk előre, nem adjuk fel. A hobbink pozitív és szép oldalát nézzük ezután is!

 

Az utolsó fordulóbeli két mérkőzésen a következő kézilabdások szerepeltek a Gedeon Richter színeiben: Jámbor Margit, Zsók Gyöngyvér és Covrig Dana-kapusok; Evi Mihaela, Moldovan Annamária, Dan Melinda, Conțiu Loredana, Ormenișan Veronica, Kádár Kinga, Farkas Krisztina, Cerghizan Anamaria, Vasilescu Erzsébet, Șerban Rozália, Orbán Mária, és Sălăgean Ana-mezőnyjátékosok.

A bajnokság legjobb játékosának a szervezők Gagyi Erikát (Zetelaka) választották, aki egyben elnyerte a gólkirályi címet is (182 gól), míg a legjobb kapus Szente Emőke (NKSZ) volt.

Share Button
Ennyien olvasták: 557

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.