Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

Bordó, fekete, hajrá MSE!

Czimbalmos Ferenc-Attila március 15, 2018 Sport

MSE Nagycsapat – 2018 / forrás: facebook.com/mse.08.tgm

Az idén fennállása 10. évfordulóját ünneplő Maros megyei 4. ligás Marosvásárhelyi MSE 08 labdarúgócsapata nagy reményekkel kezdi a hétvégén a 2017–2018-as idény tavaszi folytatását: éllovasként főesélyes a bajnoki címre, ugyanis a megyeszékhelyi együttes közel tökéletes mutatóval, veretlenül, tizenkét győzelemmel és két döntetlennel zárta a szezon első részét. Az eddigi idény során kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó vásárhelyi csapat célja, a negyedosztályos bajnokság megnyerése mellett, a feljutás a harmadosztályba.
Az alábbiakban a csapattal kapcsolatos legérdekesebb információkat osszuk meg lapunk olvasóival.

MSE A 2005-ös csapat harmadik lett a Hajnal Gyula Kupán 2018 januárjában / forrás: facebook.com/mse.08.tgm

Az MSE a legesélyesebb a bajnoki címre

A végéhez közeledik a hosszú, több mint három hónapos téli szünet a Maros megyei labdarúgásban. A 4. ligában az MSE előnye egyelőre három pont a második Szováta, és négy a harmadik helyezett, a címvédő Marosoroszfalu előtt, amelyek komoly vetélytársai a bajnoki címért zajló küzdelemben. Rajtuk kívül még versenyben vannak a marosludasiak is. Amennyiben a riválisok nem veszítenek pontokat a kisebb együttesek ellen, az első hely sorsa az egymás elleni találkozókon dől el. Az MSE hazai, a Sziget utcai műgyepes pályán játszik legkeményebb üldözőivel, amelyeket az odavágókon idegenben szoros mérkőzéseken mind legyőzte: 2–1-re nyert Szovátán, 3–2-re Marosoroszfaluban és 1–0-ra Marosludason.
A 4. liga tavaszi rajtja rangadóval indít március 16-án, hiszen az MSE a második helyen álló Szovátát fogadja, az egyetlen olyan ellenfelet, amely tartotta vele a lépést.
A Maros megyei 4. liga ranglistája a tavaszi idény kezdete előtt: 1. Marosvásárhelyi MSE 38 pont 2. Szováta 35 3. Marosoroszfalu 34 4. Marosludas 31 5. Marosvásárhelyi Atletic 22 (36–21-es gólkülönbség) 6. Marosvásárhelyi Gaz Metan 22 (35–28) 7. Nyárádtő 20 8. Ákosfalva 19 9. Nyárádszereda 18 10. Dicsőszentmártoni Unirea 14 (23–42) 11. Kutyfalva 14 (34–61) 12. Mezőméhes 12 13. Náznánfalva 7 (16–42) 14. Nagysármás 7 (20–67) 15. Dános 7 (24–78)
A bajnoki címért folytatott küzdelem mellett a labdarúgó Románia-kupa Maros megyei szakaszának 2. körében az MSE az elmúlt hétvégén a Balavásári Atleticót búcsúztatta idegenben, 4-3 arányban, így továbbjutott.

2005-ös korosztály / forrás: facebook.com/mse.08.tgm

Célkitűzés: feljutni a 3. ligába

A csapat, amely a bajnokság első részében a 15 mérkőzéséből 13-at megnyert és kettőn döntetlent játszott, nem titkolt célja, hogy még az idén feljebb lépjen, és az ősztől a 3. ligában folytassa. Ennek érdekében a felkészülésre nagy hangsúlyt fektettek. A felkészülési időszak első felében a Sziget utcai műgyepes pályán készültek, ahol a 3. ligás Szászrégeni Avântul ellen barátságos mérkőzést is játszottak, az eredmény 3-3. Majd egyhetes szovátai edzőtáborba utaztak, ahol szintén az erőnléti edzésekre fektették a hangsúlyt, aztán Székelyudvarhelyen, a 3. ligás helyi együttessel mérkőztek meg. Azon a találkozón kiütközött a kemény alapozás miatti fáradtság, az SZFC-vel szemben 0-5-re alulmaradtak, aztán a felkészülést Marosvásárhelyen folytatták.
Romániában bármelyik negyedik osztályos együttesnek előbb túl kell jutnia az osztályozón, hogy felkerüljön a 3. ligába. A nemrég tartott sorsolás szerint a Maros megyei bajnoknak Szeben megye győztesével kell megküzdenie. A Szeben megyei 4. liga megnyerésére a legesélyesebb a jelenlegi éllovas, eddig 39 pontot teljesítő ACS Păltiniş Răşinari, őt három ponttal lemaradva az ACS Viitorul Şelimbări követi, míg a harmadik helyen a mindössze 29 pontos Măgura Cisnădie áll. Az utóbbi két évben a feljutásért játszott a Maros megyei Marosoroszfalu és Marosludas, de nem sikerült legyőzniük a Brassó, illetve a Fehér megyei ellenfelüket.
Említésre méltó, hogy a klub felnőttegyüttesének legjobb eredményére 2012-ben került sor, amikor megnyerte a Románia Kupa kiírásának Maros megyei szakaszát, majd egy 3. ligás csapatot, a zalatnai Minaurt is sikerült kiütnie a sorozatból, emellett két alkalommal szerepelt a 4. ligában a negyedik helyen, míg az ifjúsági csapatok is jó eredményeket értek el az évek során a különböző hazai és nemzetközi tornákon.
Mivel városunknak jelenleg nincs élvonalbeli vagy B-osztályos labdarúgóegyüttese, a klub korosztályos csapatai sikereinek köszönhetően is az MSE Marosvásárhely legkedveltebb futballcsapata, mely a város kedvenc alakulatává nőheti ki magát, hiszen a játékosok mind Maros megyeiek.

2006-os korosztály / forrás: facebook.com/mse.08.tgm

A klubnál a hosszú távú munkára alapoznak

Mint ismeretes, a marosvásárhelyi sportszervezet két éve lépett partnerségi kapcsolatba a csíkszeredai tehetségkutató és -gondozó központtal, a minap a Marosvásárhelyi MSE négy újabb labdarúgóját válogatták be a Székelyföld Labdarúgó Akadémia válogatottjába, így a megyeszékhelyi klub Csíkszeredában lehetőséget kapott futballistáinak száma nyolcra emelkedett.
Az MSE négy játékosát (Molnár Dávid, Somodi Krisztián, Rigmányi Zsombor, Varga Róbert) az elmúlt nyáron nyilvánították érdemesnek arra, hogy a labdarúgó-akadémia országos elitbajnokságban szereplő együtteseit erősítsék, a januárban rendezett legutóbbi tehetségkutatón pedig, amikor a 2003-ban született fiatalok korosztályában keresték a tehetségeket, a megyeszékhelyi klubtól a felnőttcsapatban is bemutatkozott 14 éves Balázs Lajos Norberten, Schäffer Norbert Sándoron, Novák Nimród Botondon, valamint a Speranţától nemrégiben érkezett Finna Lászlón akadt meg a csíkszeredai szakemberek szeme.

2009-es korosztály / forrás: facebook.com/mse.08.tgm

„Egyelőre mindannyian itthon maradnak, de meghívót kapnak a Székelyföld Labdarúgó Akadémia felkészülési akcióira, amelyeket neves szakemberek irányítanak. Emellett tervben van egy egyhetes edzőtábor a Puskás Akadémia felcsúti központjában, ahol igazolhatják képességeiket, ezzel pedig lehetőséget kapnak további bizonyításra. A négy labdarúgó kiválogatása a klub keretében zajló minőségi munkát dicséri, hiszen az MSE-nél egyre több gyerek ismerkedik a futball rejtelmeivel. Gyakorlatilag minden ifjúsági és gyermekkorosztályban működnek csoportok, a 2005-ben születettek csoportjában pedig az alakulat vezeti a bajnoki tabellát az őszi idény végén” – nyilatkozta a minap a helyi sajtónak a klub szakmai vezetője, Fehér Csaba.

Az MSE csapata 1923-ban a klub jelvényével / forrás: facebook.com/mse.08.tgm

Egyébként a 2008-ban újraalapított mai MSE – amely az 1898-ban alapított Marosvásárhelyi Kerékpáros Egyletre (MKE) épülő és 1906-ban létrejött Marosvásárhelyi Sportegylet (MSE) szellemi örököse, és amelyet az 1929-es városi kalendárium szerint a városépítő dr. Bernády György polgármester is díszelnökölt – keretén belül több versenycsoport is működik a hobbicsoportok mellett. A fiatal labdarúgókat kivétel nélkül FIFA-B, FIFA-C kategóriás (egyetemi végzettségű vagy egyetemi tanulmányaikat végző) szakemberek, pedagógusok irányítják, így Popovici Tamás (2007), Dénes István (2008), Farczádi Attila (2010), Tamás Attila, Mihály Zoltán, Emil Deteşan és Aurel Strete (2011-2012) egyben példaképek is tanítványaiknak.

Bordó fekete, hajrá MSE! / forrás: facebook.com/mse.08.tgm

Tehetséges és tapasztalt játékosok a keretben

Az MSE többnyire az őszi idényben is használt kerettel kezdi a bajnokságot, azonban néhány újdonság is van az együttesben. Így bordó-feketében folytatja a Németországból hazatérő German Emilian – aki évekkel korábban az 1. ligában is bemutatkozott az ASA színeiben –, Nyárádszeredából Tüzes László, Radnótról Mircea Ungur érkezett a csapathoz, és két év szünet után visszatért a keretbe Răzvan Coman középhátvéd is. Az együttes legtapasztaltabb játékosai közé tartozik Aurel Strete hálóőr és Emil Deteşan (mindketten korábban évekig Nyárádszeredában játszottak), Török Szabolcs (aki az ASA keretében is megfordult), Kanyaró Péter (ő Ferencváros U19-es csapatában, a nagyváradi Luceafărulnál, meg a Szászrégeni Avântulnál is játszott), akár Ciula Csongor vagy Dudás Levente is, akik már évek óta az MSE-erősségei.

/ forrás: facebook.com/mse.08.tgm

Az MSE kerete a tavaszi idényre: Kristály Hunor és Aurel Strete kapusok; Răzvan Coman, Pastor Loránd, Cătălin Silaghi, Balázs Szabolcs, Kádár Barna, Paul Brai, Török Szabolcs, Mihály Zoltán, Răzvan Ardelean, Ciula Csongor, Virgil Bucur, Tüzes László, Cristian Iernuţan, Moldován Tamás, Kanyaró Péter, Totó Szilárd, Hajdó Roland, Rareş Ruja, Dudás Levente, Dan Velichea, Emil Deteşan, Alexandru Botorea, Tamás Attila és Emilian Gherman mezőnyjátékosok.

Edzőtáborban.

Évzáró ünnepség az MSE-nél / forrás: facebook.com/mse.08.tgm

Share Button
Ennyien olvasták: 1075

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.