Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Borzasztó a szájhigiénia a profi focistáknál

Központ november 3, 2015 Sport

Az University College London legújabb kutatása szerint a Premier League-ben játszó focistáknál sokkal gyakoribb, hogy elkezdenek rohadni a fogaik, mint a lakosságnál általában. Különösen a Manchester Unitednél, Southamptonnál, West Hamnél, Hull City-nél és a Swansea-nél rossz a helyzet, mert a játékosok rengeteget isznak a felcukrozott sportitalokból.

West Ham United v Cardiff City - Capital One Cup Third Round...LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 24: Ravel Morrison of West Ham celebrates scoring his side's first goal during the Capital One Cup third round match between West Ham United and Cardiff City at the Boleyn Ground on September 24, 2013 in London, England.  (Photo by Harry Engels/Getty Images)

Tízből négy focistánál találtak fogszuvasodást, míg 57 százalékuknál már beindult a fogerozió, 80 százalékuk pedig visszafordíthatatlan ínybetegségben szenved.

A kutatók 8 angol és walesi profi klub 187 profi focista szájába néztek bele.

A British Journal of Sports Medicine-ben publikált kutatás szerint sürgős lenne, hogy javítsanak a játékosok szájhigiéniáján.

Azt találták, hogy a résztvevők 53 százalékának károsodott a fogzománca, 45 százalékukat zavarta a fogai rossz állapota, hét százalékuk számolt be arról, hogy ez hatással volt az edzésen vagy a mérkőzésen nyújtott teljesítményükre. Mintegy 40 százalékuk szenvedett fogszuvasodástól, ami a hasonló korú népességnek csak 30 százalékánál tapasztalható.

Ian Needleman, a kutatók egyike elmondta: azért meglepőek az eredmények, mert ezek az emberek egyébként sokat foglalkoznak magukkal. “Két fő csoport van, az egyiknél valódi szájüregi katasztrófával találkoztunk, súlyos tályogokkal, melyek lehetetlenné teszik az edzést és a játékot. Másoknak az éjszakai álmát zavarja a fájdalom, és érzékenységre panaszkodnak, amikor valamit isznak” – magyarázta Needleman.

Az egyik fő “gyanúsított” a táplálkozás, az edzés alatt rendszeresen fogyasztott cukros és savtartalmú ételek számlájára is írható a szuvasodás. Az edzéshez szükséges intenzív levegővétel is kiszárítja a szájat, így kevésbé védi a fogakat a nyál. Needleman azt is hozzátette, hogy ugyan “a kutatási eredmények ugyan aggasztóak”, a klubok nagy fontosságok tulajdonítanak a fogak egészségének és igyekeznek játékosaikat a fogápolásra nevelni.

Egy korábbi kutatás a 2012-es londoni olimpia sportolóinak “döbbenetesen rossz” fogairól számolt be.

Forrás: mti, 444.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 483

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.