Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Csizmadi Zsolt a Sparthatlonra készül – avagy mennyire hosszú az út Leónidasz király lábaihoz?

Czimbalmos Ferenc-Attila március 10, 2019 Sport

A székelyudvarhelyi születésű, de Erdőszentgyörgyön élő és Korondon gyógyszerészként dolgozó Csizmadi Zsolt Mihály hosszútávfutó – aki mintegy kétszázezer kilométert szaladt eddigi élete során, ami az Egyenlítő ötszörösének megkerülését jelenti – , az egyik legismertebb Maros megyében, akiről már írtunk lapunk sportoldalában: immár 30 éve számos hazai és nemzetközi hosszútávfutó-versenyen, ultramaratonon jeleskedett, sőt a tavaly augusztusban versenyen kívül, szakaszonként leszaladta a Sparthatlont Görögországban, amely 36 óra szintidőnek felel meg Athén és Spárta között. Ugyanakkor az idén hivatalosan is készül a Sparthatlonra.
A minap Csizmadi a Központnak mesélte el a nem mindennapi görögországi élményeit, sőt még az utóbbi hónapok megmérettetéseiről is beszélt.

Csizmadi egy filmből merített ötletet

– Mint értesültem róla, készülsz az idei Sparthatlonra, amely távot a tavaly augusztusban szakaszonként leszaladtad. Kérlek, mesélj egy kicsit a Sparthatlon-táv megtételéről…
– Nagyon régi álmom vált valóra, nekem ez egy terepfelderítő futás volt tulajdonképpen. Az ötletet az Ultra című film adta, melyben a főszereplő, Szabó Béla többször is próbálkozott a táv megtételével, de egyszer sem sikerült neki. Szakaszonként sikerült leszaladnom az Athén–Spárta közötti távolságot, ez a 246 kilométeres táv az egyik legkeményebb ultramaratoni szaladás a világon. 2019-ben kvalifikálódni szeretnék a versenyre, hivatalosan is szeretném lefutni.

– Hogyan sikerült felkészülnöd erre?
– Mintegy 30 éve hódolok az atlétikának, hosszútávfutó versenyeken veszek részt, azóta már több tíz hazai és nemzetközi félmaratonon, maratonon és ultramaratonon vettem részt, így hosszú évek kitartó munkája van mögöttem. Nagy élmény volt versenyen kívül szaladni, de ami még nehezebbé tette az amúgy is elképesztőnek tűnő távot, az a nagy meleg (néhol 45–48 Celsius fok), a szigorú szintidők és a nagy szintkülönbségek voltak.
Emellett nem ismertem az útvonalat, egy térképre hagyatkoztam és az alapfokú görög tudásomra, ezért a Görögországba való elindulás előtt megtanultam mintegy 150 görög mondatot, hogy tudjak ott értekezni. Szerencsémre a görögök nagyon segítőkész emberek, és mindig segítettek, amikor eltévedtem és főleg megtudták, hogy hová tartok, mivel ott a futókat nagy tisztelet övezi. Egyedüli segítőm a párom volt, a korondi Virginás Zolna, aki egy 20 kilogrammos hátizsákkal követett engem.

A Parthenio-hegy szikláin is átszaladt

– Milyen részidőkkel sikerült leszaladnod a távot?
– Szakaszonként szaladtam le, szintidőkön belül. Az Athén–Korinthosz 81 kilométeres távot 9 óra 21 perc, a Korinthosz–Nemea 43 kilométeres szakaszt 5 óra 25 perc alatt teljesítettem, aztán a Nemea–Lyrkea 24,5 km-t 3 óra 15 perc idő alatt szaladtam le. Lyrkeánál találtam meg a sárga nyilat, amely Spártáig jelöli az utat, így a Lyrkeia–Nestani 23,5 kilométeres táv között van a Parthenio-hegy – ahol a kilátás leírhatatlanul gyönyörű –, de ott közel 1209 méter kavicsos, meredek sziklákon kellett felszaladnom. Ide a futók többsége éjjel ér, így a fáradságtól hallucinációk adódhatnak, de engem ezen a távolságon is átsegített Pan isten szelleme. Kalandos volt ott, hiszen a zsáktól görnyedő páromat is átsegítettem az oldalon, mert azon a szakaszon nem lehetett sem stoppal, sem autóbusszal közlekedni, de ezt a távolságot is a 4 óra 30 perces kiírt idő alatt teljesítettem.
A hegyet követően Nesztani és Tegea érintése után – ezt a 23 kilométeres szakaszt 3 óra alatt értem el a szintidőn belül, ugyanis erre 3,30 óra adódik –, majd elérkezett a szakasz utolsó 51 kilométer megtétele Spártáig, mely távolságot a 8 óra megadott idő helyett 5 óra 23 perc alatt teljesítettem.

– Milyen volt a táv utolsó része?
– Spárta pálmafákkal övezett főterén Leónidasz király szobránál van a Sparthatlon vége, ahol a próba Leonidász lábának megérintésével fejeződik be. Spárta főterén a szobornál a párom várt egy olajfakoszorúval és egy nem hivatalos érmével.

– Mit éreztél, miután sikeresen megtetted a 246 kilométeres távot?
– Földöntúli érzés kerített hatalmába, és boldog voltam, hogy szerencsésen célba értem, így teljesítettem ezt az álmom, amelyhez rengeteg munka, küzdés, alázat, hit, tapasztalat, élmény és öröm társult.

Csizmadi padon aludt és magvakkal táplálkozott

– Miket fogyasztottál a táv megtételének ideje alatt?
– Egy 8 kilogrammos hátizsákkal vágtam neki a távnak, amelyben kevés élelem, több folyadék volt. Emellett magvakat, hamar felbomló szénhidrátokat és koffeint tartalmazó energia-géleket fogyasztottam, fontos volt, hogy ne száradjak ki, ne éhezzek meg. Szerencsére a sérülések is elkerültek, de lanolinos krémmel kezeltem a lábam, hogy ne legyen vér- és vízhólyagos és ne essen le a körömház, ugyanakkor vazelinnel kentem a hajlatokat, de emellett elektrolit oldatokat is készítettem magamnak még itthon, vagyis a gyógyszerészi tudásomat is felhasználtam.

– Mi volt az általad teljesített nem hivatalos Sparthatlon legérdekesebb, de ugyanakkor legfurcsább emléke?
– Több volt, de a furcsa kaland Nestaniban kezdődik, hiszen nem volt szállásunk és a Parthenio-hegy megmászása után egy ortodox templom udvarán pihentünk a temető melletti padon és a földön, utána a Sangas falubeli gazda vacsorára hívott.
Nestani és Tegea érintése előtt aludni alig tudtam 48 óra nemalvás után, mivel az ébrenlétemről hatalmas kutyák gondoskodtak ugatásukkal, akik a közelben lévő szőlősgazdák telkein ólálkodtak, de a pihenés is tulajdonképpen 3-4 óra volt: az alvás mellett átöltöztem, megmosakodtam, és már a következő táv megtételére készültem fel. Egyébként a Sparthatlon versenyen 5 kilométerenként vannak frissítőpontok, ahol pihenni, aludni, folyadékot inni, vagy falatozni is lehet, de megállni nem ajánlatos, mert az izmok begörcsölhetnek.

Több jótékonysági futáson is részt vesz

– Hogyan tovább? Mik az újabb célkitűzéseid?
– 2019-ben szeretnék versenyszerűen részt venni a Sparthatlonon, ami azt jelenti, hogy nagyon kemény, fizikailag megerőltető edzések után, majd egy kvalifikáló verseny alapján szerezhetek jogot a Sparthatlonon való részvételre, de emellett az NN Ultrabalatont (221 kilométeres ultramaratoni futóverseny a Balaton körül) is bevállalom május 10–12 között.

Csizmadi a dobogó legfelsőbb fokán a XXII. Tavaszi Szovátai futóversenyen

– Említetted, hogy a tavaly még részt vettél egy jótékonysági futáson is. Arról is mesélj, kérlek…
– Szeptember 16-án a Transzfogarason vettem részt egy hasonló megmérettetésen, egy 55 kilométeres ultramaratonon (3800 méter szintkülönbséggel), ahol a 26 futótársból a negyedik helyen végeztem 5 óra 30 perces időeredménnyel extrém időjárási körülmények között: 3 Celsius fokos hőmérsékletben szaladtam, autóban aludtam, emellett ködös, esős volt az idő.
Én a Hospice Alapítványnak szaladtam (a hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő, főleg daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti multidiszciplináris csoport segítségével). és 1340 lejes adományt gyűjtöttem össze a gyógyíthatatlan betegek és gyerekek otthoni palliatív kezelésére. Számomra ez is nagy élmény volt, habár a minap Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Fuss NEKI! programja keretén belül egy futásra épülő adománygyűjtő program sportrendezvényén két órát szaladtam egy 1245 méteres pályán – mesélte el boldogan Csizmadi, aki soha életében nem volt beteg.

Csizmadi a Bukaresti Balkán és Országos Atlétika Bajnokságon a cél előtt


Érdekességek a 46 éves Csizmadi Zsolt edzésadagjaiból

Csizmadi Zsolt heti edzésadagja az idény előtt napi 100-130 kilométer szaladás, amit Erdőszentgyörgy – Balavásár és az Erdőszentgyörgy – Szováta távon szokta lefutni, de gyakran szalad a Bucsin környékén is, sőt hetente egy alkalommal domb-edzésen és egy gyorsító edzésen is részt vesz.

Karácsony másodnapján egyedül leszaladta az Erdőszentgyörgy – Sóvárad – Nyárádszereda – Marosvásárhely – Erdőszentgyörgy 100 kilométeres távot 10 óra 3 perc alatt, Advent második vasárnapján edzésként lefutotta a Gyergyóremete – Parajd útvonalat, viszont szintén edzésként gyakran szalad az Erdőszentgyörgy – Székelykeresztúr – Erdőszentgyörgy-távon, sőt a minap részt vett a Kelemen-havasokban egy 55 kilométeres, 1850 méteres szintkülönbségű extrém szaladáson is, emellett a Gyimesbükk (Ezeréves Határ) – Parajd 135 kilométeres szakaszt is simán lefutotta.
Csizmadi január végén pedig a Marosvásárhely – Kolozsvár távot is kipipálta a Mezőségen keresztül, de gyerekeknek is tart motivációs előadásokat.
Szerinte Marosvásárhely legjobb ultramaraton-futói Szilveszter Szilárd, Pap Mihály és Seres Tibor.


Sparthatlon utolsó női győztese

Érdekességként említhető meg, hogy 2018-ban az esztergomi Maráz Zsuzsanna 27:04:28 órás idővel megnyerte a nők versenyében a Sparthatlont, vagyis az Athén és Spárta között megrendezett 246 kilométeres ultramaratont, a világ egyik legkeményebb futóversenyének távját.

Csizmadi Zsolt Görögországban / fotó: facebook.com

Share Button
Ennyien olvasták: 2367

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.