Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Csizmadia Csaba visszavonult és edzőként tevékenykedik

Czimbalmos Ferenc-Attila május 16, 2019 Sport

Csizi a búcsúmeccse után

A marosszentgyörgyi születésű 34 éves fuballista, Csizmadia Csaba – 2017. októberétől a magyar másodosztályú labdarúgó bajnokságban szereplő Budafoki MTE vezetőedzője –, az elmúlt hétvégén lépett utoljára pályára labdarúgóként, hiszen a búcsúmérkőzésére került sor: a Merkantil Bank Liga 37. fordulójában a Budafok-Balmazújváros összecsapás (0–2) 90. percében vezetőedzőként saját magát cserélte be a hajdani 12-szeres magyar válogatott játékos, miután kislánya, Lara végezte el a kezdőrúgását; de mellette a klub sportigazgatóját, a 39 éves Oláh Lórántot is köszöntötte a klub vezetősége, valamint Budafok-Tétény Önkormányzata.

Csizmadia Csaba bivalyerős hátvéd volt, erről meggyőződhettek ellenfelei / Fotó: Facebook

Lefújás után a nézők vastapssal köszöntötték a két visszavonuló labdarúgót, akik vezetőedzőként, illetve sportigazgatóként munkájukkal továbbra is a klubot szolgálják. A Budafoki MTE vezetői és az Önkormányzat emléktárgyakkal kedveskedett mindkettőnek.
A következőkben Csizmadia pályafutását 12 mozzanatban idézzük fel.

Csizi úgy tekintett a Vidire, mint gyermek az édesanyjára / Fotó: Mol Vidi FC

1. Az ASA-tól 15 évesen került Kecskemétre

Csizmadia az egykori ASA gyerekcsapatban kezdett el hivatalosan futballozni, majd serdülőként ugyanott Fodor János edző kezei között csiszolódott. Alig 15 évesen, azaz 2000-ben Kecskemétre került, ahol előbb a Kecskeméti FC (ifi), majd a Hetényegyházi SE, aztán Kecskeméti TE (NB II.) játékosa lett. Utóbbi együttes színeiben 17 mérkőzésen lépett pályára a 2003–2004-es idényben.

… a Fradira, mint férj a feleségére / Fotó: Mol Vidi FC

2. Magyar kupa-győztes lett az FC Fehérvár színeiben

Jó kecskeméti szerepléséért 2004-ben az élvonalbeli székesfehérvári FC Fehérvár (a Videoton utódja) szerződtette le, amely csapattal bronzérmes lett a 2005–2006-os szezonban, sőt a Magyar Kupát is elhódította. 2004–2006 között az FC Fehérvár színeiben 69 bajnokin 9 találatig jutott el, de főleg fejjel volt eredményes. Kiváló fehérvári szerepléseinek köszönhetően Várhidi Péter kézjegyével ellátott meghívót vehetett a kezébe, így 2007. február 6-án Limassolban a Ciprus elleni, 2–1-re megnyert barátságos találkozón már a magyar himnuszt énekelte.

Csizi saját magát cserélte be, mint vezetőedző labdarúgói pályafutásának utolsó 4 percére.

3. Az első profi szerződése Mattersburgban

Sikeres fehérvári és válogatottbeli szereplés után megkapta első profi szerződését is 2007-ben: az osztrák Bundesligában szereplő Mattersburg hátvédje lett, mely alakulattal két idény során 65 találkozón 4 gólt szerzett, 2007-ben pedig Osztrák kupa-döntős lett.
– Néhány hónapja családommal Mattersburgba utaztunk a hajdani csapatom egyik élvonalbeli találkozójára, ahol nagy szeretettel fogadtak engem: fel is ajánlották nekem, hogy játékosmegfigyelőként tevékenykedjek a klubon belül, amit én persze visszautasítottam.  Fényképeztek engem, majd a klub honlapjára is felkerültem azzal a címmel, hogy a ,,A legenda Mattersburgban járt”. Ez azt jelenti, hogy valamikor én ott valamit letettem az asztalra, ami idővel kamatozódik számomra – említette Csizi a Központnak.

Csizi labdarúgói pályafutásának utolsó pillanatai

4. Magyar válogatottság

Csizmadia Csaba 2007-ben és 2008-ban 12 válogatott találkozón szerepelt Magyarország színeiben. Számára a legemlékezetesebb mérkőzés a 2007. augusztus 22-én a Puskás Ferenc Stadionban, az akkor világbajnok Olaszország ellen 3–1 arányban megnyert találkozó volt.
,,Azon a mérkőzésen olyan világsztárok ellen játsztam, mint Buffon, Fabio Cannavaro, Del Piero, Luca Toni, Zambrotta, Pirlo, M. Materazzi, Filippo Inzaghi, Barzagli stb, akikről egykoron csak álmodoztam. ,,Pippo” Inzaghival pedig trikót cseréltem – mesélte a volt labdarúgó büszkén, majd így folytatta:
,,Amikor én még Marosszentgyörgyön kispályáztam, már akkor álmodoztam arról, hogy egyszer majd a példaképem, Zidane ellen fogok focizni. Ha nem is ellene, de pályára léptem más világsztárok ellen!”– büszkélkedett Csizi.

“Köszönöm, Jani bácsi, hogy kezei között formálódhattam…”

5. US Grosseto, Slaven Belupo, majd a Ferencváros-korszak

2009-ben rövid ideig az olasz 2. ligás US Grosseto, aztán a horvát Slaven Belupo légiósa lett, utóbbi együttesben 15 találkozón 2 alkalommal volt eredményes. 2010 telén a Ferencváros szerződtette le, mely alakulatnál két idény során 52 összecsapáson 2 gólt szerzett, 2011-ben pedig bronzérmes lett a Fradival. Az FTC-nél a mezőpaniti származású Pruckner László edzősége alatt félévnyi játék után csapatkapitány lett:
,,Nem gondoltam volna, hogy ekkora megtiszteltetés ér. Egy ilyen patinás klubban elismert a közösség. Én mindig is segítettem az új játékosoknak a beilleszkedésben, nem esett nehezemre pár jó szót szólni a fiataloknak, és ennek a visszajelzése is ez egyben, hogy csapatkapitány lettem. De persze nagy felelősség is” – fogalmazott hajdanán a kőkemény hátvéd.

Oláh Lóránt és Csizi

6. Az élvonalból újra az élvonalba, a másodosztályon keresztül

A Ferencvárostól másfél évre a másodosztályban szereplő Gyirmót FC Győr következett a marosszentgyörgyi születésű hátvéd pályafutásában, ahol 49 mérkőzésen 5 alkalommal zörgette meg az ellenfelek hálóját. Egy újabb sikeres időszak után jó játékával újra felkeltette az élvonalbeli klubok figyelmét, így a Lombard FC Pápa ajánlatát választotta, ahol a 2014–2015-ös szezonban 42-szer lépett pályára és 4 gólt rúgott.

Csizi és Fodor János

7. Harmadszor is külföldre, másodszor Ausztriába

Az NB I-ből búcsúzó Lombard FC Pápa után a 2015–2016-os idénytől kezdődően Csizmadia újra külföldre szerződött, immár harmadszorra: az akkor 30 éves labdarúgó, ezúttal a bécsi 2. ligás Floridsdorfer AC-vel kötött szerződést, amely színeiben 10 mérkőzésen kapott játéklehetőséget.
,,Jó barátomon, az osztrák együttesben korábban futballozó volt fradis csapattársamon, Maróti Bélán keresztül kerültem a Floridsdorfhoz, amely egyébként Bécs egyik kerülete.
Mérvadó volt, hogy én korábban már játszottam Ausztriában, ahol nagyon jól éreztem magam, és csak pozitív élményekkel gazdagodtam, így megragadtam a lehetőséget” – hangoztatta a szerződéskötés után Csizmadia Csaba.

8. A labdarúgóból edző lett, de még sikeresebb lenne

2016-ban Csizmadia a Budafoki MTE–Újbuda FC együttesével írt alá érvényes szerződést (38 meccsen 8 gólt szerzett), majd a következő idényben a Budafoki MTE-színeiben 25 mérkőzésen 6-szor volt eredményes. A 2018–2019-es szezon elején egy keresztszalag-sérülést szenvedett, amikor megkapta a klub vezetőségének ajánlatát, amit el is fogadott. Így lett vezetőedző.
,,Megtiszteltetés, hogy a klub vezetői tavaly októberben felkértek vezetőedzőnek, ezúton is szeretném megköszönni a bizalmukat. Fiatal edzőként élni akartam a lehetőséggel, és elérni azt, hogy a szezon utolsó hazai mérkőzésére a BMTE már biztos bennmaradó legyen. Kimondhatjuk, hogy április óta nem forog veszélyben az NB II-es tagságunk, ebben az eredményben pedig a klub összes dolgozójának része van. Köszönettel tartozom az alakulatnak és a stáb minden tagjának, amiért hittek a közös munkában…Olyan ember vagyok, aki ha valamit elkezdett, azt végig akarja vinni. Nagyon sok tanulnivalóm van még az edzői szakmában… Elsődleges cél, hogy a Budafoki MTE a következő szezonban erős középcsapat legyen. Ennél tovább egyelőre nem tervezek, de látva a klub fejlődését, később még nagyobbat álmodhatunk. Lépésről lépésre haladok és gondolkodom, mind a BMTE, mind a saját edzői karrierem szempontjából” – közölte Csizi a minap a klub honlapján, aki 34 évesen talán a legfiatalabb magyar edző az első két ligában Magyarországon.
Labdarúgó-pályafutása vége felé tartva Csizmadia az edzőképesítések megszerzésére is összpontosított, jelenleg pedig az UEFA A-licencért tanul, de idővel az UEFA Pro-licencet is meg szeretné szerezni. Budafok előtt korábban megyei szinten már kacérkodott az edzőséggel: a Fejér megyei I. osztályban szereplő Badarcs SE és Győr-Moson-Sopron megye II. Nyugati-csoportjában szereplő Bősárkány KSE vezetőedzője volt.

9. Székelyföld válogatottjában csapatkapitány

2017-ben a ConIFA-világbajnokságon bronzérmes Székelyföld válogatottjába is meghívást kapott, ahol rábízták a csapatkapitányi karszalagot.
– A székely válogatottal kapcsolatosan is csupa jó élményeim vannak. Először, amikor odakerültem, már éreztem, hogy igazi barátok vettek körül, ami boldogsággal tölt el! Székelyföld válogatottságát nem zárom ki, de csak akkor, ha nem ütközik majd a két csapat (Székelyföld labdarúgó-válogatottja és Budafoki MTE-szerk. megj.) programja”– pontosított Csizmadia, akinek 2003-ban, Kecskeméten egy bokasérüléssel indult a profi pályafutása, tavaly pedig egy térdsérüléssel ért véget. Ami viszont a legfontosabb, hogy a kettő között elkerülték az ilyen jellegű problémák.

Csizi 85 a Budafoki pálya fölött

10. Csizmadia Marosszentgyörgy leghíresebb sportolója

Csizi bárhol is futballozott a labdarúgói karrierje során, soha nem feledte el, hogy honnan indult el:
– Mindig, ha arra gondolok, hogy Marosszentgyörgyön, egy ma már nem létező kispályán kezdtem el először focizni, idővel pedig négy országban voltam profi labdarúgó – sőt időközben 12-szeres magyar válogatott labdarúgó lettem –, akkor nagyon büszke vagyok! Bármerre is jártam, mindig előttem volt az, hogy marosszentgyörgyi vagyok. Ez is büszkeséggel tölt el – morfondírozott nemrég a marosszentgyörgyi hazalátogatásakor.

A búcsúmeccsen a vezetőséggel közösen köszönti a közönséget.

11. Család, mely támogatását mindig élvezi

Bátor döntés volt a szülei részéről, hogy 2000-ben az alig 15 éves ifjút kiengedték a családi fészekből, hogy Magyarországon próbáljon szerencsét, ott pedig egyedül a labdarúgói pályafutására és azzal párhuzamosan az iskolai tanulmányainak elvégzésére összpontosítson.
– Merész elhatározás volt a szüleim részéről, amikor 15 évesen beleegyeztek döntésembe és egyedül elengedtek a nagyvilágba, én meg éltem a lehetőséggel. Ezt én nem biztos, hogy megtenném a lányunkkal, Larával, aki egyébként középcsoportos óvodás, ügyes, értelmes kislány. Amúgy a feleségem, Judit mintegy 300 embernek a vezetője egy magáncégnél, nagyszerűen intézi a teendőket. Mondhatom, hogy csodálom munkabírását, és példaképként tekintek gyerekem édesanyjára.
Szüleimhez, Marosszentgyörgyre évente kétszer hazalátogatunk 1-2 napra, ilyenkor családi és baráti környezetben töltődök fel, viszont a karácsonyt a Győr melletti otthonunkban töltjük szűk családi környezetben – mondta el a minap büszkén Csizmadia.

Csizi lánya Lara végezte el a kezdőrúgást

12. Fodor János büszke egykori, marosvásárhelyi tanítványára

Csizmadia búcsúmeccsére hivatalos volt Csaba hajdani, vásárhelyi edzője, Fodor János is, akit a búcsúmeccs szervezői az egyik meglepetésvendégnek szántak. Az AS Armata Ifjúsági és Gyermekközpontjának egykori koordinátora, edzője ajándékként egy 85-ös számú (Csizi mindig 85-ös trikóban játszott pályafutása során, ami a születési dátumát jelenti-szerk.megj.) piros-kék korabeli ASA-mezt ajándékozott a Budafoki MTE jelenlegi vezetőedzőjének, melyre ez volt írva: ,,Szép volt, Csaba”.
– Figyelemmel követtem eddigi sportpályafutását, hiszen ügyes, elszánt, dolgos, jó munkabírású, komoly futballista volt. Emlékszem, amikor az ASA serdülőit edztem, egy alkalommal sáros, esős idő volt, az edzésen csak Csizmadia jelent meg a Víkendtelepen, ahová a vasúti töltésen szaladt Marosszentgyörgyről. Amikor megláttam, persze hazaküldtem, mire ő ezt válaszolta:
,,János bácsi, hazamegyek, de előbb lefutom a köreimet és egy kis edzést tartok.”
Ez nagyon meglepett, idővel az elszántságának is köszönhetően lett sikeres labdarúgó. Szerencsét kívánok neki az edzői pályafutásához is! – mondta Fodor János.
– Örvendek, hogy nem kallódtam el, sőt felkerültem felső szintre és komolyan űztem a futballt mint szakmát, ezért nem vagyok elfogult, hanem elégedett. Hajdani vásárhelyi edzőmnek, Fodor Jánosnak sokat köszönhetek – hangoztatta többször Csizmadia.

 


Csizinek igaza volt a futballal kapcsolatosan!

Csizmadia Csaba edző / Fotó: Budafoki MTE

Csizmadia István, Csaba édesapja már zsenge korban megmagyarázta kisebbik fiának, hogy nem elég a tehetség ahhoz, hogy valaki jó futballistává váljon, hiszen a tehetség mellett szükség van elszántságra, odaadásra és sok munkára.
Csaba édesanyja, Csizmadia Vilma egykoron a serdülő- és ifjúsági-labdarúgó fiától számtalanszor megkérdezte, hogy fáradt-e az edzések után, mire az akkor még fiatal játékos fejbólintással tovább lépett. Az aggódó anyuka utána szólt, hogy miért nem hagyott ki néhány kört az edzések alkalmával? Erre fia ráförmedt:
,,Hogy mondhatsz ilyet, édesanyám?! Saját magammal és a futballal őszinte kell legyek, hiszen nem csak a hobbim, meg a leendő hivatásom, de a sok munka nélkül nem jutnék fennebb…”
Csizinek volt igaza!


Családjával a budafoki pályán

Share Button
Ennyien olvasták: 1666

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.