Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Eb 2016 – egy kalapban a románok és a magyarok

Központ november 18, 2015 Sport

Azzal, hogy kedden teljessé vált a 2016-os, franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság 24 csapatos mezőnye, kialakult a december 12-i, párizsi csoportsorsolásra a kalapok összetétele is.

A kijutott nemzeti együtteseket az úgynevezett UEFA-együttható alapján sorolták a kalapokba. Az már hétfőn az írek kijutásával biztossá vált, hogy a kontinensviadalon 44 év után ismét résztvevő magyarok a harmadikban kapnak helyet. A legjobbak közé került a rendező Franciaország, a címvédő Spanyolország, a világbajnok Németország, a világranglista-vezető Belgium, továbbá Anglia és Portugália. A házigazdák biztosan az A csoportban kapnak majd helyet.

A második kalapban a legutóbbi tornán ezüstérmes Olaszország, valamint Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország és Ukrajna szerepel. A magyarok nem kaphatják csoportellenfélnek Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát, Svédországot és Csehországot, mivel hozzájuk hasonlóan a harmadik kalapban lesznek.

Izland, Wales, Albánia, Észak-Írország, Írország és Törökország a leggyengébb csoportban kapott helyet. Ahhoz, hogy Bernd Storckszövetségi kapitány együttese, amely a norvégokat kettős győzelemmel múlta felül a pótselejtezőn, ne a negyedik kalapba kerüljön, az kellett, hogy legalább egy nem kiemelt csapat is megnyerje playoff-os párharcát, ez pedig Írország hétfő esti sikerével megvalósult.

Az együtthatókat a válogatottak közelmúltbeli eredményei alapján számítják ki. Jelenleg a 2012-es Európa- és a 2014-es világbajnokság selejtezői, illetve a torna során lejátszott találkozók, valamint a lezárult Eb-selejtező mérkőzései a mérvadóak. Magyarországnak pillanatnyilag 27,142 pontja van.

Az Eb-sorsoláson hat négycsapatos csoportot alakítanak ki. A kvartettekből az első két helyezett mellett a négy legjobb csoportharmadik jut tovább a nyolcaddöntőbe, s onnantól egyenes kieséses rendszerben folytatódik a kontinensviadal.

A 24 résztvevő válogatott beosztása a csoportsorsolás kalapjaiba:

  1. kalap: Franciaország (A csoport, házigazda), Spanyolország (címvédő), Németország, Anglia, Portugália, Belgium
  2. kalap: Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország, Ukrajna
  3. kalap: Lengyelország, Románia, Szlovákia, Magyarország, Svédország, Csehország
  4. kalap: Izland, Wales, Albánia, Észak-Írország, Írország, Törökország.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 650

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.