Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Eb-mérleg

Központ június 27, 2012 Sport

Molnar TiborEb-mérleg

Három. Ennyi maradt hátra a harmincegyből. Nyilvánvalóan a legizgalmasabb három. Legalábbis a tét szempontjából, hiszen kaptunk már az arcunkba dögunalmas játékot elődöntőkön, sőt, döntőkön is. Néhány kivételtől eltekintve (pl. francia-angol) a csoportkörben közepesnél jobb és jó mérkőzéseket láthattunk. A huszonnégy meccsen összesen hatvan találat született, ami 2,5 gól mérkőzésenként. Nem volt gól nélküli döntetlen, és mindössze öt alkalommal örülhettek azok, akik X-re vették a meccset.

 

Az első tizenegyes gólra a német-görög negyeddöntőig kellett várni, amit egyébként ajándékba kaptak a hellének: egy másfél méterről történő rárúgásért még a grundon is ritkán ítélnek büntetőt, ráadásul a leszorított karú Boateng még háttal is állt a csatárnak (más kérdés, hogy ama második görög találat – 4:1-es dajcs vezetésnél, a 89. percben – olyan volt, mint vaknak a láthatatlan ember: nem osztott, nem szorzott). Egyébiránt a tizenegyesekkel igencsak fukarkodtak a sípmájszterek; a negyeddöntők előtt csak egyszer került büntetőpontra a labda (és, amint az a fentiekből evidens, azt is kihagyták, és pont puloszék), pedig legalább fél tucatszor kellett volna. A játékvezetés ebből a szempontból hasonlított az oslói ügyészek óvatoskodására – akik a norvég tömeggyilkos tárgyalásán elismerték: lehet, hogy Breivik épelméjű, de ezt nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, és inkább küldjenek egy „normális” embert a vigyorgóba, mint egy őrültet a dutyiba –, vagyis: amennyiben nem teljesen egyértelmű, inkább nem fújom be a tizenegyest, hátha kiderül utólag, hogy nem volt az. Abszolút érthető attitűd, hiszen az UEFA egy meg nem adott és egy hibásan megítélt büntető közül az utóbbitól morog hangosabban. Ami pedig a Kassai-brigád által érvénytelenített, „teljesen szabályos” ukrán gólt illeti: boldog-boldogtalan a gólvonalbíró feleségének anyósát szidta, amiért közvetlen közelről nem látta a vakegér, hogy Devics lövése fél méter mélyen bekukucskált a kapuba, viszont arról szó sem esett, se akkor, se azóta, hogy az ukrán eksön lesről indult, és nem is kicsiről. Ergo, amennyiben elfogultak vagyunk a magyar gólbíróval szemben – és miért ne lennénk? –, kijelenthetjük: nem tett egyebet, csupán korrigálta partjelző kollégája pár másodperccel korábbi tévedését.

Ha a mérkőzések színvonalára és a bíráskodásra (összességében) nem lehet(ett) panasz, a (magyar) kommentátori teljesítményekre már bőven. Az időközben elhunyt vagy visszavonult elődeikhez képest (Knézy, Gulyás, Hajdú B., Vitray stb.), akik az unalmas találkozókat is egyedi stílusukkal, szellemes megjegyzéseikkel, azóta szállóigévé vált beköpésekkel fűszerezték és tették nézhetővé, az MTV kommentátorcsapatának beírhatjuk az elégtelent; még az egyébként tűrhető humorú Gundel Takács Gábor is legtöbbször fantáziátlanul és laposan tolta.

Végezetül és kárpótlásul lássunk néhány aranyköpést a „hőskorból”:

– Hatalmasak ezek a belga játékosok, betöltik az egész képernyőt. (Knézy)

– Gyúrnak egy lábat. Nem tudom, kié, bárkié lehet. (Hajdú B.)

– A Vasas kapusa, Kakas dobja ki a labdát, amely Farkashoz kerül, aki jól passzol Nyúlhoz. Ha hozzáteszem, hogy a játékvezető Maczkó, akkor itt az egész állatkert. (Vass István Zoltán)

– Az angolok szokás szerint meglepően agresszívan kezdtek. (Hajdú B.)

– Zidane eltéveszthetetlen stílusban kezeli a labdát. Hoppá, most látom, hogy ez nem is Zidane. (Knézy)

– Elnézést, csak leesett a mikrofonom, és felnyomtam magamnak. (Faragó)

– Most nem akarok beleszólni, mert gyászszünet van. (Knézy)

– Azt kell mondanom, amit már Dobó István is mondott 1566-ban az egri vár védése közben: feljöttek a törökök. (Hajdú B.)


Share Button
Ennyien olvasták: 515

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.