Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

„Édesapám a példaképem, hiszen ő egyengeti a pályafutásom”

Czimbalmos Ferenc-Attila szeptember 8, 2016 Sport

pap-peti-junior-vb-vicecampionpap-peter-senior

Pap Peti Juniornak már több alkalommal tapsolt Marosvásárhely és Maros megye különböző településeinek könnyűzenét kedvelő publikuma az elmúlt évek során, hiszen városnapokon, falunapokon gyakran fellép közkedvelt anyaországi sztárok társaságában. Azt kevesen tudják róla, főleg itt, Erdélyben, hogy Pap Peti sikeres sportoló is, hiszen kyokushinkai karatéban jeleskedik, akár egykoron édesapja, id. Pap Péter menedzser. Pap Peti Junior atyjától sajátította el a kyokusinkai karatét oly módon, hogy a kemény öklű magyar srác tavaly a szlovéniai Koperben 43 ország mintegy 1200 versenyzője közül a vb-n formagyakorlatban harmadik lett, a küzdelemben pedig fináléba jutott és ott ezüstérmet harcolt ki.
Az ifjú fóti kyokushinkai-versenyző és előadóművész komponistaként is bizonyított már, ő írta a The Kyokushin Way című kyós himnuszt, amit világszerte játszanak a nemzetközi viadalok előtt. A minap Marosvásárhelyen volt szerencsénk mindkettőjükkel találkozni és beszélgetni zenéről, illetve sportról.

pap-peti-junior-japan_poster-2016_cmyk
– Peti, téged itt, Erdélyben inkább énekesként ismernek, mint sportolóként, viszont tudjuk, kyokushin karatéban is kiváló sikereket értél el. Mit kezdtél el hamarabb, zenélni vagy sportolni?
– Szinte mindkettőt párhuzamosan kezdtem el hároméves koromban. Édesapám akkor vitt el az első önvédelmi edzésekre, de amióta tudom az eszem, énekelek, így mindent dalban mondtam el. Kiskoromban is dalban mondtam el, ha valami gondom volt, ha valami bántott, azt is mondhatnám: hamarabb tanultam meg énekelni, mint beszélni.
Amikor elkezdtem karatézni, nem tudtam, hogy mi az, tetszett, főleg a filmek miatt, de annál sokkal komplexebb a karate és a harcművészet, mint ahogyan az kívülről látszik. Amúgy a kyokusin azt jelenti, hogy találkozás a végső igazsággal, találkozás önmagaddal, azaz feladod, vagy továbblépsz. Ha 7-8-szor leütnek, fel kell állnod 10-szer, és tovább kell menned, hogy találd meg a boldogságot. Fontos, hogy ezt az utat miként tetted meg, és ha örömödet lelted benne, akkor igazi a siker.
Mindezt kicsit érettebb fejjel tudtam megérteni, de amúgy édesapám ösztönzött, hogy sportoljak, közben zenéltem is, idővel jártam zeneiskolába. Később a népdaléneklésbe is belekóstoltam, ezzel párhuzamosan tanultam is…

– Sok mindent felsoroltál, vegyük sorrendben a dolgokat. Mint említetted, önvédelmi edzésekre vitt el édesapád. Mikor volt az első versenyed?
– Délegyházán, olyan 6 éves voltam, akkor még fából készült kupát kaptunk. Annyira beleéltem magam a versenyzésbe, hogy a küzdelmek után elkezdtem sírni, mivel még szerettem volna tovább püfölni az ellenfelem. Időközben számtalan versenyen vettem részt, képeztem magam, jelenleg két danos mester vagyok, akár édesapám.

– Azóta sikeres sportoló lettél, de erre térjünk vissza később. Hogyan alakult a zenei pályád?
– Az általános iskolában népdalversenyekre jártam, megyei szinten második, harmadik helyezéseket értem el. Aztán a híres énekesnő, Budai Ilona avatott be az éneklés rejtelmeibe. Kamaszkoromban, amikor mutálni kezdett a hangom, a tanárnőm azt javasolta, hogy válasszak valamilyen hangszert magamnak, nekem akkor a keverőpultra esett a választásom. Az első számokat rap stílusban, már alapzenével írtam meg. Az első fellépésem is egy nőnapi rendezvényen volt Fóton, ahol nagy sikert arattam.

– Mint említetted, édesapádnak köszönhetően kezdtél el sportolni meg énekelni is. Neki köszönheted az eddigi sikereidet?
– Édesapám, aki mellesleg az Eu-Ro Music Club vezetője, a menedzserem, a karatemesterem, ő mindenben támogat. Tulajdonképpen ő a példaképem, hiszen ő egyengeti a pályafutásom, az ő nyomdokaiban haladok.

– Azóta már több száz előadás, koncert van mögöttetek, hiszen nem csak Magyarországon, hanem a Kárpát-medence egyes területeire is állandó vendégként hívnak vissza koncertezni. Erdélyben, Marosvásárhelyen is nagyon jól ismernek, hiszen mindegyre felléptek városnapokon, falunapokon, egyéb rendezvényeken. Hogyan sikerül neked két területen is a maximumot nyújtani?
–Elég nehéz mindkettőt sikeresen összehozni, mellette még tanulok is, mert a tavaly fejeztem be a Semmelweis Sporttudomány és Testnevelési Egyetemet, ahol sportmenedzser szakon végeztem, most pedig testépítés és fitnesz közegben tanulok. Inkább hétvégén vannak a fellépéseim, hétköznap pedig a tanulás és az edzések, így a kellő időben összpontosítok a tevékenységeimre. Nagyon oda kell figyelnem az időpontokra, tervezésre, szervezésre. Ezért is fontos, hogy sportmenedzseri szakot végeztem, így állandóan benne vagyok a szervezésben, hiszen nagyon fontos egy előadónak, hogy maga körül jól meg tudja szervezni a dolgokat. Vannak olyan időszakok, amikor a sport a fontosabb, de van olyan is, amikor a zenélés.

pap-peti-junior-thomas-anders-1

– A harcművészet terén nemzetközi szintre jutottál, ugyanis Európa-bajnokságon, világbajnokságon is részt vettél, emellett írtál egy zeneszámot is, amivel világszinten ismert és elismert lettél…
– Valóban, 2012 szeptemberében a Kyokushin Karate világbajnokságra hívtak meg, amit Tokióban rendeztek a Wakoshi Sogo Taiikukan Main Arenában. Ott elénekeltem a The Kyokushin way című dalt, amit Masutatsu Oyama a Kyokushin Karate alapítójának tiszteletére írtam. Ezért a dalért Spiritual Achievement díjat kaptam, amelyet azóta e karate stílus hivatalos himnuszának, indulójának tekint a világ.
A legjobb eredményeket nemzetközi szinten 2015 októberében, a szlovéniai Koperben értem el, ahol az UWK kyokushinkai karate világbajnokságon formagyakorlatban harmadik lettem, a küzdelemben pedig ezüst­érmet szereztem. Az idén június 26-án az Európa-bajnokságon 2. lettem, aztán meghívást kaptam Japánba, Asakába, ahol szeptember 17-én a vb-re vagyok hivatalos, ahol a rendezvény indulóját is eléneklem.
– Eddigi pályafutásod során több alkalommal is kitüntettek: 2001-ben Fót város sportolója díjat kaptad meg gyerek, édesapád pedig a felnőtt kategóriában, 2012-ben énekesként különdíjat kaptál az R&B kategóriában, a Transilvanian Music Awards gálán, ami Sepsiszentgyörgyön került megrendezésre, emellett voltál már az Eu-Ro Music Club műsorvezetője és szerkesztője a helyi Știi Tv és a Vészi Tv román és magyar zenei műsorának, de az évek során felléptél többek közt a Bikini, Nagy Feró és a Beatrice, Demjén Ferenc, Hevesi Tamás, Albano, Csepregi Éva, Neoton, Első emelet, Zanzibár, Edda együttesekkel, 2008-ban a világhírű Culture Beat, 2015-ben Őszi Szimfónia című műsoros estén a Modern Talking egykori énekese, Thomas Anders előénekese voltál Marosvásárhelyen. Tehát sikeres karrier van mögötted, hogyan tovább?
– Minél nagyobb sikereket szeretnék ezután is elérni. Szeretném, hogy jól érezzem magam, a siker pedig egy mellékhatás lesz és megerősítés abban, hogy jó úton haladok. Ezenkívül még nagyon sok minden érdekel, amiket egy ideig kipróbálok, majd évekig teszem, aztán kell egy más kihívás számomra. Több téren gondolkozom, de lehet, hogy 10 év múlva lesz egy harmadik vonal is, talán majd abban fogok kiteljesedni…


pappaPap Peti Junior édesapja, Pap Péter is kétdános karatémester,
ő így vélekedett sportkarrierjéről:

– A Kövesdombon nőttem fel, hat évig kerékpárversenyző voltam, de egy izomgyulladásom miatt úgy döntöttem, hogy olyan sportágat választok, ami mögött filozófia áll: így kezdtem karatét tanulni könyvekből. Majd 1985-ben Szász József (Dodi) kezei alatt kezdtem el a küzdősportokat Marosvásárhelyen. Az volt a célom, hogy idővel nagymester legyek, ezért 1990-ben kiköltöztem Magyarországra, és beiratkoztam a Budapesti Semmelweis Sporttudomány és Testnevelési Egyetemre.
Magyarországon Furkó Kálmán hétdános mesterrel edztem, majd bajnokokat neveltem, idővel sikerült egy nagyon jó csapatot összehozni Fót, Mogyoród, Őrbottyán és Pest környéki sportolókból, akik nemzetközi szinten is jeleskedtek. Mintegy 250 tanítványom volt, akkor még zöldöves voltam, de mindenki csodálkozott elszántságomon. Most pedig a Peti vette át ennek az irányítását, aki nagyon jól csinálja, én pedig felügyelem a munkáját.
2001-ben az Oyama Karate Kyokushin Hungary Szervezetnek (OKKH) voltam a sajtómenedzsment igazgatója, utána 2010-ben a kyokushin karate alapítójának, Masutatsu Oyama 10 danos mesternek a lánya, Oyama Kuristina és Kancho Yoshikazu Suzuki Oyama kértek fel, hogy Magyarországon én legyek az irányzat vezetője, aztán én hoztam létre az IKO Sosai Kyokushin Karate Hungary egyesületet, aminek most az elnöke vagyok és Magyarországot képviselem Japánban. Az IKO Sosai Hungary csapatnak lettem az instruktora, akikkel június végén Eb-n is részt vettünk, de ezzel párhuzamosan gyerekeket, illetve felnőtteket is edzek – mondta a sztármenedzser.
Hogy mennyire szeretik mindketten Marosvásárhelyen, az id. Pap Péter következő megjegyzéséből is kitűnik:
– Jól eső érzés, hogy a fiammal ugyanazt tesszük, amit szeretünk, hiszen én is gyerekkorom óta szeretem a zenét meg a sportot is, ezért büszke vagyok rá. Nagy szeretettel térünk vissza mindig Marosvásárhelyre, ahol sok barátunk van, szeretjük itt a környéket, a várost. Peti sokszor ellátogat Marosbogátra, hiszen ott él a tatája. Én ebből a szeretetből fakadóan dolgozom itt, Marosvásárhelyen, amin mindenki csodálkozik, hiszen a legtöbben külföldre mennek dolgozni, én pedig hetente ingázok ide Budapestről – mondta el a Központnak idősebb Pap Péter.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1195

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.