Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Egy edző munkájának gyümölcse nem egy-két hét alatt érik be

Központ október 12, 2011 Sport

Egy edző munkájának gyümölcse
nem egy-két hét alatt érik be

Selymes

Interjú Selymes Tiborral, a marosvásárhelyi FCM A-osztályos együttesének új vezetőedzőjével. Sabău távozása után a FCM vezetői egyéves szerződést kötöttek a balánbányai születésű, a ploieşti-i Astránál és a bukaresti Sportulnál is megfordult 41 éves szakemberrel. Selymes játékosként 46-szoros válogatott volt a kilencvenes években „aranygenerációként” emlegetett román csapatban, mellyel az 1994-es és 1998-as világbajnoki döntő tornákon is szerepelt. Pályafutása során játszott a Brassó, a Dinamo, a Cercle Bruges, Anderlecht, Standard Liege, a szombathelyi Haladás, Debrecen és a ciprusi AEL Limassol színeiben. A szombati, FCM–Voinţa barátságos mérkőzés után készségesen válaszolt a Központ kérdéseire.

– Mi késztette arra Selymes Tibort, hogy elfogadja a marosvásárhelyi klub vezetőinek ajánlatát?

– A tavalyi meg a jelenlegi szezonban is figyelemmel kísértem a FCM mérkőzéseit és láttam, hogy egy jó képességekkel rendelkező együttes a vásárhelyi, melynek keretét tehetséges labdarúgók alkotják. Úgy ítélem meg, hogy kellő felkészülés, összefogás és odaadás révén sikerül elérjük a célt, vagyis a kiesés elkerülését.

 

– Ön szerint jelenleg mi az, ami nem működik a csapaton belül, mik a hiányosságok?

– Először is nem teljes a jelenlegi keret, hiszen hat játékos sérült, többen voltak az ifjúsági korosztályos válogatottak tagjai, így nem tudunk maximális kapacitással dolgozni. A hat sérült játékos közül örvendenék, ha bár egy harcképes lenne a Sportul elleni mérkőzésre. A másik gond, hogy fizikálisan gyengén állnak a játékosok, ami azzal magyarázható, hogy sokan nem lehettek az együttes tagjai a felkészítők elejétől, nem mindenki játszott stabilan az előző együttesénél. S nem utolsósorban, pszichikailag is gond van a játékosokkal azért, mivel mindössze hét ponttal, a tizennegyedik helyen van az együttes. Pedig tehetséges, jó képességű játékosok vannak a csapatban.

 – Gondolt-e arra, hogy még igazoljanak?

– Nem szeretnék a téli időszakig igazolni szabad játékost, sőt nem is biztos, hogy hasonló vagy jobb képességűek lennének, mint a keret jelenlegi tagjai. Majd a téli szezonban elválik, ki marad, ki megy, és ki jön az együtteshez.

 – Jelenleg hazánkban szinte minden együttesnél gond van az utánpótlás- neveléssel, ez minek tudható?

– Tehetségek mindig is voltak és lesznek, sajnos nem ezen múlik. Sok minden egyéb számít. A jelenlegi helyzet nem kimondottan kedvez annak, hogy a tehetséges fiatalok, sportolók megfelelőképpen fejlődjenek. Szerintem akkoriban, a Ceauşescu-rendszerben több lehetőség volt. Ha valamilyen téren jó eredmények voltak, akkor az a sport volt. Nem voltak anyagi gondjaink, volt egyfajta folytonosság. Nekünk, a mi generációnknak csak futballozni kellett, s a célunk az volt, hogy hétvégéről hétvégére jobbak legyünk. Most más a helyzet, s bár anyagi támogatás akad, összességében mégsem ugyanazok a feltételek, sajnos más a hozzáállás. Így nagyon sok tehetséges fiatal elvész, nem tudnak kitörni ebből a közegből.

 – A FCM számára három nehéz mérkőzés következik a bajnokságban, az ön által már edzett Sportul otthonába látogat, majd a bajnok galaci Oţelul együttesét fogadja hazai pályán, aztán következik a vaslui-i kiszállás. Hogyan látja Selymes Tibor ezeket a mérkőzéseket?

– A legfontosabb a FCM számára a Sportul elleni összecsapás, hiszen ők is a kilenc mérkőzés során mindössze egyet nyertek meg és csak hét pontot szereztek, de gyengébb a gólarányuk. Felhasználom minden tudásom a FCM javára, mármint amit a Sportul együtteséről, játékosairól tudok, és győzni megyünk Bukarestbe. Remélem, addig sikerül pszichikailag pozitívan is hatnunk a fiúkra. A galaci mérkőzés még távolabb van, addig a legfontosabb a Sportul elleni összecsapás számunkra.

 – Ma (szombaton, október 8-án) az együttes minimális gólkülönbséggel alulmaradt a Sziget utcában, ahol barátságos mérkőzést játszott a nagyszebeni Voinţa ellen. Hogyan értékeli ezt a mérkőzést?

– Sajnos a sérült játékosok miatt nem tudtam felállítani az általam elképzelt kezdő tizenegyet, ezért is kellett több ifjúsági, tehetséges játékost kipróbálnom a FCM II. keretéből. Ha a sérült játékosaim egészségesek, harcképesek lesznek, szerintem kellő odaadással, akarattal és rengeteg munkával felkapaszkodhatunk az első tíz hely egyikére.

 – Mielőtt a szerződést megkötötte a FCM vezetőivel, tudatában volt mindkét fél, hogy idő kell az edző munkájának sikeréhez?

– Persze, ezt a vezetőség is tudja, ezt is megbeszéltük, ők mindenben támogatnak, minden feltételt megteremtenek nekem, meg segítőtársaimnak, hogy célunkat elérjük. Egy edző munkájának a gyümölcse későre érik be, ahhoz nem elég egy-két hét. Amúgy, itt Marosvásárhelyen olyan jó feltételek vannak a felkészülésre, amelyhez hasonló nincs meg több első osztályú együttesnél.

 – Selymes Tibor egy olyan városban dolgozik jelenleg, ahol számottevő a magyarság. Ez jelent-e valamit az ön számára?

– Egy székely embernek, vagy erdélyi magyarnak számít, hogy minél többen, mind magyarok, mint románok egyformán támogassák, biztassák, mellette legyenek jóban-rosszban és elismerjék munkáját. Én minél hamarabb szeretnék egy ütőképes együttest kialakítani, amely bent maradhat az A-osztályban, hiszen ezt a marosvásárhelyi labdarúgás tradíciója is megköveteli. A vezetőség, a szurkolók és a játékosok ezt egyaránt megérdemlik, ezért gondolom, hogy közös erővel sikerül kimozdítanunk a kátyúból a FCM szekerét.   


Share Button
Ennyien olvasták: 656

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.