Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Egy időben, két teremlabdarúgó- válogatottban Klein és Csoma

Központ december 13, 2012 Sport

Egy időben, két teremlabdarúgó-
válogatottban Klein és Csoma

Foci

Érdekes, kettős barátságos teremlabdarúgó mérkőzésre került sor minap a berettyóújfalui Sportcsarnokban, ahol a jövő év februárjában, Belgium ellen Európa bajnoki selejtezőre készülő magyar teremlabdarúgó-válogatott Székelyföld hasonló együttesét látta vendégül.

 

Az első mérkőzésen a házigazdák, míg a második találkozón a vendégek diadalmaskodtak. A második találkozó jubileumi volt, hiszen Berettyóújfaluban tízedik alkalommal mérte össze tudását a két válogatott. A győzelmek tekintetében a székelyföldiek 8–2-re vezetnek.

A székely válogatott, az udvarhelyi SK teremlabdarúgói mellett, a Marosvásárhelyi City’us, a Sepsiszentgyörgyi Spicom, a Gyergyószentmiklósi Inter, a Kézdivásárhelyi KSE és a magyar bajnoki ezüstérmes és Magyar Kupa-győztes Mezei-Vill Berettyóújfalu sportolóiból állt össze.

A kettős mérkőzésről a Székelyföld válogatottjának és ugyanakkor a román teremlabdarúgó válogatott egyik legismertebb és legsikeresebb játékosával, a marosvásárhelyi City’us színeiben játszó Csoma Alpárral beszélgettem:

– Az első mérkőzésen 8-2 arányban kikaptunk, de összesítésben ez volt a második győzelme Magyarországnak a kettős találkozókon. Kedden még bajnoki mérkőzéseket játszottunk itthon (a City’us Székelyudvarhellyel, míg a Sepsiszentgyörgy a Kolozsvárral mérkőzött), szerdán utaztunk Berettyóújfaluba, míg csütörtökön és pénteken került sor a mérkőzésekre, így a fáradtság rovására is írható a gyengébb teljesítményt, sőt a játékvezetők is részrehajlóak voltak. Ugyanakkor el kell ismernünk, hogy a magyar válogatott jobb volt egy fokkal, mint mi, ők hetente két alkalommal is találkoznak, hisz érdekeltek a teremlabdarúgó Európa Bajnokság selejtező köreiben is. A második meccsen határozottabban, elszántabban játszottunk és sikerült nyernünk.

– A második találkozón gólt lőttél, jól játszottál. Csapattársadnak, azaz a Székelyföld és a román válogatott kapusának, Klein Lacinak hogyan ment a védés?

–Nem az a fontos, hogy gólt lőttem, fontos, hogy sikerült visszavágnunk a második mérkőzésen, bebizonyítva, hogy a kis székelyföldi teremlabdarúgó-válogatott bármikor méltó ellenfele lehet a jól játszó, nemzetközi szinten is elismert magyar válogatottnak. Klein Laci  most is kiválóan teljesített, számos alkalommal kitűnt parádés védéseivel. Ahhoz képest, hogy mi ilyen felállításban csak ritkán játszunk, én úgy gondolom, hogy jó eredményt értünk el. Örülök, hogy ezúttal győzni tudtunk, statisztikánk is erre kötelezett, immár elmondhatjuk, hogy az eddig lejátszott tíz meccsből nyolcat mi nyertünk. Jelenleg számunkra ez az egyetlen játéklehetőség, mivel mi nem szerepelünk az UEFA-nál hivatalos válogatottként. Keressük a módját, hogy hozzánk hasonló csapatokkal találkozhassunk, terveink között szerepel egy katalánok elleni összecsapás is.

– Mikor volt az utolsó kettős mérkőzésetek Magyarország ellen, a berettyóújfalui találkozókat leszámítva?

– Az idén júniusban Kézdivásárhelyen, valamint Székelyudvarhelyen játszottunk egymás ellen. Kovászna megyében 6–3-ra diadalmaskodott a székelyföldi válogatott, míg a székelyudvarhelyi találkozót a magyar csapat nyerte 7–3-ra, ez volt az első győzelmük az összecsapások során. A magyar válogatottban ezeken a találkozókon játszott először a székelyudvarhelyi Szécsi Barna, aki továbbra is a keret tagja.

Legközelebb rajtunk, azaz a székelyeken a sor, hogy megszervezzük a kettős mérkőzéseket.

– A magyarországi és a székelyföldi teremlabdarúgó-válogatott közötti kapcsolat mikor kezdődött?

– Még 2004-ben kezdődött, a létező sportágak közül a teremlabdarúgás volt az első, amelyben elindult a kölcsönös együttműködés. Az első mérkőzést szimbolikusan június 4-én, a trianoni szerződés aláírásának évfordulóján rendezték meg.

Mint értesültem róla, a 10. és 11. mérkőzés szervezésében óriási szerepet vállalt a brüsszeli székhelyű Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseleti Irodája és képviselője, Kiss Antal. A HUNINEU nemcsak a teremlabdarúgást karolta fel, hanem a női ifjúsági kosárlabdát és a sakkot is. A jubileumi találkozó alkalmából a Magyar Labdarúgó Szövetség képviselői, akik 2004 óta folyamatosan partnerek a szervezésben, tiszteletbeli székely címet kaptak a székelyföldi küldöttségtől.            

– A kettős mérkőzés után, Klein Lacival a román válogatott tagjaként Montenegróba is eljutottatok, ahol két barátságos mérkőzést játszottatok, a

házigazdák válogatottja ellen. Milyen eredmények születtek?

– Sito Rivera szövetségi kapitány vezetésével mindkét mérkőzést megnyertük, az elsőt 4-1, míg a másikat 4-2 arányban.

Ezúttal a City’us csapatát nyolc játékos képviselte, éspedig: Klein László, Florin Matei, Florin Ignat, Răzvan Radu, Robert Lupu, Cosmin Gherman, Mimi Stoica és jómagam.

A berettyóújfalui eseményen a mexikói labdarúgó világbajnokságon szerepelt magyar válogatott gólvágója, a budapesti Honvéd hajdani sztárja, Esterházy Márton is megjelent, aki jelenleg a magyar teremlabdarúgás szakágvezetője.

A kettős találkozó előtt felhangzott a székely és a magyar himnusz is.


 

Magyarország–Székely válogatott 1–2 (0–0)

Gólszerzők: Lódi (40.), illetve Mánya (32.), Gál (33.)

Magyarország–Székely válogatott 8–2 (5–1)

Gólszerzők: Lódi, Rábl 2–2, Dróth, Németh P., Trencsényi, Csopaki (büntetőből), illetve Mánya, Csoma Alpár.


Magyarország: Pallai Gábor – Rábl János, Trencsényi János, Lovas Norbert, Szécsi Barna

 

Cserék: Frank Péter, Balázs Zoltán, Lódi Tamás, Dróth Zoltán, Harnisch Ákos, Csopaki István, Sámson Zoltán, Németh Péter, Dávid Richárd.

Székely válogatott: Klein László – Gál István, Csoma Ferenc, Csoma Alpár, Mánya Szabolcs.

Cserék: Péter Róbert (kapus), Szabó Zsolt, Szőcs László, Birtalan Barna, Bíró Attila, Gazda József, Nagy Zsolt, Máté József, Pulugor Zsolt


Share Button
Ennyien olvasták: 446

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.