Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Egy ígéretes, fiatal generáció van kibontakozóban

Központ február 21, 2013 Sport

Egy ígéretes, fiatal generáció van kibontakozóban

csajok

A marosvásárhelyi FCM első osztályos női labdarúgócsapatában több helyi nevelésű, tehetséges lány is játszik, akik a vezetőedző, Székes Károly szerint a jövő generációját képezik. Amellett, hogy szépek és tehetségesek, roppant szerények is, és ami még fontosabb: nagyon szorgalmasan készülnek, néhányan közülük már biztos csapattagnak számítanak, pedig mindössze 15 évesek.Róluk, az együttes jövőbeli terveiről, s nem utolsó sorban a bajnoki évad folytatásáról kérdeztük a vezetőedzőt.

– Néhány éve Marosvásárhelynek egy jó képességű együttese van, amely 2010-ben a Champions League csoportköreiben is érdekelt volt.  Jelenleg egy újabb, tehetséges generáció bontogatja szárnyait. Kikről is van szó?

– Ez így van, de pontosítani szeretnék. Valóban sok tehetséges lány fordult meg a FCM női együttesében. Az első tehetséges generációt (amelynek tagjai közé tartoztak a Sinka-ikrek is), lassan egy újabb, ígéretesebb korosztály követi. Ami a legfontosabb, hogy mind saját nevelésű labdarúgókról van szó, akik képességeikben felülmúlják az első, általam edzett generációt. Samu Krisztinára, Ambrus Beátára, Boroş Alinára, Dávid Mártára és Barabási Kingára gondolok elsősorban, akik amellett, hogy helyi nevelésűek, már kezdő sportágként is a labdarúgást űzték, ellentétben például a Sinka-ikrekkel, akik más sportágból váltottak a focira.

– Ez azt jelenti, hogy az említett játékosok rövidesen a nagycsapat kezdő emberei, hasznos kerettagjai lesznek?

– Igen, higgyék el, hogy szorgalmas, tehetséges, ígéretes lányokról van szó, akik két éven belül egy olyan ütőképes csapatot alkothatnak, amely eredményekben is túlszárnyalhatja a 2010-es együttest. Én nagyon örvendek annak is, hogy a vezetőség mindenben támogat minket. A jövőben főleg a helyi nevelésű, fiatal tehetségekre alapozunk. Két év múlva a legidősebb csapattagok kb. 24 évesek lesznek, a csapat átlagéletkora 18-19 év lesz, ami örvendetes az együttes jövőjét tekintve.  

– A jövőben nagyobb figyelmet fognak szentelni a fiataloknak?

– Igen, az RLSZ keretén belül működő, a női labdarúgásért felelő bizottság egy fiatalokat támogató programmal rukkolt elő, melyet az UEFA-nak is bemutattak. A program értelmében a 14 év alatti gyermekek számára kispályás iskolás bajnokságokat szerveznek a városokban meg vidéken, majd helyi, aztán területi tornákat is rendeznek. A felbukkanó tehetséges labdarúgókat majd leigazolják. Azt tervezik, hogy a jelenlegi, mintegy 500 hazai női labdarúgói létszámát 1500-ra emeljék. Ugyanakkor a legtehetségesebbek számára labdarúgó akadémiát fognak alapítani. Hazánkban egyelőre Maros, Máramaros és Arad megyékben indul el márciustól ez a projekt, amelyet az UEFA négyévenként 100 ezer euróval támogat.

Maros megyében az induló program során felbukkanó legjobb képességű lányok egy új klubban, a Ladiesben fognak tömörülni, amely az 1. Ligában indul majd, ami gyakorlatilag a második vonal. Az élvonalat, a Szuperligát a 2013/2014-es bajnoki évadtól nyolc együttes fogja alkotni.

Share Button
Ennyien olvasták: 452

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.