Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Eladó a dicsőszentmártoni volt Chimica futballpályája!

Czimbalmos Ferenc-Attila november 5, 2015 Sport

Chimica Tarnaveni-3

Hihetetlen, de igaz! A minap az olx.ro oldalra került fel, hogy a mintegy 18 ezer négyzetméteres egykori dicsőszentmártoni Chimica labdarúgócsapat focipályája eladó, a hirdetés szerint a tulajdonos 650 ezer eurót kér érte.  A hirdetést megjelentető cég csődbe ment, ezért szeretné eladni a pályát, amely Dicsőszentmárton központi részén, a Penny Market áruházlánc üzlethelyisége és az Avram Iancu napi piac szomszédságában van. A pályához öltözők, egy tekepálya, egy röplabdacsarnok, illemhelyiségek, de ugyanakkor raktárak is tartoznak. „A probléma gazdasági eredetű, viszont a helyzet súlyos, hiszen a kombinát volt az, amely életben tartotta a stadiont. A kombinát bezárását az egész város megsínylette. A fiatalok nem látják a jövőt, így sajnos a sport is eltűnt” – mondta nemrég Bölöni László, aki hajdanán Dicsőszentmártonban kezdte labdarúgói pályafutását a stiriledesport.ro portálnak.

A Chimica eltűnt, majd lett az Unirea Tricolor

Chimica Tarnaveni-5

A dicsőszentmártoni egykori B és C-osztályos labdarúgóklub az 1957–1958-as idény óta viselte a Chimica nevet, habár korábban volt Patria és Energia is.
Dicsőszentmárton a sport és a vegyipari kombinát révén vált híressé országos szinten. Idővel a kombinát megszűnt létezni (2002-ben bezárt), majd a sport, azon belül a labdarúgás is támogató nélkül maradt, így a feledés homályába merült. A Chimica 6000 nézőt befogadó stadionja ebek harmincadjára került. 2006-ban megalapították a helyi Poliglot klubot, amelynek ifjúsági korosztályai játszottak egy ideig a pályán.
Öt évvel korábban, 2010-ben Viorel Popa megalapította az Unirea Tricolor nevű labdarúgócsapatot, amely jelenleg Maros megyei 4. ligában szerepel. A város jelenlegi első számú együttese hazai mérkőzéseit 2 kilométerre Dicsőszentmártontól, Csüdőtelkén kénytelen
ját­szania egy olyan pályán, amely a helyi polgármesteri hivatal tulajdona, és a pályát a Schuster Ecostal köztiztasági vállalat saját forrásból finanszírozza.
Az Unirea Tricolor csapatát a hazai labdarúgó 1. ligában tevékenykedett egykori játékvezető, Sorin Megheșan, Dicsőszentmárton polgármestere támogatja.

Mi a véleménye a stadion áruba bocsátásáról Fazakas Árpádnak?

– A hír hallatán nem tudom, hogy mit mondjak… Annyit tudok, hogy a kombinát annak idején eladta a Poliglot cégnek… Én a helyhatóságokat hibáztatom, hogy nem vették át a sportcentrumot. Nem tudom, hogy mit mondjak, fájdalmas és hihetetlen, hiszen azon a pályán a Chimica egy fél évszázados történelmének a fele zajlott le…
Ha valaki azt megveszi, akkor biztos, hogy nem sportcélra használja fel. A sportcentrum egy részét már korábban eladták, oda épült a Penny Market, ebből kiindulva ki tudja, hogy az új befektető mire használja majd fel a területet? – nyilatkozta az egykori kiváló marosvásárhelyi labdarúgó, Fazakas Árpád.

Mikor volt a legjobb a Chimica?

Chimica Tarnaveni-4

A dicsőszentmártoni labdarúgó klub kétszer szerepelt a Románia Kupa tizenhatod döntőjében, először 1969. március 5-én, amikor 3-2 arányban alulmaradt hazai pályán az ASA ellenében, majd 2003. október 1-én 1-0-ra veszítettek a gyulafehérvári Apulum ellen.

Mikor került fel a Chimica először a B-osztályba?

Chimica Tirnaveni-1

Az 1975–1976-os idény végén lett először 2. ligás a dicsőszentmártoni klub. Akkor Ștefan Roman edzősége alatt Unchiaș, Benyovszki, Döngölő, Gergely, Man, Gârbu is az együttes tagja volt, majd az 1976–1977-es évadban az alakulat a B-osztály 7. helyén végzett. A következő évben a Chimica Gigi Vitan, Bozeșan Laurențiu kezdőjátékosokkal is erősödött.

Kik voltak a Chimica játékosai a B-osztály 1983–1984-as évadjában?

Az 1982–1983-as idényben a B–osztály őszi idényében a Chimica a 12., majd a tavaszi évadban a 9. helyen végzett, de a következő idényben is sikerült megkapaszkodnia a második vonalban. Az akkori csapat tagjai voltak többek közt: Cenan, Szálteleki, Dudás, Ogrean, Bozesan II., Vígh, Márton Levente, Nistor, Bálint, Osváth, Dézsi, Mureșan, Vitan is. Idővel a Chimica kiesett a B-osztályból.

Mikor lett másodszor is B-osztályos a Chimica?

Chimica Tarnaveni-logo

Az 1997–1998-as bajnoki idényben a C-osztály bajnokaként a Chimica Târgoviștén 1–0 arányban megnyerte a B-osztályba kerülésért vívott selejtezőmérkőzést a Petrolul Brăila ellenében, akkor a találkozó hosszabbításának 112-ik percében szerezték meg a győztes találatot Florin Tudose révén.
Az 1998–1999-es bajnoki idényében a Chimica az ASA otthonában 1–2 arányban veszített (augusztus 22-én), majd a tavaszi idényben szintén 2–1-re vesztett. Azon bajnoki év végén a Chimica a B-osztály II. csoportjában a 8. helyen végzett.
Az 1999–2000-es szezon végén a dicsőszentmártoni alakulatnak búcsúznia kellett a B-osztálytól. Ekkortól kezdődött a klub rohamos hanyatlása.

Kik voltak a Chimica reprezentatív labdarúgói, edzői?

A dicsőszentmártoni klub leghíresebb labdarúgója kétségkívül Bölöni László volt, aki hajdanán a Chimicánál kezdte pályafutását, 1967–1969 között játszott ott. Az évek hosszú során a Chimicánál kiválóan futballozott még többek közt Fazakas Árpád, Ioan Vunvulea, Nicu Marcadonatu, Adrian Claudiu Bicheși, Barabás Zoltán, Barabás Lajos, Claudiu Olimpiu Cucerzean, Emil Ioan Ștef, Gorea Emil Curticăpean, Cristian Pustai, Vasile Dicher, Florin Iorga és Florin Tudose is, míg a klub edzői voltak többek közt Nicolae Babeti, Florea Ispir, Ștefan Stana, Ioan Șchiopu is.

Kik voltak Bölöni László dicsőszentmártoni labdarúgótársai?

Az 1969–1970-es bajnoki évadban szerepelt utoljára Bölöni a Chimicánál. Akkor a dicsőszentmártoni csapat a C-osztály VIII. csoportjában a 8. helyen végzett. Az együttes kerete a következő volt: Kiss, Pantea, Deák, Nagy, Karniczky, Pop, Costin, Bordi, Rusu, Șciopu, Trif, Savu, Pálfi, Bidi, Solomon, Bölöni, Unchiaș, Tâmaș és Suciu.

Kik azok a futballisták, akik a Chimicától mentek az ASA-hoz?

A hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években számos olyan helyi, vagy Maros megyei labdarúgó került a Chimicától az ASA-hoz, vagy fordítva, akár kölcsönben, vagy szerződése lejárta után. Néhány név, akik Dicsőszentmártonból kerültek Marosvásárhelyre: Bölöni László (1969–1970), Fazakas Árpád (ő bonyhai születésű, 1969-ben került az ASA-hoz), Aurel Stoica (ő dicsőszentmártoni illetőségű, onnan jött az ASA-hoz), Ioan Vunvulea (az 1975–1976-os évadban), Bozeșan I. Laurențiu (1978–1979), Alexandru Groza (1981–1982), Márton Levente (1984–1985), Cristan Chebuțiu (2000–2001) stb.

Kik azok a labdarúgók, akik az ASA-tól kerültek a Chimicához?

Chimica Tarnaveni-3

Egyike az első labdarúgóknak, akik Marosvásárhelyről került Dicsőszentmártonba nem más, mint Máthé Attila (1976–1977), őt követték többek közt Ștefan Gligore és Szöllősi László (1976–1977), Márton Levente (kölcsönben szerepelt a Chimicánál), Mircea Ogrean (1978–1979), Mátéfi István (1979–1980), Muntyán László (1981–1982), Biró II. Levente és Mátéfi István (1983–1984, utóbbi másodszor), Both II. György (1986–1987), Cristian Casoni (1992–1993), Oláh György (1999–2000) és Cristian Chebuțiu (1998–2000), stb.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 909

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.