Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Éllovas maradt az Active 7 a marosvásárhelyi teremtorna után is

Czimbalmos Ferenc-Attila február 23, 2018 Sport

A Csíkszeredai NKSZ és a Szentegyháza elleni mindkét mérkőzését megnyerte a marosvásárhelyi Active 7 amatőr kézilabdacsapata a Hargita Megyei Kézilabda-bajnokság vásárhelyi teremtornáján, így továbbra is maximális pontszámmal vezeti a tabellát: öt mérkőzésből öt győzelmet értek el, a gólarányuk 210-96. Az Active 7-et hat ponttal lemaradva a Zetelaka követi, mely együttes egy mérkőzéssel játszott kevesebbet.

Szombaton benépesedett a marosvásárhelyi Szász Albert Sportlíceum sportterme a hazai rendezésű kézilabdatorna alkalmával, melyet Maros megye egyetlen amatőr, egykori kézilabdások alkotta csapata, az Active 7 női együttese szervezett.

A nyitótalálkozón a Kulcsár László által edzett hazaiak 37-15-re legyőzték a csíkszeredai öreglányokat, míg a zárótalálkozón Moldovan Anna Máriáék 52-19 arányban leiskolázták a Szentegyházát, mely találkozón Biró (Peres) Zita 19 (!) találatot szerzett. A Székelyudvarhelyi Bányai–Zetelaka találkozót más időpontra halasztották el.

Íme, az eredmények: Active 7–Csíkszeredai NKSZ 37-15 (18-8), Székelyudvarhelyi Bányai–Szentegyháza 21-40 (11-18), NKSZ–Székelykeresztúr 21-13 (11-8) és Active 7–Szentegyháza 52-19 (21-9). Érdekességként említhető, hogy nem ez volt a vásárhelyi alakulat legnagyobb arányú győzelme a bajnokságban, ugyanis az 2017-2018-as idény első teremtornáján, Szentegyházán Zsók Gyöngyiék 56-16-ra diadalmaskodtak a Bányai ellen.

A következő teremtornára március 17-én, Székelykeresztúron kerül sor, ahol az Active 7 a Bányai és a hazai csapat ellen lép majd pályára. A székelyudvarhelyi teremtornát a zetelaki (április 14. vagy 15. ) és a székelyudvarhelyi (május 11.) követi.

A vásárhelyi teremtorna mérkőzéseit a Loredana Pop, Adrian Nacu és Andrei Guşat alkotta bírói hármas jól vezette.

Kik játsztak a teremtornán az Active 7-színeiben?

A két mérkőzésen a következő játékosok léptek pályára: Zsók Gyöngyi és Babó Melinda-kapusok; Moldovan Anna Mária (csk.), Vasilescu (Gergelyfi) Erzsébet, Biró (Peres) Zita, Veronica (Székely) Ormenişan, Alisa Ormenişan, Orbán Mária, Bab Timea, Biro (Kádár) Kinga, Andrea (Halász) Iuga, Dan (Rendes) Melinda, Renata Rău és Loredana Conţiu-mezőnyjátékosok.

Objektív okok miatt nem vett részt a tornán Marie Dreger, viszont a pálya széléről szurkolt Margareta (Vinţe) Iambor és Anamaria Cerghizan, akik még sérüléssel küszködnek.

 

Hol játsztak korábban az Active 7 játékosai?

Az Active 7-et inkább öreglányok alkotják, akik a rendszerváltás előtt is kézilabdáztak, többségük a hajdani Elektromarosnál és az egykori Mureşulnál játszott, viszont az alakulat fiatalabb képviselői közül többen a minap felbomlott élvonalbeli Mureşulnál is megfordultak. Íme, az Active 7 tagjai és korábbi együtteseik, ahol játszottak:

Zsók Gyöngyi (Bolyai, Elektromaros), Babó Melinda (Multiprod), Margareta Iambor (Armedica, Elektromaros), Moldovan Anna Mária (Elektromaros), Biró Zita (ISK, Elektromaros), Vasilescu Erzsébet (Bolyai, Mureşul és TCMRIC), Orbán Mária (ISK), Veronica Ormenişan (Armedica, Elektromaros), Alisa Ormenişan (Olimpic), Dan Melinda (Elektromaros, Transilvania), Anamaria Cerghizan (Elektromaros), Lorerdana Conţiu (Mureşul), Biro Kinga (Mureşul), Bab Timea (Mureşul), Andreea Iuga (ISK), Renata Rău (Multiprod) és Marie Dreger (Köln).

Anyák és lányaik egy csapatban

Az Active 7 együttesében két játékos van, aki lányával játszik együtt. Veronica (Székely) Ormenişan és 17 éves lánya, Alisa, ugyanakkor Moldovan Anna Mária csapatkapitány és 14 éves kislánya, Anita is játszik az együttesben. Utóbbi csak barátságos mérkőzéseken lép pályára az Active 7-színeiben, ugyanis a helyi Pegasus Handbal SE igazolt játékosa.

Korábban az Armedica és az Elektromaros színeiben kézilabdázott Veronica (Székely) Ormenişan, aki a Központnak elmondta, lánya a marosvásárhelyi Papiu Ilarian Kollégium tanulója, aki korábban az Olimpic együttesében kézilabdázott. Az édesanya szerint Alisa ügyes, tehetséges játékos, viszont minden téren maximalista, sőt az Active 7 mérkőzései alatt több alkalommal is rendre utasítja édesanyját, ha hibát követ el.

Mindkét szülőt boldogság tölti el, amikor a pályán együtt játszhat lányával.

Moldovan Anita az együttes legfiatalabb játékosa a maga 14 évével, őt Alisa Ormenişan (17) követi, míg az alakulat legidősebbjei Vasilescu Erzsébet és Zsók Gyöngyi: mindketten 58 évesek. Előbbit csapattársai ,,Buni”-nak becézik, hiszen szabadidejében a 4 és 5 éves unokáira ügyel…

Egyébként Dan (Rendes) Melindának is sportolt a lánya: Edina évekig tagja volt a helyi Torpi vízilabda-együttesének, mellyel 2013-ban országos gyerekbajnokságot nyert.

Az Active 7 legfiatalabb szurkolója is a pályán volt…

Egykoron a Mureşul együttesénél nevelkedett Biro (Kádár) Kingát férje és kislánya is elkísérte a teremtornára. A 2 éves Antónia Karina a torna végén örömmel szaladt édesanyjához, majd a Kinga csapattársai ölébe is felkérezkedett. Antónia nem ismeretlen a kézilabdás lányok körében, hiszen alig néhány hónapos korában már végigaludt egy Active 7-bulit. Mint a teremtorna után láthatni lehetett, a kislány már most örökmozgó, sőt nagy előszeretettel rúgta a kézilabdát, az Active 7 játékosainak nem kis csodálkozására.

Amúgy Kinga édesapjától, Kádár Lászlótól örökölte a sport iránti szeretetet, aki nem más, mint a helyi Helios darts klub többszörös bajnok versenyzője.

A Csíkszeredai NKSZ edzője a marosvásárhelyi Halmágyi Zsolt

A Csíkszeredai NKSZ együttesének edzője nem más, mint a marosvásárhelyi Halmágyi Zsolt, aki egykoron a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban tanult és egyben kézilabdázott is. Halmágyi 1981-től lakik Csíkszeredában, ahol kézilabdaedzőként is tevékenykedik.

Halmágyi az Active 7–Csíkszeredai NKSZ találkozó után mondta el lapunknak:

,,Vásárhelyen a Bolyai pálya szomszédságában laktam és nevelkedtem, így nem volt kérdés, hogy melyik líceumba járjak. Nosztalgiával emlékszem vissza mindazon időkre, amikor Marosvásárhelyen laktunk…A Csíkszeredai Női Kézilabda Szövetség (NKSZ) öreglányok csapatát a megalakulása óta edzem, büszke vagyok rájuk, hiszen nagy odaadással játszanak, a feleségem is az együttes egyik játékosa. Sajnálom, hogy a csapatok létszáma megcsappant, az anyagiak hiánya miatt többen visszaléptek… Gratulálok az Avtive 7-nek, amely jó, összeforrt alakulat.”

Czimbalmos Ferenc Attila

Elhunyt Zsombori László

A teremtorna minden találkozója elején egyperces néma csenddel emlékeztek a sepsikőröspataki illetőségű Zsombori László játékvezetőre, aki a minap hunyt el 55 éves korában. Zsombori az utóbbi években számos alkalommal vezette a Hargita Megyei Kézilabda-bajnokság találkozóit.

Az egykori kézilabdázóból lett játékvezető Brassóban végezte el a sportegyetemet, majd megszerezte a felsőfokú játékvezetői képesítést, így az élvonalban bíráskodhatott, majd a Román Kézilabda-szövetség keretén belül megfigyelőként is tevékenykedett.

Utoljára 2018. február 11-én a chiajnai Sportcsarnokban vett részt megfigyelőként a Steaua–CSM Fogaras férfi élvonalbeli találkozón, amely összecsapás 32-23-ra ért véget.

Alina Inţa meglátogatta egykori csapattársait

A vásárhelyi teremtornán szurkolóként vett részt a 44 éves Alina Inţa, aki korábban évekig az Active 7-et erősítette. Alina két évvel korábban Angliába telepedett le családostól – férjével egészségügyi asszisztensként keresik kenyerüket –, de a hivatása mellett továbbra is kézilabdázik. Alina készségesen válaszolt a Központ kérdéseire:

– Milyen alkalommal jött haza Marosvásárhelyre?

– A családommal jöttünk haza néhány napra feltöltődni, így kihasználtam az alkalmat, és meglátogattam egykori csapattársaimat, akikkel sok, kedves órát töltöttem együtt.

– Milyen benyomást keltett önben az Active 7 a mai teremtornán?

– Jó, összeforrott csapat, amelyben az idősebb játékosok tapasztalata és elszántsága a fiatalok gyorsaságával ötvöződik. A játékosok zöme – akikkel játszottam – megmaradt, a fiatalok közül néhányukat most ismertem meg. Az idősebbekre büszke vagyok, hogy előrehaladottabb koruk ellenére még most is elszántan játszanak. A barátság cseppet sem csorbult köztünk, amióta Angliába költöztem családostól.

– Még kézilabdázik Angliában?

– Igen! A Tyne and Wear megyében elhelyezkedő Newcastle városának öreglányok együttesében, a Newcastle Vikings Handball Clubban játszom, amely az Északi Területi Ligában szerepel, ahol a második helyet foglalja el. Angliában a kézilabda alacsonyabb szinten létezik, mint Romániában, ott most indult fejlődésnek a sportág.

– Korábban hol kézilabdázott?

– Marosvásárhelyen az ISK színeiben kezdtem el játszani, csapattársam volt többek közt Biró (Peres) Zita is, aki jelenleg az Active 7 gólvágója. Idővel Nagyváradra kerültem, ahol a helyi Crisul színeiben játszottam három éven keresztül, aztán visszatértem Marosvásárhelyre, ahol a Transilvania együttesnél folytattam a kézilabdát, majd ott is hagytam abba. Idővel az Active 7 elődjénél, a Gedeon Richternél kezdtem el újra játszani.

– A lánya is kézilabdázik?

– Igen. Alexandra itthon az Olimpic együttesében játszott, jelenleg a Newcastle U 16-os együttesét erősíti.

Share Button
Ennyien olvasták: 890

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.