Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Élsportolók, akik nem itt születtek, de kötődnek Marosvásárhelyhez

Czimbalmos Ferenc-Attila február 8, 2019 Sport

Román Televízió (TVR) magyar adásában Csáky Zoltán meghívottja Bóné Tibor és Bölöni László

Az évek során számos egykori és jelenlegi élsportoló került városunkba más egyesületektől, akik sikeres időszakot töltöttek marosvásárhelyi színekben. Egyesek közülük itt telepedtek le és családot alapítottak, mások viszont a szerződésük lejárta után másutt folytatták, akár visszakerültek szülőhelyükre, vagy más helységekbe költöztek, de mégis kötődnek Vásárhelyhez. A következőkben több élsportolót említünk meg, akik Marosvásárhelyen is hagytak maguk után maradandót.

Ispir egykoron a Ligeti pályán

Sikeres sportolók, akik Vásárhelyre kerültek és itt ragadtak

Már a kommunizmus éveiben több egykori élsportoló került pártalapon, önszántából vagy véletlen folytán városunkba, aztán helyi egyesületeknél különböző sportágakban karriert futottak be, sőt vásárhelyi klub színeiben érték el pályafutásuk legkiemelkedőbb sportsikereit, majd itt telepedtek le. A legismertebbek közé tartozik a csomortáni (Hargita megye) születésű Balló Ferenc szabadfogású birkózó és az Ilfov megyei Vîrteju faluban született Florea Ispir labdarúgó.

Balló Ferenc

Balló 1955-ben került Vásárhelyre a csíkszeredai Akarat SK akkori edzőjének, Boér Ferencnak köszönhetően, majd városunkban teljesedett ki sportkarriere: részt vett az 1968-as tokiói és az 1972-es mexikóvárosi nyári olimpián (egyiken sem lépett dobogóra). Előbb a Voința, majd a Mureșul sportolója volt, viszont nyert két világbajnoki ezüstérmet (1965 és 1967) és egy Európa-bajnokságot (1965), emellett 14 bajnoki cím és három Balkáni-aranyérem fűződik a nevéhez. Visszavonulása után edzőként dolgozott Marosvásárhelyen, tanítványa volt többek közt Ambrus Lajos és a néhai Simon László is. A jelenleg 87 éves Balló városunkban alapított családot, és Vásárhelyen lakik a Tudor-lakónegyedben.

Florea Ispir

A kiváló egykori hátvéd a minap elmesélte, hogy 1970-ben, az AS Armata akkori elnökének, Florescu ezredesnek köszönhetően került az akkor Boné által edzett helyi katonacsapathoz, a hajdani B-osztályos TUG Bukaresttől, előtte pedig a Steaua korosztályos csapataiban szerepelt. Idővel Ispir az ASA-színeiben 18 év alatt 485 A-osztályos találkozón (összesen mintegy 600 mérkőzésen) lépett pályára, sőt az együttessel az UEFA-kupában is szerepelt. A neves egykori hátvéd idővel letelepedett városunkban, családot alapított, jelenleg a Dicsőszentmárton közelében lévő Szőkefalván lakik feleségével. Többször hangoztatta, hogy szereti városunkban, sőt nem bánta meg, hogy a sors ide vezette.

Más élsportolók, akik letelepedtek Marosvásárhelyen

Úgy az AS Armata színeiben, mint más hajdani vásárhelyi klubnál az évek során számos egykori, más megyéből származó élsportoló bizonyított, majd sportpályafutása végén városunkban telepedett le.

Sokan leltek otthont itt az AS Armata labdarúgói közül

Gică Ciorceri még az ASA edzőjeként

A valamikori ASA-labdarúgói közül – akik sikeresek voltak a hetvenes és nyolcvanas években –, Ispir mellett megemlíthetjük a fővárosból ide került Stefan Gligorét – Palomát, a Beszterce-Naszód megyei Nagyidán született Czakó Jánost, a Sepsiszentgyörgyről városunkba került Onuțan Károlyt, a Su ceava megyei Rădăuți-on született néhai Vasile Pâslarut – aki élete utolsó éveit Bergenyében élte le –, a maroshévízi illetőségű egykori Fánics Andrást, a székelykeresztúri Fodor Jánost, vagy a Bihar megyei berettyószéplaki születésű Hajnal Gyulát és a Beszterce megyei nagydemeteri George Ciorcerit is.
Sőt, tovább kutatva azt is megemlíthetjük, hogy az egykori AS Armata volt edzői közül a néhai Boné Tibor nagyváradi, Ördögh Attila a Bihar megyei bihari, dr. Halmágyi Imre, a csapat egykori orvosa tordai születésű, továbbá Gaál György gyúró Zilahról került Marosvásárhelyre. Mindegyikük itt telepedett le, itt alapított családot, sőt jól érezték, illetve jól érzik magukat Vásárhelyen.

Onutan Károly

Más sportágak képviselői is marosvásárhelyiek lettek

Más sportágakban is számos hajdani sportoló, edző bizonyított Vásárhelyen, majd idővel városunkban telepedtek le, közülük is megemlítünk néhányat:
A Maros KK volt másodedzője, a helyi CSM vezetőedzője, George Trif zilahi, Magos György egykori kosárlabdázó bukaresti, Varga Piroska hajdani kosárlabdázó kovásznai, míg Barabás Ferenc, a valamikori atlétaedző a Fehér megyei Maroskoppándról, Claudia Laura Balint, a Mureșul SK evező szakosztályának edzője a Kolozs megyei Marosújvárról, Marcel Iridon súlyemelő-edző Désről, Florin Vaida asztaliteniszedző a Szeben megyei Márpodról származik stb.

Pâslaru (balról) és Teo Anghelinei (ex-Steaua)

Érdekességként említhető meg, hogy városunkban él az 1965-ben gyorsasági motoros-bajnoki címet nyert milánói illetőségű Franco Bottelli, aki ifjúként futballozott Milánóban. Franco, aki 73 évesen hetente két alkalommal kispályázik is, a 18 év alatt mintegy 180 gyorsasági versenyen több tíz oklevelet vehetett át.

Vaida Florin (jobbról) jelenleg Szombathelyen él, ahol asztalitenisz edző

Jöttek, láttak, majd továbbálltak, viszont szeretik városunkban

A rendszerváltás előtti időszakból, sőt utána is sok kiváló élsportoló versenyzett Maros megyei kluboknál, akik kiemelkedőt alkottak városunkban, aztán a szerződésük lejárta után visszakerültek szülőhelyükre.

Claudia Balint (közepén) a 2018-as marosvásárhelyi Sportgálán

Gelu Radu közülük a legsikeresebb

A legsikeresebb közülük Gelu Radu volt, aki az 1984-es Los Angeles-i Olimpiai Játékokon a 60 kg-os kategóriában szerzett ezüstérmével megyénk minden idők legsikeresebb olimpikonja címet nyerte el egyben.
A tavaly novemberi ,,Közösség értékei” rendezvényen a Bukarestben élő Radu – aki a nyolcvanas évek elején Cornel Cacoveánnak, a hajdani AS Armata egykori elnökének köszönhetően Galacról került városunkba (mivel annak idején nem kellett Bukarestnek) – , is jelen volt, akkor a következőket mondta el a városunkban töltött időszakról:
– Mindig is szívesen jövök Marosvásárhelyre, hiszen itt évekig sportoltam, a városban laktam, sőt az AS Armata sportolójaként értem el pályafutásom legnagyobb sikereit – mondta el Radu e sorok írójának.

Országos bajnokok, egykori-jelenlegi válogatottak

ILYÉS RÓBERT

Ebben a kategóriában még megemlíthető a csíkszeredai illetőségű Ilyés Róbert labdarúgó – aki a 2011–2012-es idényben játszott az ASA színeiben – , a 155-szörös válogatottsággal büszkélkedő székelykeresztúri Klein László teremlabdarúgó, egykoron Târgoviște-ről a hajdani ASA-hoz szerződőtt Andreea Părăluță labdarúgó-kapus, a szovátai illetőségű teremlabdarúgó Csoma-testvérek (Ferenc és a jelenlegi válogatott Alpár) is stb. Szintén itt megemlíthető, hogy ha ideig-óráig is, de városunkban lakott többek közt a tízszeres magyar bajnok, Európa-bajnok és 2010-ben San Javier-ban testépítő veterán, világbajnokságot nyert Lakatos Mihály; Eduard Stăncioiu, az ASA volt hálóőre, aki családi házat épített Marosszentkirályon; sőt Goran Martinici kosárlabdázó (Maros KK, jelenleg CSM Marosvásárhely) élettársa is marosvásárhelyi. Azaz valamilyen úton-módon mind kötődnek Marosvásárhelyhez…

Élsportolók nyilatkozatai Marosvásárhelyről

Ilyés Róbert, az ASA volt labdarúgója:

,,Édesapám is ASA-rajongó volt, neki is megígértem még annak idején, ha úgy adódik, idővel Marosvásárhelyen is labdába rúgok, ez sikerült is számomra. Soha egy pillanatig sem bántam meg, hogy ide igazoltam, itt is futballoztam. A szurkolótábor mindig is az együttes mellett volt, amiért dicséretet érdemel. Le a kalappal, hogy mennyire odaadóan szurkoltak mind a hazai, mind az idegenbeli mérkőzéseken. Soha nem fogom elfelejteni azt a fogadtatást, amelyben részesítettek, amikor ide szerződtem, hasonlóban sehol nem volt részem. Mindig is úgy éreztem, hogy szerettek a szurkolók, ezért is bármikor szívesen térek vissza. Azt kell mondanom, boldog vagyok, hogy Marosvásárhelyen is játszhattam, és boldog volt a családom Marosvásárhelyen…”

Klein László, a City’us volt országos bajnok teremlabdarúgó-kapusa:

Klein László (balról) marosvásárhelyi társaival

,,Hat román bajnoki címet nyertem pályafutásom során, ebből kettőt a Székelyudvarhelyi FK, négyet a Marosvásárhelyi City’us színeiben, a vásárhelyiekkel négy Románia Kupa-győzelmet is szereztem.
Jól éreztem magam Marosvásárhelyen, sok kellemes emlékem van erről a periódusról, hiszen a bajnoki címek meg a kupagyőzelmek mellett nemzetközi szinten is bizonyítottunk. Jelenleg is követem a vásárhelyiek eredményeit, tudom, hogy mik történtek ott, remélem, hogy mielőbb feléled ott is a teremlabdarúgás, hiszen lenne olyan tehetséges utánpótlás Vásárhelyen, amely megállná a helyét a hazai élvonalbeli bajnokságban.”

Csoma Alpar, a City’us volt országos bajnok teremlabdarúgója:

Csoma Alpár City`us

,,Ha idővel versenyképes csapatot építenek Marosvásárhelyen, és lehetőség adódik, nyitott szívvel térnék vissza. Nagyszerű időszakot töltöttem Vásárhelyen, hat évet játsztam a City’usnál, ahol több bajnokságot és kupát nyertem, illetve pályára léptem nemzetközi porondon is, mi több, kevés ideig még a bátyámmal, Ferenccel is játszottam ott együtt.”

Andreea Părăluță, egykori válogatott hálóőr, aki 2016-ban Románia Kupát nyert a helyi ASA színeiben:

Andreea Părăluță

,,Az ASA-nál eltöltött évek voltak a legcsodálatosabbak eddigi labdarúgókarrierem során, hiszen itt egy második családra leltem, akik körében nagyon jól éreztem magam. Sok barátra tettem szert, nélkülük nem érhettem volna el mindazt, amit elértem, ezért köszönettel tartozom nekik.”
Franco Bottelli, egykori olasz gyorsasági motoros-bajnok:
– Én 23 éve lakom Marosvásárhelyen, ahol nagyon megszoktam és megszerettem, sok barátom van itt, félig már romániainak is érzem magam. A második feleségemmel, Szász Sárkány Emmával 19 éve lakom itt boldog házasságban.”

Lakatos Mihály (Múmia) egykori testépítő veterán világbajnok, akinek sportkarriere városunkból indult:

Lakatos Marosvásárhelyen Kovács Jánossal fenn Palecian Judittal és Baciu Sanduval jobbról

„A sport mellett gyerekkorom óta vonzott a művészet is. Marosvásárhelyen a Művészeti Szaklíceum elődjénél képzőművészeti tanszakon végeztem, emellett szeretek verseket írni, gyakran festek vagy készítek grafikákat, valamint rézkarcokat Erdélyről és a Mezőségről, de előszeretettel jelenítek meg a képeimen biblikus témákat és meseillusztrációkat. Ezzel párhuzamosan a vásárhelyi Constructorul termében kezdtem el testépíteni a nyolcvanas évek derekán a helyi Kovács János (Kopek) jó barátomnak köszönhetően. Mi több, a párom, Palecian Judit többszörös testépítő világbajnok is itt született, itt nőtt fel, ezért is kedves számomra Marosvásárhely, ahová évente szeretettel visszatérek.”

Lakatos Mihály / Fotó: www.gym.hu

 

Share Button
Ennyien olvasták: 2545

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.