Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Emlékezve Szepesi Györgyre

Czimbalmos Ferenc-Attila augusztus 3, 2018 Sport

Szepesi György / Fotó: www.gondola.hu

Az elmúlt héten bejárta a hír a világsajtót, hogy kilencvenhat éves korában elhunyt Szepesi György, a legendás rádiós sportriporter, akinek a leghíresebb közvetítése az 1953-as londoni 6-3 volt, amikor az „évszázad mérkőzésén” a Puskás–Czibor–Hidegkúti által fémjelezett magyar Aranycsapat a Wembley Stadionban legyőzte a 90 éve veretlen Angliát. A rádióközvetítést milliók hallgatták Magyarországon, Szepesire pedig ráragadt az elismerő minősítés: ő az Aranycsapat 12. játékosa.

Kétszer is járt Marosvásárhelyen Szepesi

A világhírű londoni mérkőzésről 1998-ban film készült 6:3 avagy, Játszd újra Tutti címmel, amelyet 1999-ben mutattak be Budapesten, sőt azon év május 7-én a marosvásárhelyi Művészmoziban is bemutatásra került, amelyen jelen volt Timár Péter, a film rendezője, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagjai és nem utolsó sorban Szepesi György, a mérkőzés legendás riportere. A film megtekintése után mint kezdő, amatőr sportújságírónak alkalmam volt a fent említett személyekkel beszélgetni, interjút készíteni az akkori helyi magyar sajtó számára.
Azon kérdésre, hogy mi volt az Aranycsapat titka, Szepesi 1999-ben így nyilatkozott:
,,Ritkán jön össze egy csapatban több világklasszis, akkor a magyar válogatottban Puskás, Kocsis, Hidegkuti, Bozsik, Grosics és Czibor személyében is kiváló labdarúgók játszottak. Ezeknek a játékosoknak nagyon sok utasítást nem kellett adni, hiszen mindenki játszotta a maga játékát a saját együttesében és a válogatottban is, így rendkívül felkészült futballisták alkották az Aranycsapatot, akik technikailag és taktikailag is jelest alkottak.

Budapest, 1956. május 13.
Szepesi György sportriporter NB I-es mérkőzést közvetít a Népstadionból.
MTI Fotó: Bojár Sándor

Hiába figyelt Puskásra mindenki, megfeledkeztek a jobbfedezet Bozsikról, aki a háttérből az egész támadójátékot dirigálta, és taktikailag is nagyszerű volt, mellette a másik, aki irányított, az Hidegkuti volt. Nagyon jól összeszoktak ezek a játékosok, idővel Kocsis is melléjük került.”
Dr. Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd szerint Szepesi először 1972 májusában járt Marosvásárhelyen a budapesti magyar–román Eb-selejtező (1–1) után. Akkor Szepesi többek közt a néhai Tamás Frerenc helyi színésszel és Kincsessel a Maros vendéglőben és a Vártemplomban is jártak.

Ki volt Szepesi György?

Szepesi György 1922. február 5-én született Budapesten.
1945-ben lett rádiós, s az oldalvonal mellett állva közvetítette a mérkőzéseket. Az olimpiáról először 1948-ban tudósított, s sorozatban tizenöt ötkarikás nyári játékról közvetített egyedi stílusban. Negyvenkilenc magyar olimpiai aranyérem megszületésénél lehetett ott, emellett tizennégy labdarúgó-világbajnokságnak is a kommentátora volt, s bekerült a Guinness rekordok könyvébe. Ő ugyanis a világ leghosszabb időn át tevékenykedő sportriportere, a 2005-ös Magyarország–Argentína barátságos labdarúgó-találkozónak szinte napra pontosan hatvan évvel azután lehetett rádiós szakkommentátor, hogy az 1945-ös magyar–osztrákon bemutatkozott sportriporterként.

Szepesi György / Fotó: www.nepszava.hu

A sport mellett a politikai újságírásba is belekóstolt: 1975 és 1978 között a rádió bonni tudósítója volt, 1981-től 1992-es nyugdíjba vonulásáig a Magyar Rádió Szórakoztató és Sportfőosztályának volt a vezetője.

Szepesi György és Puskás Ferenc / Fotó: www.FourFourTwo.hu

1979 és 1986 között a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökeként tevékenykedett, elnöksége idején szerepelt utoljára a magyar labdarúgó-válogatott világbajnokságon, a szerencsétlen kimenetelű 1986-os mexikói tornán. Szepesit 1982-ben beválasztották a FIFA végrehajtó bizottságába, s tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak is.

Share Button
Ennyien olvasták: 1096

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.